78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


A. Malý (82.142.70.177) --- 15. 8. 2006
rozpouštění cukru ve sklenici

Nevíte jaký je poměr vody a cukru na velkou 3 litrovou sklenici? díky

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18206


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 15. 8. 2006
Re: rozpoutění cukru ve sklenici

Prosakovací 3 kila cukru a doplnit vodou. Trochu to kolísá podle teploty,
když je teplo, může být cukru o něco víc, na víčku má vždy zůstat troška
cukru.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "A. Malý" <maly.a/=/sem.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 15, 2006 5:00 PM
Subject: rozpoutění cukru ve sklenici


> Nevíte jaký je poměr vody a cukru na velkou 3 litrovou sklenici? díky

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18207


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
164410 (193.165.75.141) --- 15. 8. 2006
Re: rozpoutění cukru ve sklenici

Nasypu plnou sklenici a doleju doplna vodou, cukr klesne a uz se nedosypava.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 15. 8. 2006
Re:rozpout?n? cukru ve sklenici

dávají se 3 kg cukru a doplní vodou

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A. Mal? <maly.a/=/seznam.cz>
> Předmět: rozpout?n? cukru ve sklenici
> Datum: 15.8.2006 17:00:15
> ----------------------------------------
> Nevíte jaký je poměr vody a cukru na velkou 3 litrovou sklenici? díky
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18212


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Kala (e-mailem) --- 15. 8. 2006
RE: rozpout?n? cukru ve sklenici

Do sklenice se nalije nejprve cca 1,8 litru vody, pak se nasype 3kg
krystalového cukru, případně se dolije voda tak, aby sklenice byla plná.
nasadí se víčko s 80 otvory....
Pokud lijete vodu na cukr, včely nikdy všechno neodeberou, ale vždy zustane
ve sklenici cca 1 kg suchého cukru, který včely nedokáží odebrat.

Pokud trváte na opačném postupu ( tedy nejdřív cukr a pak dolít vodou)
musíte použít velmi hrubý krystal ( ale ten je v obchodech spíš vzácně ).
Krmím takto několik roků a bez problémů.


Pepa Kala



-----Original Message-----
From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz]
Sent: Tuesday, August 15, 2006 8:14 PM
To: Vcelarska konference
Subject: Re:rozpout?n? cukru ve sklenici

dávají se 3 kg cukru a doplní vodou

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A. Mal? <maly.a/=/seznam.cz>
> Předmět: rozpout?n? cukru ve sklenici
> Datum: 15.8.2006 17:00:15
> ----------------------------------------
> Nevíte jaký je poměr vody a cukru na velkou 3 litrovou sklenici? díky
>
>
>


__________ Informace od NOD32 1.1707 (20060815) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18218


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 8. 2006
Re: rozpout?n? cukru ve sklenici

Já jsem vlastně postupoval podobně. Nalil do sklenice vlhké od předchozího
roztoku nebo od vody po vymytí cca půl litru vody, nasypal cca půl kila
hrubšího cukru a zamíchal. Tím jsem docílil, že krystalky cukru se ke dnu
sklenice nepřilepily. Pak jsem dosypal cukr do tří kil, dolil vodu a obrátil
a umístil na úl. Ojedinělé krystalky cukru ještě přilepené k převrácenému
dnu jsem odstranil mírným pohybem a nakláněním sklenice. Jinak to funguje
tak, že jak voda pomalu prochází vrstvou cukru, ten se rozpouští na
rovnovážný rostok a včely ho pomalu sají. Pokud ve sklenici zůstalo třeba
kilo nerozpuštěného cukru, voda nejspíš vytekla víčkem s příliš velkými
otvory.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Josef Kala" <>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 15, 2006 11:39 PM
Subject: RE: rozpout?n? cukru ve sklenici


Do sklenice se nalije nejprve cca 1,8 litru vody, pak se nasype 3kg
krystalového cukru, případně se dolije voda tak, aby sklenice byla plná.
nasadí se víčko s 80 otvory....
Pokud lijete vodu na cukr, včely nikdy všechno neodeberou, ale vždy zustane
ve sklenici cca 1 kg suchého cukru, který včely nedokáží odebrat.

Pokud trváte na opačném postupu ( tedy nejdřív cukr a pak dolít vodou)
musíte použít velmi hrubý krystal ( ale ten je v obchodech spíš vzácně ).
Krmím takto několik roků a bez problémů.


Pepa Kala



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18223


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Josef Kala (e-mailem) --- 16. 8. 2006
RE: rozpout?n? cukru ve sklenici

Radim Polášek píše:
Pokud ve sklenici zůstalo třeba
kilo nerozpuštěného cukru, voda nejspíš vytekla víčkem s příliš velkými
otvory.
----------------
Radime, to je chybný závěr:
Žádná voda děrovaným víčkem neprotekla - dokonce ani když otvory ve
standartním prodávaném víčku zvětšíš až na téměř dvojnásobný průměr.
Vyzkoušej si to.
Nejprve cca 2 litry vody ( možná o něco méně - já už to jen odhaduji, pak
cukr ). A nic neproteče ani když dáš místo prosakovacího víčka čtvereček
kanavy, upevněný původním víčkem s vyříznutou děrovanou částí, nebo jen
připevněný kolem hrdla sklenice pevnou gumičkou. Naopak - jak včely roztok
odebírají tkanina se podtlakem ve sklenici vypoukne dovnitř a žádná voda
nemůže vytékat. Mimochodem - odběr přes kanavu je mnohem rychlejší než přes
prosakovací víčko a veškerý cukr včely odeberou bezezbytku. Při první dávce
dávám včelstvu jen jednu sklenici se 3kg cukru. Za dva dny se včely naučí
roztok odebírat vybráním první sklenice a další dávka je tři-čtyři sklenice
najednou - ty bývají odebrány za 3 až 4 dny. Pokud bych dal hned 4 sklenice
odběr by trval cca 5 dní a to už je kritické, protože roztok zeslizovatí,
nebo začne kvasit - což obojí včelám škodí.

Ještě doplňuji: pokud je sklenice úplně plná, pak vystříkne pouze nepatrné
množství vody při obracení sklenice nad úlem. Pokud nebude úplně plná,
vystříkne sladké vody velké množství.

Na konferenci se jsme se o tom podrobně rozepisovali už nejméně před pěti
roky, ale "staří" diskutéři už konferenci jen sledují, a ti novější v
archivu nehledají, nebo to neumějí.
Pepa Kala








__________ Informace od NOD32 1.1707 (20060815) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18255


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polášek (e-mailem) --- 17. 8. 2006
Re: rozpout?n? cukru ve sklenici

Já už jsem to už právě vyzkoušel. Používal jsem plastová víčka přes 10 let,
ke konci stářím a hmyzem už ty otvory byly větší, sklenice jsem musel pořád
sledovat a příliš velké otvory zalepovat voskem. Třeba to nezačalo téct
hned, ale až po několika minutách a poměrně pomalu. Nakonec jsem prosakovací
krmení asi před 10 lety přestal používat a přes cukr navhlčený roztokem medu
jsem se dostal zpátky ke krmení doma připraveným cukerným roztokem se kterým
jsem kdysi začínal. Otvory ve víčkách měly průměr nějak 1,2 1,5 milimetrů,
zkrátka normální víčka pro krmení nebo s méně otvory pro podněcování koupená
někdy v 80 letech.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Josef Kala" <>
To: "'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 16, 2006 9:49 PM
Subject: RE: rozpout?n? cukru ve sklenici


Radim Polášek píše:
Pokud ve sklenici zůstalo třeba
kilo nerozpuštěného cukru, voda nejspíš vytekla víčkem s příliš velkými
otvory.
----------------
Radime, to je chybný závěr:
Žádná voda děrovaným víčkem neprotekla - dokonce ani když otvory ve
standartním prodávaném víčku zvětšíš až na téměř dvojnásobný průměr.
Vyzkoušej si to.
Nejprve cca 2 litry vody ( možná o něco méně - já už to jen odhaduji, pak
cukr ). A nic neproteče ani když dáš místo prosakovacího víčka čtvereček
kanavy, upevněný původním víčkem s vyříznutou děrovanou částí, nebo jen
připevněný kolem hrdla sklenice pevnou gumičkou. Naopak - jak včely roztok
odebírají tkanina se podtlakem ve sklenici vypoukne dovnitř a žádná voda
nemůže vytékat. Mimochodem - odběr přes kanavu je mnohem rychlejší než přes
prosakovací víčko a veškerý cukr včely odeberou bezezbytku. Při první dávce
dávám včelstvu jen jednu sklenici se 3kg cukru. Za dva dny se včely naučí
roztok odebírat vybráním první sklenice a další dávka je tři-čtyři sklenice
najednou - ty bývají odebrány za 3 až 4 dny. Pokud bych dal hned 4 sklenice
odběr by trval cca 5 dní a to už je kritické, protože roztok zeslizovatí,
nebo začne kvasit - což obojí včelám škodí.

Ještě doplňuji: pokud je sklenice úplně plná, pak vystříkne pouze nepatrné
množství vody při obracení sklenice nad úlem. Pokud nebude úplně plná,
vystříkne sladké vody velké množství.

Na konferenci se jsme se o tom podrobně rozepisovali už nejméně před pěti
roky, ale "staří" diskutéři už konferenci jen sledují, a ti novější v
archivu nehledají, nebo to neumějí.
Pepa Kala








__________ Informace od NOD32 1.1707 (20060815) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18260


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radek Hubač (e-mailem) --- 17. 8. 2006
Re: rozpout?n? cukru ve sklenici

do sklenice cca pul litru studene vody, následne nasypat 3kg cukru a dolit vodou az po hrdlo.
Pouzívám uz dlouho a funguje to. Po prevraceni na včely obcas s nejakou sklenici je nutno hrknout, abyze dna cukr spadl dolu, vcely nechaj nejaky zbytek v minimu pripadu.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: A. Mal? <maly.a/=/seznam.cz>
> Předmět: rozpout?n? cukru ve sklenici
> Datum: 15.8.2006 17:01:59
> ----------------------------------------
> Nevíte jaký je poměr vody a cukru na velkou 3 litrovou sklenici? díky
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18267


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu