75991

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

tereza (85.71.173.36) --- 1. 8. 2006
cukernatění medu

Chtěla bych se zeptat,jestli je v pořádku když med zcukernatí do 14 dnů.Med je místy úplně bílý.Děkuji za odpověď. Tereza Š.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17852


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 8. 2006
Re: cukernatění medu

Řepkový a některé jiné květové medy často takhle rychle cukernatí. Není to
žádný ukazatel porušení medu, jen naznačuje převahu hroznového cukru nad
cukrem ovocným.
Pokud med ještě není úplně ztuhlý, doporučuji medem párkrát zamíchat,
případně přemístit ze sklenice do sklenice. Ztuhnutí nakonec nebude tak
"totální", med se bude líp nabírat a rychleji rozpouštět.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "tereza" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 01, 2006 8:36 PM
Subject: cukernatění medu


> Chtěla bych se zeptat,jestli je v pořádku když med zcukernatí do 14
dnů.Med
> je místy úplně bílý.Děkuji za odpověď. Tereza Š.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17854


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(213.211.56.60) --- 1. 8. 2006
Re: cukernatění medu

Med necukernatí ale krystalizuje ;-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17857


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Petr Lokvenc (e-mailem) --- 1. 8. 2006
Re: cukernatění medu

Med krystalizuje a bylo by právě v nepořádku, kdyby to nedělal, protože je
to jeho přirozená vlastnost. Ovšem u různých medů je různá doba, například
akátový vydrží v tekutém stavu velmi dlouho a řepkový někdy dokáže
zkrystalizovat již v plástech ...
S pozdravem
Petr
----- Original Message -----
From: "tereza" <t.e.r.e.z.i.c.e/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, August 01, 2006 8:36 PM
Subject: cukernatění medu


> Chtěla bych se zeptat,jestli je v pořádku když med zcukernatí do 14
> dnů.Med
> je místy úplně bílý.Děkuji za odpověď. Tereza Š.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17859


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
A.Turcani (213.81.170.165) --- 2. 8. 2006
Re: cukernatění medu

- výraz "cukornatenie medu" je nesprávny a obyčajne evokuje spojenie, že včelár choval svoje včely cukrom, preto používajme len správny výraz "kryštalizácia medu".

- väčšina druhov medov po určitom čase kryštalizuje, tvorí jemné alebo hrubé kyštáliky.

- rýchlosť kryštalizácie od chemického zloženia medu t.j. od vzájomného pomeru glukózy a fruktózy, od obsahu vody, dextrínov, peľových zŕna koloidov (drobné čiastočky nečistoty)

-nepančovaný med obsahuje viac fruktózy než glukózy. Ak množstvo glukózy nachádzajúce sa v mede vyjadríme hodnotou 100, pomer glukózy ku fruktóze v medeje 100: (103-171). Ak tento pomer je v mede nie je veľký npr. repkový 100:105 rýchle kryštalizuje (do 2 týždňov), ak je pomer 100:170, npr. agátový, vydrží v tekutom stave až 3 roky alebo i omnoho dlhšie.
- túto vlastnosť medu využívame na tzv. riadenú kryštalizáciu t.j. krémovanie či pastovanie medu, pridaním do vhodných medov už zkryštalizovaný med a jeho premiešavaním a uložením do chladnej miestnosti.

- kryštalizácia sa spomaľuje uchovávaním medu pri teplotre +40°C
Tieto popznatky si môže každý včlár nájsť v múdrych včelárskych knihách. Anton

-

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17862


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Eman (84.244.110.98) --- 2. 8. 2006
Re: cukernatění medu

V mých knihách píší, že krystalizace se ustává při teplotách mimo rozsah +5 až +25 C. Nejrychleji med krystalizuje při teplotě +14 C. Toto jsem si také prakticky ověřil. Uchovávat med při teplotě +40 C není dobré, protože HMF rychle narůstá a med za 8 týdnů přesáhne přípustnou hranici 40 ppm.

----------------------
>- kryštalizácia sa spomaľuje uchovávaním medu pri teplotre +40°C
>Tieto popznatky si môže každý včlár nájsť v múdrych >včelárskych knihách. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17872


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Radim Polášek (e-mailem) --- 3. 8. 2006
Re: cukernatění medu

No, přesný rozsah na stupně bych bral s rezervou kvůli různému složení
různých medů, ale tak nějak ten interval funguje. Nad 40 st C se med
ztekucuje v tepelných komorách, co se týká druhého konce, už dávno jsem si
ověřil, že med uložený do mrazničky zůstává tekutý (omezeně dlouhou dobu po
rozmražení).
Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při
nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, August 02, 2006 10:04 PM
Subject: Re: cukernatění medu


> V mých knihách píší, že krystalizace se ustává při teplotách mimo rozsah
+5
> až +25 C. Nejrychleji med krystalizuje při teplotě +14 C. Toto jsem si
také
> prakticky ověřil. Uchovávat med při teplotě +40 C není dobré, protože HMF
> rychle narůstá a med za 8 týdnů přesáhne přípustnou hranici 40 ppm.
>
> ----------------------
> >- kryštalizácia sa spomaľuje uchovávaním medu pri teplotre +40°C
> >Tieto popznatky si môže každý včlár nájsť v múdrych >včelárskych knihách.
> Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17878


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Eman (194.149.115.254) --- 3. 8. 2006
Re: cukernatění medu

Pro malovčelaře se ta investice i provoz nevyplatí. U sebe to považuju za zbytečné a všem zákazníkům opakuji, že zkrystalizovaný med je kvalitnější než "mrtvý" tekutý levný med v supermarketu. Je to trochu demagogie, ale nějakou logiku to má.

Celá ta teplotní teorie kolem krystalizace mě selhává, když vytáčím po týdnu napůl zkrystalizovaný řepkový med, který by měl mít teplotu kolem +30 C v úlu. Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už je od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí postřiků, problémový med a chuť taky nic moc.

------------------
R.Polášek:
Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17886


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radim Polášek (e-mailem) --- 3. 8. 2006
Re: cukernatění medu

V době řepky je ještě dost zima, včely věnují všechnu pozornost snůšce a
výchově plodu. Jak zavíčkují med, mají ještě čas udržovat ho v teple, když
jsou ty zásoby vzdálené 2 nastavky od plodu, kde tu teplotu skutečně musí
držet? Já bych se nedivil, kdyby teplota toho medu v úlu občas klesala i pod
20 st C.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, August 03, 2006 10:09 AM
Subject: Re: cukernatění medu


> Pro malovčelaře se ta investice i provoz nevyplatí. U sebe to považuju za
> zbytečné a všem zákazníkům opakuji, že zkrystalizovaný med je kvalitnější
> než "mrtvý" tekutý levný med v supermarketu. Je to trochu demagogie, ale
> nějakou logiku to má.
>
> Celá ta teplotní teorie kolem krystalizace mě selhává, když vytáčím po
> týdnu napůl zkrystalizovaný řepkový med, který by měl mít teplotu kolem
+30
> C v úlu. Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už je
> od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení
> medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí
> postřiků, problémový med a chuť taky nic moc.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17888


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Radek HUBAČ (e-mailem) --- 4. 8. 2006
trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

Pro svého kamaráda scháním trojnožku na stáčení medu a pro sebe
frekvenční měnič na medomet, nejlépe od fi. Mitronic, nepotulují se
někde???
Předem děkuji

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Thursday, August 03, 2006 10:10 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: cukernat?n? medu

Pro malovčelaře se ta investice i provoz nevyplatí. U sebe to považuju
za
zbytečné a všem zákazníkům opakuji, že zkrystalizovaný med je
kvalitnější
než "mrtvý" tekutý levný med v supermarketu. Je to trochu demagogie, ale
nějakou logiku to má.

Celá ta teplotní teorie kolem krystalizace mě selhává, když vytáčím po
týdnu napůl zkrystalizovaný řepkový med, který by měl mít teplotu kolem
+30
C v úlu. Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už
je
od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení
medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí
postřiků, problémový med a chuť taky nic moc.

------------------
R.Polášek:
Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při
nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.

__________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17919


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 4. 8. 2006
RE: trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

Výrobcem a dodavatelem trojnožky-stáčeče medu je:
František Blažek, zámečnictví, 671 41 Dolní Dubňany 76.
(okres Znojmo)

-----Original Message-----
From: Radek HUBAČ [mailto:drh/=/seznam.cz]
Sent: Friday, August 04, 2006 8:21 PM
To: 'Vcelarska konference'
Subject: trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

Pro svého kamaráda scháním trojnožku na stáčení medu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17920


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re:trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

>>>...... Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už je
od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení
medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí
postřiků, problémový med a chuť taky nic moc..........<<<<<
Kdybys to neměl čím měřit tak to klidně uložíš a nic nebudeš vědět a medu by se taky nic nestalo Tak to nízký obsah vody nedovolí kvasinkám začít se množit Pro kvašení za této cukernatosti musíš vytvořit také příznivé podmínky takže stačí chladné a suché prostředí a je to v pořádku nesmíš med skladovat jak jsem to viděl u známých " otevřená sklenice na lince vedle sporáku " Ale i burčák plný živých kvasinek nám chutná a zdraví prospívá. Tak si vyber!!!

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Radek HUBAČ <drh/=/seznam.cz>
> Předmět: trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič
> Datum: 04.8.2006 20:20:52
> ----------------------------------------
> Pro svého kamaráda scháním trojnožku na stáčení medu a pro sebe
> frekvenční měnič na medomet, nejlépe od fi. Mitronic, nepotulují se
> někde???
> Předem děkuji
>
> MUDr. Radek Hubač
> drh/=/seznam.cz
> mobil: 774 028 601
>
>
> -----Original Message-----
> From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
> Sent: Thursday, August 03, 2006 10:10 AM
> To: V?ela?sk? mailing list
> Subject: Re: cukernat?n? medu
>
> Pro malovčelaře se ta investice i provoz nevyplatí. U sebe to považuju
> za
> zbytečné a všem zákazníkům opakuji, že zkrystalizovaný med je
> kvalitnější
> než "mrtvý" tekutý levný med v supermarketu. Je to trochu demagogie, ale
> nějakou logiku to má.
>
> Celá ta teplotní teorie kolem krystalizace mě selhává, když vytáčím po
> týdnu napůl zkrystalizovaný řepkový med, který by měl mít teplotu kolem
> +30
> C v úlu. Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už
> je
> od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení
> medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí
> postřiků, problémový med a chuť taky nic moc.
>
> ------------------
> R.Polášek:
> Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při
> nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.
>
> __________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17952


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
(e-mailem) --- 8. 8. 2006
Antwort: trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

trojnozku vyraba jeden chlapik zo Znojma. Pravidelne obizda vsetky
vcelarske vystavy. Ak nema niekto jeho kontakt po ruke, pozriem to vecer
doma a poslem.

Matej




Radek HUBAČ <drh/=/seznam.cz>
04.08.2006 20:20
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
"'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič






Pro svého kamaráda scháním trojnožku na stáčení medu a pro sebe
frekvenční měnič na medomet, nejlépe od fi. Mitronic, nepotulují se
někde???
Předem děkuji

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Thursday, August 03, 2006 10:10 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: cukernat?n? medu

Pro malovčelaře se ta investice i provoz nevyplatí. U sebe to považuju
za
zbytečné a všem zákazníkům opakuji, že zkrystalizovaný med je
kvalitnější
než "mrtvý" tekutý levný med v supermarketu. Je to trochu demagogie, ale
nějakou logiku to má.

Celá ta teplotní teorie kolem krystalizace mě selhává, když vytáčím po
týdnu napůl zkrystalizovaný řepkový med, který by měl mít teplotu kolem
+30
C v úlu. Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už
je
od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení
medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí
postřiků, problémový med a chuť taky nic moc.

------------------
R.Polášek:
Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při
nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.

__________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17996


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Radek HUBAČ (e-mailem) --- 13. 8. 2006
RE: Antwort: trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

Díky kontakt na trojnožku už mám

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: M.Osusky/=/fritz.sk [mailto:M.Osusky/=/fritz.sk]
Sent: Tuesday, August 08, 2006 9:04 AM
To: Vcelarska konference
Subject: Antwort: trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič

trojnozku vyraba jeden chlapik zo Znojma. Pravidelne obizda vsetky
vcelarske vystavy. Ak nema niekto jeho kontakt po ruke, pozriem to vecer

doma a poslem.

Matej




Radek HUBAČ <drh/=/seznam.cz>
04.08.2006 20:20
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
"'Vcelarska konference'" <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
trojnožka na stáčení medu a frekvenční menič






Pro svého kamaráda scháním trojnožku na stáčení medu a pro sebe
frekvenční měnič na medomet, nejlépe od fi. Mitronic, nepotulují se
někde???
Předem děkuji

MUDr. Radek Hubač
drh/=/seznam.cz
mobil: 774 028 601


-----Original Message-----
From: Eman [mailto:e-mail/=/nezadan]
Sent: Thursday, August 03, 2006 10:10 AM
To: V?ela?sk? mailing list
Subject: Re: cukernat?n? medu

Pro malovčelaře se ta investice i provoz nevyplatí. U sebe to považuju
za
zbytečné a všem zákazníkům opakuji, že zkrystalizovaný med je
kvalitnější
než "mrtvý" tekutý levný med v supermarketu. Je to trochu demagogie, ale
nějakou logiku to má.

Celá ta teplotní teorie kolem krystalizace mě selhává, když vytáčím po
týdnu napůl zkrystalizovaný řepkový med, který by měl mít teplotu kolem
+30
C v úlu. Navíc mívá někdy i zavíčkovaný med obsah vody nad 20%, a to už
je
od včel podraz. Co pak s tím jiného než do medoviny. Na nějaké vysoušení
medu v mých podmínkách nevěřím. Nepotřebuji řepku v blízkosti. Nebezpečí
postřiků, problémový med a chuť taky nic moc.

------------------
R.Polášek:
Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při
nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.

__________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz





__________ Informace od NOD32 1.1454 (20060321) __________

Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
http://www.nod32.cz


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 18137


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Jan Cervenka (e-mailem) --- 3. 8. 2006
Re: cukernatění medu

Dne čtvrtek 03 srpen 2006 08:20 Radim Polášek napsal(a):

> ztekucuje v tepelných komorách, co se týká druhého konce, uľ dávno jsem si
> ověřil, ľe med uloľený do mrazničky zůstává tekutý (omezeně dlouhou dobu po
> rozmraľení).
> Nabízí se otázka, jak moc by bylo náročné skladovat med pár měsíců při
> nějaké teplotě těsně nad nulou, kdy by med zůstal tekutý.

V OVP psali o velkovcelari, ktery ma velke mnozstvi sousi a velky mrazak, kam
veskerou produkci odvazi, pres zimu, kdy ma cas tak teprve vytaci. Tvrdil
tam, ze se mu to vyplati (zvlada to sam). Po rozehrati je pry med tekuty jako
pred zmrazenim.

Honza

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17889


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 5. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Myslím, že se mýlíte s pančováním v odborném kruhu. Cukr - čistá sacharóza se dá enzymaticky rozštěpit takovým způsobem, že prostě zkrystalizuje. A výsledné poměry jednoduchých cukrů z roztoku čisté sacharózy se dají také "nařídit".

Jsem zastáncem a iniciátorem zjišťování porušení medu pouze jednou prokazatelnou metodou a to na iIMRS (http://vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2006071901) Bohužel ochrana medu jako taková v dnešní době vázne. 100 vzorků za rok je také nic k objemu cca 6-8 000 000 kg medu.

Začalo se jít po padělatelích např. software a dnes jsou za porušení byť jen jediné licenční smlouvy nebo autorského práva dost vysoké tresty.

A med?
Bohužel zboží - med je jen med, v Čechách dnes bez ochrany, protože není 100% prokazatelný rozbor s výsledkem "PADĚLEK" - term. = umělý med. (tj. definice EU, když je pravý med smíchán - zhomogenizován s rozštěpenou sacharózou nebo je to původem 100% sacharóza). Nadějí by mohl být právě tento přístroj řešením, jsem už přestal doufat, že bude mít nakonec nápravný efekt pro distributory a obchodníky vydávající roštěpený cukr (řepný,třtinový) za med. Vypadá to nato, že si asi brzy zabalím své včelařská fidlátka a budu dělat něco jiného.

Ale abych se dostal k tématu.
Dobře zhomogenizovaný pravý med nemusí krystalizovat. Jedná se o dost složitý technologický proces ve velkozpracovnách a jestli jsou postupy správně načasovány, prostě i pravý med nemusí tak brzo zkrystalizovat. Informace o průkazu pravosti přes krystalizaci považuji za historický blábol, protože nejsou úplné a zcela pravdivé.

Takové informace by měly potvrdit odborníci z VU, ale ne u nás. U nás se ani nenamáhají od doby krachu Předboje do nějakého popisu a odbornému výkladu velkovýroby šťourat. Raději se jednostraně podávají informace o pravosti medu než aby se investovalo do laboratoří.
__________________________________________________________________________________
O zázraku s cenou medu neboli ...
O propočtu, kdy je lepší jako stát nedát včelařovi dotaci, ale vrazit peníze do ochrany produktu, který ten včelař produkuje:

Kdo toto čte ať si spočítá jednu věc. Kdyby místo jednoleté dotace 1D pro včelaře (Tj 78-79 mil Kč) se vrazilo do přístroje IMRS vč. laboratorního zázemí a ktomu stát zaplatil nestrané odborníky na med, kteří by to dělali, udělal by stát konec falšování a typnu si říct, že i dovoz medu by se snížil !!! A propočet mi dělá to, že by se s největší pravděpodobností vyhoupy zázračně ceny medu NAHORU !!! A vyhouply s efektivitou nakonec nad sumu do 180 Kč. (Tj, částka na jedno včelstvo které opylovalo)
__________________________________________________________________________________
Od: A.Turcani :
> - výraz "cukornatenie medu" je nesprávny a obyčajne evokuje spojenie, že
> včelár choval svoje včely cukrom, preto používajme len správny výraz
> "kryštalizácia medu".
>
> - väčšina druhov medov po určitom čase kryštalizuje, tvorí jemné alebo
> hrubé kyštáliky.
>
> - rýchlosť kryštalizácie od chemického zloženia medu t.j. od vzájomného
> pomeru glukózy a fruktózy, od obsahu vody, dextrínov, peľových zŕna
> koloidov (drobné čiastočky nečistoty)
>
> -nepančovaný med obsahuje viac fruktózy než glukózy. Ak množstvo glukózy
> nachádzajúce sa v mede vyjadríme hodnotou 100, pomer glukózy ku fruktóze v
> medeje 100: (103-171). Ak tento pomer je v mede nie je veľký npr. repkový
> 100:105 rýchle kryštalizuje (do 2 týždňov), ak je pomer 100:170, npr.
> agátový, vydrží v tekutom stave až 3 roky alebo i omnoho dlhšie.
> - túto vlastnosť medu využívame na tzv. riadenú kryštalizáciu t.j.
> krémovanie či pastovanie medu, pridaním do vhodných medov už
> zkryštalizovaný med a jeho premiešavaním a uložením do chladnej miestnosti.
>
> - kryštalizácia sa spomaľuje uchovávaním medu pri teplotre +40°C
> Tieto popznatky si môže každý včlár nájsť v múdrych včelárskych knihách.
> Anton
>
> -
>
>
>

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17941


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (84.244.110.98) --- 5. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

To je takový donebevolající nesmysl, že jsi to snad ani nemohl myslet vážně :-))). Znáš ještě nějaký vtip? Sem s ním.
Eman


Gustimilián:
__________________________________________________________________________________
O zázraku s cenou medu neboli ...
O propočtu, kdy je lepší jako stát nedát včelařovi dotaci, ale vrazit peníze do ochrany produktu, který ten včelař produkuje:

Kdo toto čte ať si spočítá jednu věc. Kdyby místo jednoleté dotace 1D pro včelaře (Tj 78-79 mil Kč) se vrazilo do přístroje IMRS vč. laboratorního zázemí a ktomu stát zaplatil nestrané odborníky na med, kteří by to dělali, udělal by stát konec falšování a typnu si říct, že i dovoz medu by se snížil !!! A propočet mi dělá to, že by se s největší pravděpodobností vyhoupy zázračně ceny medu NAHORU !!! A vyhouply s efektivitou nakonec nad sumu do 180 Kč. (Tj, částka na jedno včelstvo které opylovalo)
__________________________________________________________________________________

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17944


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Karel (194.228.168.93) --- 5. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

A co se na to podívat z druhé strany.

Proč zajišťovat "supermarketům" kvalitní zboží na naše náklady. Vždyť prodej přez řetězce je pro prvovýrobce nejmíň výhodný - tedy z hledicka ceny. Řetězce si z ceny díky svému silnému postavení (daném nákupní zvyklostí našeho obyvatelstva /včetně nadávajících včelařů/ které má jeden z největších podílů nákupu v řetězcích v EU) ukrojí největší díl, pak distributor, výrobce, výkupce a nakonec včelař --> tedy hluboce pod třetinkou. Pokud někdo produkuje desítky tun medu, tak jej to možná zajímá, normálního včelaře ne.

Daleko zajímavější by bylo přesvědčit obyvatele, že pro opravdový med si musejí jít ke svému včelařovi.
A tady bude ten zádrhel. poplivat konkurenční produkt je sice snadné, ale neslušné, a jakou máme jistotu, že konkurence neklesne na stejnou úroveň a neodebere vzorky od "včelařů" a nedá si je taky analyzovat. Já bych za med od včelařů ruku do ohně nedal. Je to můj starý názor, byl jsem za něj kritizován, ale trvám na něm stále víc.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17945


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 5. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

__________________________________________________________________________________
O zázraku s cenou medu neboli ...
O propočtu, kdy je lepší jako stát nedát včelařovi dotaci, ale vrazit peníze do ochrany produktu, který ten včelař produkuje:

Kdo toto čte ať si spočítá jednu věc. Kdyby místo jednoleté dotace 1D pro včelaře (Tj 78-79 mil Kč) se vrazilo do přístroje IMRS vč. laboratorního zázemí a ktomu stát zaplatil nestrané odborníky na med, kteří by to dělali, udělal by stát konec falšování a typnu si říct, že i dovoz medu by se snížil !!! A propočet mi dělá to, že by se s největší pravděpodobností vyhoupy zázračně ceny medu NAHORU !!! A vyhouply s efektivitou nakonec nad sumu do 180 Kč. (Tj, částka na jedno včelstvo které opylovalo)
__________________________________________________________________________________

Já vyzívám všechny diskutující k vyjádření a vysvětlení proč ne nebo ano převelet státní dotaci na laboratorní vybavení určené pouze včelařům. Stát má pravomoce vyhlásit konkurzy a soutěže na kterých se nemusí podílet jen VÚ Vč. Je více institucí schopnější zabezpečit ochranu medu. (když to VÚ neinspiruje)

Od: Karel :
> A co se na to podívat z druhé strany.
>
> Proč zajišťovat "supermarketům" kvalitní zboží na naše náklady. Vždyť
> prodej přez řetězce je pro prvovýrobce nejmíň výhodný - tedy z hledicka
> ceny. Řetězce si z ceny díky svému silnému postavení (daném nákupní
> zvyklostí našeho obyvatelstva /včetně nadávajících včelařů/ které má jeden
> z největších podílů nákupu v řetězcích v EU) ukrojí největší díl, pak
> distributor, výrobce, výkupce a nakonec včelař --> tedy hluboce pod
> třetinkou. Pokud někdo produkuje desítky tun medu, tak jej to možná zajímá,
> normálního včelaře ne.
........

To si myslím, že jsi špatně pochopil téma a jeho rozšíření. Byl tu dotaz, jestli je "cukernatost" krystalizace je na závadu a mnoho včelařů se chytlo jako že jedině zkrystalizovaný med je medem. Já trvdím a lze to pokusem dokázat, že enzymaticky naštěpená sacharóza bez problémů také zkrystalizuje a mohu to upřesnit - vypadá jako perfektně napastovaná řepka. :-O

Tím rozšířením si myslím, že je vhodné diskutovat velmi návazně o pravosti medu a jak vlastně se pravost dá např. při soudní při prokázat, dokázat, odsoudit a vyměřit pokutu.

Zmiňuji se otom, že toho lze docílit a politicky u nás podpořit specializovanou laboratoř na med. Je nesmysl zatím vrážet státní peníze do ubývajících včelařů, když efekt je minimální. Větší efekt by mělo to, že co je pojmenováno na trhu medem, by také muselo medem skutečně být. Byl jsem názoru, že dotace by mohla a pomohla včelařům v rozvoji, ale není tomu tak. V dotacích jde jen o přetížení funkcionářů v ZO, OV a plýtvání svazovou energií.

Ani Eman a ani ty Karle jste mi nespočítali ten finanční efekt pro včelaře s tím, že by tu byla "policie", která by zkoumala "otisky" a "DNA" medu. Víte co by taková nezávislá laboratoř znamenala? Znamenala by pořádek v medu, ale k těm propočtům. "Do 180 Kč" je navýšení dotací při průměru cca 15-30 kg/včelstvo (odhad) cca dotace 12,- - 6,- Kč na kilogram medu. (přeneseno)

Teď si vemte, že včelařovi se vezme dotace 1D. A do čeho vlastně spadl? Spadl do toho, že musí, aby využil nejlépe zvedající ceny medu zvýšit i svoji chovatelskou úroveň a chovat konečně včely a ne mrzáky, co nevyzimují a potom se vymlouval na nemoci a počasí atd, atd. Pánové nejsem slepý a klidně napíšu, že v průměru ztráty včelstev za posledních 5 let odpovídají více než celkovýmu stavu včelstev v České republice. To je hrozné a toto stát podporuje dotací např 1D, 197/2005.

Dále. Ten včelař vyprodukuje znovu jen 15 - 30 kg medu na včelstvo, ale za cenu mnohem vyšší, než s dotací. Můj odhad je cca od 20,- a výš za kg. Jak jsem k těm 20 Kč došel?

Obchodník přestane po pár pokutách za "sračky" nakupovat méně kvalitní (jak taj. Peroutka v Kávě o čtvrté řekl) "cizí" med. Ve světě je pravý a kvalitní med drahý. (to si ověřte, jestli nekecám) Takže s kvalitou by konečně skončila pohádka včelařů o špatném medu v supermarketu a hlavně by se ten špatný med zapříčiněním včelařů zachytl a stáhnul z trhu a opokutoval.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17947


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Eman (84.244.110.98) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Já ti to vysvětlím Gustimiliáne jednoduše (doufám). Ve svých fantastických úvahách zapomínáš na 2 důležité a zásadní věci. Za prvé med kupují zákazníci, kteří mají určitou úroveň znalostí o zdravé výživě, určité priority a hlavně OCHOTU zaplatit za med nějakou cenu - vyšší nezaplatí, kdyby ses stavěl na hlavu. Za druhé je podstatné, že dotace dává EU a náš stát (úředníci) a mezi nimi se počet takových géniú, schopných pochopit tvé převratné myšlenky, blíží k nule. Kdo platí, ten diktuje.
Cena medu 180/kg je u nás naprosto nereálná. Vždyť si to můžeš zkusit v obchodech svého okresu a dodat si tam za tu cenu med přímo bez velkoobchodu. Rozbory medu máš dotované a ani je k tomu nepotřebuješ.

Podívej se jakého piva se v supermarketech kupuje nejvíc. Klasik, Lahváč za 1.90 Kč. Myslíš že to kupují protože je to kvalitní pivo? Zákazníci obrací každou korunu a s tou kvalitou se dokáží smířit. Stejně tak je to v supermarketu s medem za 70-80 Kč/kg. Kdo chce tady opravdu kvalitní med, tak si zajde ke včelaři a bude ho mít i s přednáškou o krystalizaci, ukázkou včel, medometu a plástů a letáčkem od ČSV za stejnou cenu.
Eman

__________________________________________________
........ Ani Eman a ani ty Karle jste mi nespočítali ten finanční efekt pro včelaře s tím, že by tu byla "policie", která by zkoumala "otisky" a "DNA" medu. Víte co by taková nezávislá laboratoř znamenala? Znamenala by pořádek v medu, ale k těm propočtům. "Do 180 Kč" je navýšení dotací při průměru cca 15-30 kg/včelstvo (odhad) cca dotace 12,- - 6,- Kč na kilogram medu. (přeneseno)

Teď si vemte, že včelařovi se vezme dotace 1D..............

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17953


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Od: Eman:

> Cena medu 180/kg je u nás naprosto nereálná.
....
Píši moc rychle a mnohdy nepřehledně. Ale podstatná myšlenka se doufám neztratila.

Mluvím o dotaci ve srovnání s efektem vyšší ceny medu. Dotace je "do 180 Kč" na zazimované vč., když se přepočte tato dotace na průměr medu/včelstvo vyjde cca na 6 - 12,-/kg, ale já mluvím o 20,- a více korunách/kg medu NAVÍC, které jsou více než 6 - 12,-.



> Podívej se jakého piva se v supermarketech kupuje nejvíc. Klasik, Lahváč za
> 1.90 Kč.
........

Jdi s dobou. Nejprve se budou analyzovat vína, potom i piva, marmelády, kečupy, .... a nakonec i medy. Ubezpečuji tě že doba jde kupředu a jestli tu nezavládne rudá nálada, která je u lidí stále zakořeněna z minula, tak ti chci říct, že i trh a hlavně zákazník se mění kosmickou rychlostí přímo a oto víc v Čechách. Je to jak s tím melounem. Nikdo do zákazníka ve skutečnosti nevidí. On ti řekně, že med je výborný, ale nakonec jde zkoušet k druhému včelařovi za méně nebo tak podobně. Je to věda se zákazníky kupující med a včelí produkty a to snad už uznáš, že k tomu tu je obchodník, který dokáže prodat, ale potřebuje pro vyšší cenu podmínky, které nevytváří. Ty podmínky vytváří politika a hlavně státní a dnes evropská uskupení. Spadl jsem jako do EU, tak musím podle EU i myslet. Jestli mám za ceny za které ve velkém prodávat jak ty, tak protože budu chtít prodat rychle (je to u mě opravdu hodně medu) půjdu s cenou na tom rynku nebo v dodávkách opravdu dolů. A to je to, co nechci. Chci dělat včelařinu a ne obchodníka. To už jsem dělal a nesedne mi to. Proto podporuji velkozpracovatelské metody, které tu byly a tč. byly úspěšné. Dnes je také možnost tento celkový mechanismus převzít a ochrana pravosti by podle mě mohla zapříčinit to, co se děje dnes u vietnamských spoluobčanů s jejich padělaným zbožím. Otom mluvím. To pivo za 1,90 skončí, jestli se nakonec podpoří kontrola a dojde nato, že to pivo vlastně není.

> Myslíš že to kupují protože je to kvalitní pivo? Zákazníci obrací
> každou korunu a s tou kvalitou se dokáží smířit. Stejně tak je to v
> supermarketu s medem za 70-80 Kč/kg. Kdo chce tady opravdu kvalitní med,
> tak si zajde ke včelaři a bude ho mít i s přednáškou o krystalizaci,
> ukázkou včel, medometu a plástů a letáčkem od ČSV za stejnou cenu.
> Eman
>
> __________________________________________________
> ....... Ani Eman a ani ty Karle jste mi nespočítali ten finanční efekt pro
> včelaře s tím, že by tu byla "policie", která by zkoumala "otisky" a "DNA"
> medu. Víte co by taková nezávislá laboratoř znamenala? Znamenala by pořádek
> v medu, ale k těm propočtům. "Do 180 Kč" je navýšení dotací při průměru cca
> 15-30 kg/včelstvo (odhad) cca dotace 12,- - 6,- Kč na kilogram medu.
> (přeneseno)
>
> Teď si vemte, že včelařovi se vezme dotace 1D..............
>
>
>

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17955


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
sobek (90.183.157.27) --- 13. 8. 2015
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

uz jste to zkousel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 67149


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Karel (194.228.168.15) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Teď si vemte, že včelařovi se vezme dotace 1D. A do čeho vlastně spadl? Spadl do toho, že musí, aby využil nejlépe zvedající ceny medu zvýšit i svoji chovatelskou úroveň a chovat konečně včely a ne mrzáky......
....
Můj názor na plošně vyplácenou dotaci, a dotace vůbec, je stále konzistentní a velmi nepopulární. Zrušil bych je. V případě dotaci pro včelaře si myslím, že včelařství škodí.
Ne že bych podlehl tvým argumentům, ale myslím si to dávno. (viz např. optimal.konference asi před rokem)
Navíc se přidává argument, že je spousta včelařů, kteří drží včely už jen kvůli dotaci. Kdyby jí nebylo, přestali by včelařit. V souvislosti s nákazovou situací okolo to vidím jako dost závažné. Mají na zahradě nějaké včely, moc jim nedají, investoval do nich naposledy jejich děda a včelaření podle toho vypadá. Jejich znalosti a stav včelestev taky. Ale na vánoce dostanou stovku na jedno, a to jsou i dneska dobrý prachy, tak si je tam i příští rok nechají, aby bylo na dárky. (Že to je jen 100 z 200 už jim je jedno)
Ale to je jen takový SCIFI názor, stejně jako třeba na jednotnou a jedinou daň z hlavy. Maximálně spravedlivou a jednoduchou. Většina na ní nikdy nepřistoupí, i kdyby na tom většina z té většiny vydělala.

V případě pořádku na trhu s medem je to otázka úplné scifi. Podívej se na komentáře pod tvým článkem ve VN.
Pořádek na trhu musí být záležitostí všech, kteří na něm působí. Je to výhodné pro všechny schopné, co chtějí fér soutěžit. Existují některé komodity, kde působí samoregulační orgány a i samokontrolování (myslím asi ovocné nápoje - kde se sami výrobci navzájem hlídají jestli to označují správně - co je 100%,50%, nektar, jen ovocný podíl a napodobenina - mají na to snad nějaký svaz a řeší i případné nálezy mezi sebou, aby to nelezlo na veřejnost a nepoškozovalo nápoje jako celek, atd).
V případě nápoje si může zákazník vybrat co koupí, a v medu by to mělo mít (dle mě) taky. To je věc kontroly a značení a doržování značení a kontroly toho značení. (a v tom tedy s tebou souhlasím)
Ale to je to co mě vadilo na činnosti svazu ( PP(S) a hlavně anonymního ÚV) v minulých letech. Z bezradnosti a zoufalství nad neexistencí nějaké koncepční myšlenky obvinili kdekoho z čehokoli, jen aby to nepadlo na jejich hlavy. (Z části oprávněně).
Takže dokud bude ČSV personálně tam kde je, a to nejen v Křemencové, tak pochybuji, že by došlo ke stavu mírné důvěry v komunikaci. To by musel být někdo hodně teflonový a splachovací aby po tom co se psalo a říkalo v minulých dvou letech jednal a věřil dohodám.
Takže jak jsem naspal někde vloni je to včelařská scifi.
Nevěšme hlavu, ta se někdy pomalu prosazuje. nejen v technice, ale i ve včelařině.
Podívej, jak to vypadalo se svazovými sklenicemi (jaká to byla dle ČSV pitomost) a věřím, že časem bude i komise pro prodej a propagaci, a svaz se změní v to proč se včelaři kdysi m.j. spojovali - nástrojem k efektivnmu řešení jejich ekonom. problémů, převážně vlastními silami.

A až to bude, tak bude efektivní volat po rovné a spravedlivé soutěži. Zatím máme manšaft IV.ligy a je to cesta na špalek.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17954


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Eman (84.244.110.98) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Taky jsem si to o dotacích myslel. Soudil jsem podle sebe, koho ty dotace neovlivní ve způsobu včelaření. Odebírám je pro pořádek v evidenci, ačkoli - každá koruna dobrá :-) ale co je to 5-10% z výnosu ze včelstva? Asi by byly lepší dotace účelové, vázané na nákup úlů a pomůcek. Jenže to by vedlo ke stejným důsledkům jako popíšu dále:

Ale co se stane, když dotace zmizi? Částečně se rozpadne ČSV, místo 95% organizovanosti chovatelů bude dejme tomu 50%, nevím, možná méně. Proč?, protože v některých ZO dělají funkcionáři hlavně úřadování dotací a vlastní osvětová a zdravotní činnost je mizivá. Co dále? Odejdou i ti co to v ZO jakžtakž drží pohromadě, "otravují" ostatní s metodikou léčení varroázy atd. Co dále? Úroveň léčení poklesne, včely vymřou a počet se sníží přirozenou cestou. Stejně jako v sousedních státech EU. Kdo na tom vydělá? Možná veterináři, kteří budou zajišťovat léčení (to nebude levné) a v důsledku i likvidaci řádně neošetřovaných včelstev. Dále získají profesionální velkovčelaři. Stanou se více monopolem, bez ohledu na celoplošné zajištění opylení. Chceme to jak společnost dosáhnout? Rozumný stát asi ne. Proto jsem změnil názor a stejně jako mají význam dotace u zemědělců, aby udržovali kulturní krajinu, tak mají význam i dotace včelařům. Paradoxně jde udržování kulturní krajiny (sekání luk atd) proti mým zájmům jako včelaře ("jedny dotace proti druhým"). Včelám prospívá divočina.
Eman
________________________________________________________
Karel:
>Můj názor na plošně vyplácenou dotaci, a dotace vůbec, je
>stále konzistentní a velmi nepopulární. Zrušil bych je. V
>případě dotaci pro včelaře si myslím, že včelařství škodí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17956


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Od: Eman:

> Kdo na tom vydělá?
> Možná veterináři, kteří budou zajišťovat léčení (to nebude levné) a v
> důsledku i likvidaci řádně neošetřovaných včelstev. Dále získají
> profesionální velkovčelaři. Stanou se více monopolem, bez ohledu na
> celoplošné zajištění opylení.
......

Tak to je blbost. Potom by jsi musel přiznat, že monopolem je i ČSV? Ale to není! Protože v momentě kdy by skončily podle mě dotace, skončila by i podle tebe organizace. Ne a znovu ne. Celkově nejsem proti dotacím, ale chci rozpoutat diskuzi, zdali by nebyla finanční částka 80 mil. lépe využitelná pro tu "pohodu" pro vznik "zdravého" včelařství a s doopravdy medem co medem je !

Kvůli veterinářům jinde v Evropě včelaři nekrachují. To víš moc dobře. Celoplošné opylení je možná bájná myšlenka, ale včelařit se bude tam, kde je snůška a to soufám pochopí i včelař, co nevytočí med ani po třech letech na jednom stanovišti a tím pádem vyhledá druhé místo. Argument s plošností v opylení je podle mě blaf na laiky a hlavně "společným úsilým snázeji k dotacím". V evropě se jedná ve smyslu jak u nás dle 197/2005 hlavně pro lepší prodej medu. Bohužel se to přeneslo na naše podmínky, takže ČSV si místo přednášek pro spotřebitele udělalo přednášky pro včelaře - tudiž dotace využita absolutně neúčinou cestou. (jak s reklamou vloženou do Včelařství)

A ještě k tomu monopolu velkovčelařů. To je závislé na mnoha lidských faktorech a to doufám umíš domyslet, že to není tak jednoduché a jednomyslné.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17959


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Eman (84.244.110.98) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Připomínám, že dotace podle NV 197/2005 se vůbec netýkají lepšího prodeje medu, ale kvalitnějšího a masového chovu včel - boj proti varroáze, kočování, výbava zařízení včelaře, osvětové přednášky atd. To už jsi přehnal dokonale.

Pokud máš takové názory, pak je pro mě ztráta času na tomto základě diskutovat. To by byla debata jeden o voze a druhý o koze. Máš právo mít jakýkoli názor, když k němu máš důvody, ale já tím končím.
Eman
-------------------------------------------------------------
Gustimilán:
Argument s plošností v opylení je podle mě blaf na laiky a hlavně "společným úsilým snázeji k dotacím". V evropě se jedná ve smyslu jak u nás dle 197/2005 hlavně pro lepší prodej medu.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17961


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                              
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Od: Eman

> Připomínám, že dotace podle NV 197/2005 se vůbec netýkají lepšího prodeje
> medu, ale kvalitnějšího a masového chovu včel - boj proti varroáze,
> kočování, výbava zařízení včelaře, osvětové přednášky atd. To už jsi
> přehnal dokonale.
>
> Pokud máš takové názory, pak je pro mě ztráta času na tomto základě
> diskutovat. To by byla debata jeden o voze a druhý o koze. Máš právo mít
> jakýkoli názor, když k němu máš důvody, ale já tím končím.
> Eman
.......
Ve včelařských programech mohou být obsažena následující opatření:

a) technická pomoc včelařům a seskupením včelařů;

b) boj proti varroáze;

c) racionalizace kočování;

d) opatření na podporu laboratoří, které provádějí analýzy fyzikálně-chemických vlastností medu;

e) opatření na podporu obnovy včelstev ve Společenství;

f) spolupráce s organizacemi specializovanými na provádění programů aplikovaného výzkumu v oblasti včelařství a včelařských produktů.

K písmenu f)
Co je potom ten aplikovaný výzkum včelařských produktů a jak se provádí u nás?
_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17972


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                                 
jirka (188.75.177.249) --- 17. 1. 2015
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Jsem začátečník a sháním informace. Zajímají mě zkušenosti s drátkováním.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 65727


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
(e-mailem) --- 6. 8. 2006
kulturní krajina

Paradoxně jde udržování kulturní krajiny (sekání luk atd) proti
mým zájmům jako včelaře ("jedny dotace proti druhým"). Včelám prospívá
divočina.
Eman

Stou divočinou je to dnes trochu jinak tam kde dříve byly louky plné květů a včel dnes po zásazích ochrany přírody právě v zájmu divočiny jsou je pozemky plné kopřiv , bodláčí , netykavek a jiného svinstva Tam včely nevidět, a zase naopak na pozemcích v obcích často sekaných se zase změnila struktura porostu právě ve prospěch včel začíná se ve velkém objevovat jetel bílý , štírovníky rozrazily a ty jsou zase plné včel

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Eman <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!
> Datum: 06.8.2006 09:21:01
> ----------------------------------------
> Taky jsem si to o dotacích myslel. Soudil jsem podle sebe, koho ty dotace
> neovlivní ve způsobu včelaření. Odebírám je pro pořádek v evidenci, ačkoli
> - každá koruna dobrá :-) ale co je to 5-10% z výnosu ze včelstva? Asi by
> byly lepší dotace účelové, vázané na nákup úlů a pomůcek. Jenže to by vedlo
> ke stejným důsledkům jako popíšu dále:
>
> Ale co se stane, když dotace zmizi? Částečně se rozpadne ČSV, místo 95%
> organizovanosti chovatelů bude dejme tomu 50%, nevím, možná méně. Proč?,
> protože v některých ZO dělají funkcionáři hlavně úřadování dotací a vlastní
> osvětová a zdravotní činnost je mizivá. Co dále? Odejdou i ti co to v ZO
> jakžtakž drží pohromadě, "otravují" ostatní s metodikou léčení varroázy
> atd. Co dále? Úroveň léčení poklesne, včely vymřou a počet se sníží
> přirozenou cestou. Stejně jako v sousedních státech EU. Kdo na tom vydělá?
> Možná veterináři, kteří budou zajišťovat léčení (to nebude levné) a v
> důsledku i likvidaci řádně neošetřovaných včelstev. Dále získají
> profesionální velkovčelaři. Stanou se více monopolem, bez ohledu na
> celoplošné zajištění opylení. Chceme to jak společnost dosáhnout? Rozumný
> stát asi ne. Proto jsem změnil názor a       stejně jako mají význam dotace u
> zemědělců, aby udržovali kulturní krajinu, tak mají význam i dotace
> včelařům. Paradoxně jde udržování kulturní krajiny (sekání luk atd) proti
> mým zájmům jako včelaře ("jedny dotace proti druhým"). Včelám prospívá
> divočina.
> Eman
> ________________________________________________________
> Karel:
> >Můj názor na plošně vyplácenou dotaci, a dotace vůbec, je
> >stále konzistentní a velmi nepopulární. Zrušil bych je. V
> >případě dotaci pro včelaře si myslím, že včelařství škodí.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17968


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Od: Karel :
> ...
> Podívej, jak to vypadalo se svazovými sklenicemi (jaká to byla dle ČSV
> pitomost) a věřím, že časem bude i komise pro prodej a propagaci, a svaz se
> změní v to proč se včelaři kdysi m.j. spojovali - nástrojem k efektivnmu
> řešení jejich ekonom. problémů, převážně vlastními silami.
....

Svazové balení je staré jak spolčování samo. Doba - stará (první) republika. Na základě jednotnosti spolků vznikla na Křemencovce "Medokomise". Je to jedem z důvodů proč se spolčovat a sjednocovat všechny spolky v jednotku na Moravě a v Čechách.

Dokonce lze nalést ve staré literatuře, že jako důkaz, že je to včelí med se domlouvalo mezi včelaři, ať dají do každé sklenice včelu. Jenže se v minulosti došlo nato a o to mi jde s přístrojem dnes, že to tak s jednotlivým prodejem a padělky není jednoduché. Včelaři si konkurují a právě i samotní včelaři dělají nekalosti při prodeji. VÚ nedělal a nemohl dělat prokazatelné důkazy a ukázat na padělek. To nemůže ani dodnes, protože právní dokazování u soudu má svá pravidla. ...

Potom se došlo na myšlenku vybrat peníze postavit a založit včelařský cukrovar. Ten ale zkrachoval v samotném začátku, protože nikdy ve svobodné společnosti se včelaři nemají důvod chovat jednotně v názoru. Po puči 1948 se to obrátilo natolik, že včelaři byli úplně namydlení a byli rádi, že existují pod záštitou jakési Jednoty pro chov. A protože včelařila a byla to masa lidí co včelařila(a dodneška je) tak se včelařství nakonec podpořilo a vzniká po nějaké době systém výkupu a zpracování medu. A to je to očem pořáte mluvím, že co je lepší než nějaký prodej ze dvora či společné sklenice. Mít ochranou ruku nad pravostí zboží - medu a tím pádem dát podmínky pro celkově lepší podmínky pro včelařství. Ty dotační podmínkyve včelařství dnes, jsou "umělou udržovací půdou". Nic víc.

Svazové sklenice zavání nekalou soutěží a monopolním chování jednotlivce ČSV na trhu a to se moc dobře ví. Nejsem pro svazové sklenice už jen z pohledu nečlena. Ten med v těch sklenicích by byl jako více med a v těch mých by byl méně? Mě stačí to, že už nemůžu svobodně napsat na mou sklenici či sud český med, když můj med český je. (nebo moravský, ze dvora ... viz. rejstřík značek)

Med je med a mé postupy, které nabývám zkušenostmi mi říkají, že případná analýza by prokázala splnění normy jak na med, tak na český med. Cítím se jako nečlen systematicky s nějakou dotovanou sklenicí nějakého spolku tím pádem a za přispění státu a EU podveden a znevýhodněn. Ty peníze mají jít do podpory prodeje a ne do sklenic. To by si mělo právní oddělení na Křemencárně hodně prověřit, aby nakonec se dotace nevracela a ještě se nedostala miliónová pokuta od EU jak to bylo za nesplnění podmínek za zákon 197/2005 u SZIF.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Radim Polášek (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Co se týká ceny medu, myslím si, že med by se klidně mohl prodávat i za cenu
180 korun. Ale jen některý a od někoho. Od někoho myslím tím, když si někdo
vybuduje nějakou regionální značku, kterou udržuje nejméně několik let a
když si lidi zvyknou, že pod touto značkou koupí vždy kvalitní neošizený
med. Nebude to značka Český nebo Moravský med, ta byla politikou svazu
zdegradována. A myslím tím někoho, kdo každý rok pod touto značkou může
prodávat tuny medu, takže nějakého velkovčelaře nebo mějaké včelařské
družstvo, ne včelaře s pár desítkami včelstev. A optimálně s nějakou
kamennou prodejnou, na to se už dá dneska s vlastním medem dosáhnout. A jen
některý znamená, že třeba řepkový med se bude asi vždy prodávat levně. Třeba
někdo tady napsal, že vytočil uplně tmavý medovicový med. Pokud nebude mít
nijak zvlášť odpornou chuť, klidně by v takovém obchodě v jednom regálu pod
nějakou takovou regionální značkou mohly být vedle sebe ten tmavý medovicový
med za 180 a řepkový med klidně třeba za 50 za kilo, pokud se ho při takové
ceně vyplatí vůbec vytočit. Výhodnější bude asi technologie, kdy bude
sklizený med přes léto skladován a po ukončení snůšky někdy v srpnu se
teprve definitivně určí, který med se prodá jako jednodruhový a který med se
případně smísí s kterým, kdy ta směs bude chuťově a finančně výhodnější než
prodávat ty medy jako jednodruhové.
Co se týká dotací na včelstvo, myslím si, že z pohledu včelaře nic neřeší,
na to jsou příliš nízké. Pochybuji, že někdo pokračuje v včelaření jen kvůli
nim. Ale myslím si, že dotace pomáhají udržet jednotu ČSV a tudíž jednotu
při ošetřování a tím taky plošnou kvalitu ošetřování. A na úkor těch
důvěrníků, co ošetřování provádějí, udržují nízkou cenu ošetřovacích
zákroků. Podle mého odhadu, kdyby to měli dělat veterináři, by cena zákroků
nutných pro léčení varaózy stoupla až tak pětkrát, tím by se na to spousta
včelařů vykašlala. Co se týká opylovaní kvetoucích včelstvy, myslím si, že
ono strašení, že bez včely by nebylo rostlin je dost žvást. Záleží na jak
které konkrétní rostlině a stanovišti, při jaké větší úrovni nabídky květů a
pylu dojde při neexistenci včel k opylování jiným hmyzem nebo třeba větrem
nebo naopak jak se pak sníží výnos plodů a semen v případě kulturních
rostlin a jak se v nekulturních rostlinných společenstvech posune rovnováha
mezi rostlinami rozmnožujícími se semeny a rostlinami rozmnožujícími se
vegetativně a jinými způsoby nepotřebujícími včely. Většinou to jsou hodnoty
řádově desítky procent, ne víc.
Jestli má být dotace na včely skutečně na opylování, je podle mně chybný
koncept, kdy se dává na počty včelstev. Správny koncept by měl na opylovanou
plochu za předpokladu, že včelař má nějaký minimální počet včelstev, třeba
5. Když má včelař na stanovišti 10 včelstev, tak když zvýší počet na 20
včelstev, kvalita opylování nestoupne dvakrát, ale zůstane nejspíš stejná.
Maximálně se mírně zvýší. Řekněme, že kdyby měl včelař na stanovišti 5 nebo
15 včelstev a v okruhu 2 kilometrů by žádné jiné včely nebyly, dostal by
plnou dotaci. Kdyby měl na stanovišti jen 3 včelstva, dostal by 60 % dotace,
protože 3 včelstva už tu plochu neopylí kvalitně. Kdyby měl na stanovišti
10 včelstev a 500 metrů od něho by jiný včelař umístil další 4 včelstva,
dostal by první včelař 10/14 dotace a druhý včelař 4 /14 dotace. Dneska v
době počítačů není žádný velký problém všechny včelařské stanoviště zaměřit,
dát do plošné mapy, spočítat podle nějakého algoritmu ty dotace, případně
ještě nějako opravu dotací na kočování.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17964


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Radim Polášek (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Cukernatění medu

Jinak si myslím, že cukernatění medu je jednou z příčin, pro se používání
medu moc nerozšířilo. Spotřebitel dneska potřebuje i k jídlu něco, co si
prostě jen vezme a maximálně dá na chleba nebo nalije do kafe a může hned
jíst. Snad jedině pastovaný med toto splňuje, ten se dá na ten chleba
namazat v poměrně tenké vrstvě. Ale když si tím má osladit kafe nebo čaj,
tak raději sáhne po cukru, který tam nasype, zamíchá a má to. Med tam dá a
musí s ním ještě pár minut míchat, než se rozpustí. I když je pastovaný
nebo třeba tekutý. Směřuji k tomu, že by se na trhu uplatnil i nějaký řídce
tekutý med ve stylu medového sirupu pro slazení nápojů. Jen ho nějakou
technologií začít vyrábět. Před nějakou dobou jsem viděl v regálu v
supermarketu vedle sebe med a javorový sirup. Med by napůl zcukernatělý a
tuhý v supermarketové ceně a kvalitě. Javorový sirup byl tmavý, perfektně
tekutý v lahvičkách po čtvrt litru za 200 Kč. Tolik k zamyšlení nad
případnou budoucností medu a spíš pro potravináře než pro včelaře.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17969


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
(e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Vysvětli mi proč by ČSV NEMOHL MÍT SVOU SKLENICI PRO SVOJI CHRÁNĚNOU ZNAČKU kterou ty jako nečlen používat nemůžeš to právo mají jen členové svazu jinak jde o padělek byť i velmi kvalitní

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!
> Datum: 06.8.2006 09:24:49
> ----------------------------------------
> Od: Karel :
> > ...
> > Podívej, jak to vypadalo se svazovými sklenicemi (jaká to byla dle ČSV
> > pitomost) a věřím, že časem bude i komise pro prodej a propagaci, a svaz se
> > změní v to proč se včelaři kdysi m.j. spojovali - nástrojem k efektivnmu
> > řešení jejich ekonom. problémů, převážně vlastními silami.
> ....
>
> Svazové balení je staré jak spolčování samo. Doba - stará (první) republika. Na
> základě jednotnosti spolků vznikla na Křemencovce "Medokomise". Je to jedem z
> důvodů proč se spolčovat a sjednocovat všechny spolky v jednotku na Moravě a v
> Čechách.
>
> Dokonce lze nalést ve staré literatuře, že jako důkaz, že je to včelí med se
> domlouvalo mezi včelaři, ať dají do každé sklenice včelu. Jenže se v minulosti
> došlo nato a o to mi jde s přístrojem dnes, že to tak s jednotlivým prodejem a
> padělky není jednoduché. Včelaři si konkurují a právě i samotní včelaři dělají
> nekalosti při prodeji. VÚ nedělal a nemohl dělat prokazatelné důkazy a ukázat na
> padělek. To nemůže ani dodnes, protože právní dokazování u soudu má svá
> pravidla. ...
>
> Potom se došlo na myšlenku vybrat peníze postavit a založit včelařský cukrovar.
> Ten ale zkrachoval v samotném začátku, protože nikdy ve svobodné společnosti se
> včelaři nemají důvod chovat jednotně v názoru. Po puči 1948 se to obrátilo
> natolik, že včelaři byli úplně namydlení a byli rádi, že existují pod záštitou
> jakési Jednoty pro chov. A protože včelařila a byla to masa lidí co včelařila(a
> dodneška je) tak se včelařství nakonec podpořilo a vzniká po nějaké době systém
> výkupu a zpracování medu. A to je to očem pořáte mluvím, že co je lepší než
> nějaký prodej ze dvora či společné sklenice. Mít ochranou ruku nad pravostí
> zboží - medu a tím pádem dát podmínky pro celkově lepší podmínky pro včelařství.
> Ty dotační podmínkyve včelařství dnes, jsou "umělou udržovací půdou". Nic víc.
>
> Svazové sklenice zavání nekalou soutěží a monopolním chování jednotlivce ČSV na
> trhu a to se moc dobře ví. Nejsem pro svazové sklenice už jen z pohledu nečlena.
> Ten med v těch sklenicích by byl jako více med a v těch mých by byl méně? Mě
> stačí to, že už nemůžu svobodně napsat na mou sklenici či sud český med, když
> můj med český je. (nebo moravský, ze dvora ... viz. rejstřík značek)
>
> Med je med a mé postupy, které nabývám zkušenostmi mi říkají, že případná
> analýza by prokázala splnění normy jak na med, tak na český med. Cítím se jako
> nečlen systematicky s nějakou dotovanou sklenicí nějakého spolku tím pádem a za
> přispění státu a EU podveden a znevýhodněn. Ty peníze mají jít do podpory
> prodeje a ne do sklenic. To by si mělo právní oddělení na Křemencárně hodně
> prověřit, aby nakonec se dotace nevracela a ještě se nedostala miliónová pokuta
> od EU jak to bylo za nesplnění podmínek za zákon 197/2005 u SZIF.
>
> _gp_
> http://vindex.ic.cz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17970


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Josef.Mensik:
> Vysvětli mi proč by ČSV NEMOHL MÍT SVOU SKLENICI PRO SVOJI CHRÁNĚNOU ZNAČKU
> kterou ty jako nečlen používat nemůžeš to právo mají jen členové svazu jinak
> jde o padělek byť i velmi kvalitní
.......
Josefe nevím, ale jaksi se sem hodilo do diskuze, že se začínají shánět sklenice na med a že ten kdo je shání, je někdo hodně vysoko postavenej v ČSV. No a dávalo se to sem do souvislostí s novou podporou k propagaci medu za peníze i z EU. (2 mil ČSV, 3 mil ČR, 5 mil. EU)

Může jít o blaf. Já se chytl v tom smyslu, že pochybuji o tom, že by prošlo tyto peníze vzít, a vrazit (byť jen část) do obalu na med. Od EU jsou dané podmínky a ty jsou v cílech:



* Informovat spotřebitele o rozmanitosti, organoleptických vlastnostech a podmínkách produkce včelařských produktů ze Společenství
* Informovat spotřebitele o jakosti nefiltrovaného a nepasterizovaného medu ze Společenství
* Pomoci spotřebitelům při pochopení označení medu ze Společenství a nabádat producenty k vytváření srozumitelnějších označení
* Zaměřit spotřebu medu na jakostní produkty zdůrazněním jejich vysledovatelnosti

...
Ale může jít s těmi sklenicemi za evropsé peníze o blaf. Jak jsem napsal.

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17973


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
(e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: Navod na zazrak

plácáš nesmysly ale jednou na to přijdeš sám

Včely které drží dědulové ve starých úlech nemají jak tvrdíš kvůli dotaci ale včely tyto děduly drží v aktivitě a je to u některých už jediný smysl života a celé dny pak přes léto vysedávají u svých stařičkých úlů a pozorují dění na česně Přece po nich nebudeš chtít aby ve své poslední dekádě života kupovaly nové úly medomety atd. ale ve svém obvodu vidím zase sedmdesáti leté mladíky jak staví nové tachováky a tenkostěnné úly o stotšest i když ví že nemají následovníka. Budou budovat jeřábové dráhy pro svoje stáří protože vidí , že toto moderní včelaření jim bude za deset let na obtíž a můžeme jen doufat ,že si ponechají ze svých dvaceti či třiceti úlů aspoň ty čtyři a budou nám na našich zahradách zajišťovat právě to opylování . Vždyť se podívej po každém deštivém jaru Jak pláčí sadaři nad prázdnými stromy

PEPAN
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!
> Datum: 06.8.2006 08:23:21
> ----------------------------------------
> Teď si vemte, že včelařovi se vezme dotace 1D. A do čeho vlastně spadl?
> Spadl do toho, že musí, aby využil nejlépe zvedající ceny medu zvýšit i
> svoji chovatelskou úroveň a chovat konečně včely a ne mrzáky......
> ...
> Můj názor na plošně vyplácenou dotaci, a dotace vůbec, je stále
> konzistentní a velmi nepopulární. Zrušil bych je. V případě dotaci pro
> včelaře si myslím, že včelařství škodí.
> Ne že bych podlehl tvým argumentům, ale myslím si to dávno. (viz např.
> optimal.konference asi před rokem)
> Navíc se přidává argument, že je spousta včelařů, kteří drží včely už jen
> kvůli dotaci. Kdyby jí nebylo, přestali by včelařit. V souvislosti s
> nákazovou situací okolo to vidím jako dost závažné. Mají na zahradě nějaké
> včely, moc jim nedají, investoval do nich naposledy jejich děda a včelaření
> podle toho vypadá. Jejich znalosti a stav včelestev taky. Ale na vánoce
> dostanou stovku na jedno, a to jsou i dneska dobrý prachy, tak si je tam i
> příští rok nechají, aby bylo na dárky. (Že to je jen 100 z 200 už jim je
> jedno)
> Ale to je jen takový SCIFI názor, stejně jako třeba na jednotnou a jedinou
> daň z hlavy. Maximálně spravedlivou a jednoduchou. Většina na ní nikdy
> nepřistoupí, i kdyby na tom většina z té většiny vydělala.
>
> V případě pořádku na trhu s medem je to otázka úplné scifi. Podívej se na
> komentáře pod tvým článkem ve VN.
> Pořádek na trhu musí být záležitostí všech, kteří na něm působí. Je to
> výhodné pro všechny schopné, co chtějí fér soutěžit. Existují některé
> komodity, kde působí samoregulační orgány a i samokontrolování (myslím asi
> ovocné nápoje - kde se sami výrobci navzájem hlídají jestli to označují
> správně - co je 100%,50%, nektar, jen ovocný podíl a napodobenina - mají na
> to snad nějaký svaz a řeší i případné nálezy mezi sebou, aby to nelezlo na
> veřejnost a nepoškozovalo nápoje jako celek, atd).
> V případě nápoje si může zákazník vybrat co koupí, a v medu by to mělo mít
> (dle mě) taky. To je věc kontroly a značení a doržování značení a kontroly
> toho značení. (a v tom tedy s tebou souhlasím)
> Ale to je to co mě vadilo na činnosti svazu ( PP(S) a hlavně anonymního ÚV)
> v minulých letech. Z bezradnosti a zoufalství nad neexistencí nějaké
> koncepční myšlenky obvinili kdekoho z čehokoli, jen aby to nepadlo na
> jejich hlavy. (Z části oprávněně).
> Takže dokud bude ČSV personálně tam kde je, a to nejen v Křemencové, tak
> pochybuji, že by došlo ke stavu mírné důvěry v komunikaci. To by musel být
> někdo hodně teflonový a splachovací aby po tom co se psalo a říkalo v
> minulých dvou letech jednal a věřil dohodám.
> Takže jak jsem naspal někde vloni je to včelařská scifi.
> Nevěšme hlavu, ta se někdy pomalu prosazuje. nejen v technice, ale i ve
> včelařině.
> Podívej, jak to vypadalo se svazovými sklenicemi (jaká to byla dle ČSV
> pitomost) a věřím, že časem bude i komise pro prodej a propagaci, a svaz se
> změní v to proč se včelaři kdysi m.j. spojovali - nástrojem k efektivnmu
> řešení jejich ekonom. problémů, převážně vlastními silami.
>
> A až to bude, tak bude efektivní volat po rovné a spravedlivé soutěži.
> Zatím máme manšaft IV.ligy a je to cesta na špalek.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17966


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                        
Karel (194.228.168.108) --- 6. 8. 2006
Re: Navod na zazrak

plácáš nesmysly ale jednou na to přijdeš sám

Včely které drží dědulové ve starých úlech nemají jak tvrdíš kvůli dotaci ale včely tyto děduly drží v aktivitě a je to u některých už jediný smysl života a celé dny pak přes léto vysedávají u svých stařičkých úlů a pozorují dění na česně
.......
protože se mi chce jednou dožít takového stáří, tak rozhodně toto nekritizuji.
Mám na mysli včelstva, která na zahradě zbyla právě po těchto včelařích. Následníci nikde a ty včely tam jsou bez dozoru v úlech po dědovi a jen se na to bere dotace a to je asi jediný důvod, proč se ty úly a včely nedaly pryč. Myslím, že v rajonu každé ZO se nějaké takové úly najdou. Když to nevyléčí důvěrník, tak nikdo. Jestli to jsou ty původní včely, nebo tam nalítne každé léto roj, to neví nikdo.
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17974


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                           
(e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: Navod na zazrak

No vidíš já dělám důvěrníka a tobyly mé skušenosti

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <karel.jirus/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Navod na zazrak
> Datum: 06.8.2006 17:57:40
> ----------------------------------------
> plácáš nesmysly ale jednou na to přijdeš sám
>
> Včely které drží dědulové ve starých úlech nemají jak tvrdíš kvůli dotaci
> ale včely tyto děduly drží v aktivitě a je to u některých už jediný smysl
> života a celé dny pak přes léto vysedávají u svých stařičkých úlů a
> pozorují dění na česně
> ......
> protože se mi chce jednou dožít takového stáří, tak rozhodně toto
> nekritizuji.
> Mám na mysli včelstva, která na zahradě zbyla právě po těchto včelařích.
> Následníci nikde a ty včely tam jsou bez dozoru v úlech po dědovi a jen se
> na to bere dotace a to je asi jediný důvod, proč se ty úly a včely nedaly
> pryč. Myslím, že v rajonu každé ZO se nějaké takové úly najdou. Když to
> nevyléčí důvěrník, tak nikdo. Jestli to jsou ty původní včely, nebo tam
> nalítne každé léto roj, to neví nikdo.
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17978


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
Radim Polášek (e-mailem) --- 6. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Gustimilián Pazderka napsal:To si myslím, že jsi špatně pochopil téma a jeho
rozšíření. Byl tu dotaz, jestli je "cukernatost" krystalizace je na závadu a
mnoho včelařů se chytlo jako že jedině zkrystalizovaný med je medem. Já
trvdím a lze to pokusem dokázat, že enzymaticky naštěpená sacharóza bez
problémů také zkrystalizuje a mohu to upřesnit - vypadá jako perfektně
napastovaná řepka. :-O

To se nemusí ani dokazovat pokusem, to je logické, stačí se podívat na
rozpustnosti jednotlivých cukrů. Jinak medy netuhnou nebo tuhnou pomalu
nejen kvůli převaze obsahu fruktózy nad glukózou, ale taky kvůli obsahu
dalších vysokomolekulárních látek, které v podstatě jednak pohyb molekul
cukrů nutný k vlastní krystalizaci zpomalují, jednak jako necukerné látky v
medu složeném z cukrů zvyšují entropii soustavy, laicky překážejí těm
molekulám cukrů v krystalizaci. Ono taky enzymaticky rozštěpená sacharóza
nebo jiná směs cukrů se dá přídavkem třeba upraveného škrobu jako
vysokomolekulární látky upravit tak, že nekrystalizuje. To je i podstata
různých pampeliškových a podobných "medů", že se tam z těch květů vylouží
látky, které působí stejně, zřejmě i javorových a dalších přírodních i
umělých sirupů. A taky umělých medů vyráběných kdysi i u nás průmyslově z
řepného cukru.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Saturday, August 05, 2006 8:48 PM
Subject: Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!


____________________________________________________________________________
______
O zázraku s cenou medu neboli ...
O propočtu, kdy je lepší jako stát nedát včelařovi dotaci, ale vrazit peníze
do ochrany produktu, který ten včelař produkuje:

Kdo toto čte ať si spočítá jednu věc. Kdyby místo jednoleté dotace 1D pro
včelaře (Tj 78-79 mil Kč) se vrazilo do přístroje IMRS vč. laboratorního
zázemí a ktomu stát zaplatil nestrané odborníky na med, kteří by to dělali,
udělal by stát konec falšování a typnu si říct, že i dovoz medu by se snížil
!!! A propočet mi dělá to, že by se s největší pravděpodobností vyhoupy
zázračně ceny medu NAHORU !!! A vyhouply s efektivitou nakonec nad sumu do
180 Kč. (Tj, částka na jedno včelstvo které opylovalo)
____________________________________________________________________________
______

Já vyzívám všechny diskutující k vyjádření a vysvětlení proč ne nebo ano
převelet státní dotaci na laboratorní vybavení určené pouze včelařům. Stát
má pravomoce vyhlásit konkurzy a soutěže na kterých se nemusí podílet jen VÚ
Vč. Je více institucí schopnější zabezpečit ochranu medu. (když to VÚ
neinspiruje)

Od: Karel :
> A co se na to podívat z druhé strany.
>
> Proč zajišťovat "supermarketům" kvalitní zboží na naše náklady. Vždyť
> prodej přez řetězce je pro prvovýrobce nejmíň výhodný - tedy z hledicka
> ceny. Řetězce si z ceny díky svému silnému postavení (daném nákupní
> zvyklostí našeho obyvatelstva /včetně nadávajících včelařů/ které má jeden
> z největších podílů nákupu v řetězcích v EU) ukrojí největší díl, pak
> distributor, výrobce, výkupce a nakonec včelař --> tedy hluboce pod
> třetinkou. Pokud někdo produkuje desítky tun medu, tak jej to možná
zajímá,
> normálního včelaře ne.
........

To si myslím, že jsi špatně pochopil téma a jeho rozšíření. Byl tu dotaz,
jestli je "cukernatost" krystalizace je na závadu a mnoho včelařů se chytlo
jako že jedině zkrystalizovaný med je medem. Já trvdím a lze to pokusem
dokázat, že enzymaticky naštěpená sacharóza bez problémů také zkrystalizuje
a mohu to upřesnit - vypadá jako perfektně napastovaná řepka. :-O

Tím rozšířením si myslím, že je vhodné diskutovat velmi návazně o pravosti
medu a jak vlastně se pravost dá např. při soudní při prokázat, dokázat,
odsoudit a vyměřit pokutu.

Zmiňuji se otom, že toho lze docílit a politicky u nás podpořit
specializovanou laboratoř na med. Je nesmysl zatím vrážet státní peníze do
ubývajících včelařů, když efekt je minimální. Větší efekt by mělo to, že co
je pojmenováno na trhu medem, by také muselo medem skutečně být. Byl jsem
názoru, že dotace by mohla a pomohla včelařům v rozvoji, ale není tomu tak.
V dotacích jde jen o přetížení funkcionářů v ZO, OV a plýtvání svazovou
energií.

Ani Eman a ani ty Karle jste mi nespočítali ten finanční efekt pro včelaře s
tím, že by tu byla "policie", která by zkoumala "otisky" a "DNA" medu. Víte
co by taková nezávislá laboratoř znamenala? Znamenala by pořádek v medu, ale
k těm propočtům. "Do 180 Kč" je navýšení dotací při průměru cca 15-30
kg/včelstvo (odhad) cca dotace 12,- - 6,- Kč na kilogram medu. (přeneseno)

Teď si vemte, že včelařovi se vezme dotace 1D. A do čeho vlastně spadl?
Spadl do toho, že musí, aby využil nejlépe zvedající ceny medu zvýšit i
svoji chovatelskou úroveň a chovat konečně včely a ne mrzáky, co nevyzimují
a potom se vymlouval na nemoci a počasí atd, atd. Pánové nejsem slepý a
klidně napíšu, že v průměru ztráty včelstev za posledních 5 let odpovídají
více než celkovýmu stavu včelstev v České republice. To je hrozné a toto
stát podporuje dotací např 1D, 197/2005.

Dále. Ten včelař vyprodukuje znovu jen 15 - 30 kg medu na včelstvo, ale za
cenu mnohem vyšší, než s dotací. Můj odhad je cca od 20,- a výš za kg. Jak
jsem k těm 20 Kč došel?

Obchodník přestane po pár pokutách za "sračky" nakupovat méně kvalitní (jak
taj. Peroutka v Kávě o čtvrté řekl) "cizí" med. Ve světě je pravý a kvalitní
med drahý. (to si ověřte, jestli nekecám) Takže s kvalitou by konečně
skončila pohádka včelařů o špatném medu v supermarketu a hlavně by se ten
špatný med zapříčiněním včelařů zachytl a stáhnul z trhu a opokutoval.


_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17967


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 5. 8. 2006
Re: cukernat?n? medu Navod na zazrak na vyssi cenu medu existuje!!!

Od: Eman:
> To je takový donebevolající nesmysl, že jsi to snad ani nemohl myslet vážně
> :-))). Znáš ještě nějaký vtip? Sem s ním.
> Eman
.......

No ... zapomněl jsem ještě, že tím, že by se nevráželo do nic řešících včelařů a už tak "přetížených papírově" funkcionářů ČSV kvůli dotacím ... tak by se zabily dvě mouchy jednou ranou. No ale když Emane ty prohlásíš , že je něco nesmys tak si dám říct, protože jsi mi vysvětlil proč by to byl nesmysl. Nebo nevysvětlil?

_gp_
http://vindex.ic.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17946


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Bureš J. (84.21.111.76) --- 2. 8. 2006
Re: cukernatění medu

I světlá až bílá barva ztuhlého květového medu je úplně v pořádku. Krémový-zapastovaný med z ovocných stromů a řepky vypadá jako sádlo. Liší se pouze chutí a vůní :) .

Zdravím
Bureš Jaroslav

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17865


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 2. 8. 2006
Re:cukernat?n? medu

Můžete si být jistá ,že máte prvý včelí med nepoškozený přehřátím a nebo nebo falšovaný různými sirupy

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: tereza <t.e.r.e.z.i.c.e/=/seznam.cz>
> Předmět: cukernat?n? medu
> Datum: 01.8.2006 20:37:08
> ----------------------------------------
> Chtěla bych se zeptat,jestli je v pořádku když med zcukernatí do 14 dnů.Med
> je místy úplně bílý.Děkuji za odpověď.       Tereza Š.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17870


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu