78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 30. 3. 2006
Re: Topolové přířezy
Cítit je trochu topolová míza, když se na jaře nebo v létě ulomí nějaká živá větev. Suché dřevo cítit nijak není, včelám, pokud jsem mohl pozorovat, nijak nevadí. Vyžaduje ale ostré a kvalitní nástroje, pokud jsou tupé, nebo dřevo trochu vlhké, vzniká jakoby plstnatý řez. Taky se snadno štípe a vyštipuje i přes vlákna na rozdíl třeba od lípy.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, March 29, 2006 9:10 PM Subject: Topolové přířezy
> Dobrý den. Potřebovala bych poradit, chtěli bychom si vyrábět rámky z > topolového dřeva. Slyšeli jsme ale názor, že topol "smrdí". Nemáte s ním > někdo zkušenosti? Jestli to nějak vadí včelám. Děkuji.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15549
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - P.K. (195.39.10.34) --- 30. 3. 2006
Re: Topolové přířezy
Taky sem to nedávno zkoušel,pokud má rovné husté vlákna tak to půjde,ale lípa je lípa.Jak jsou vlákna zkroucená a řídká,zatraceně se štípe a nepomůže ani tupit hřebíky.Jako náhradní surovinu na rámky použiji sem tam smrk, je to podobné,snad mírně lepší než topol.
JDE to ale práce stojí za prd, efektivita nízká.
Možná vám to půjde, topolů je více druhů.
Pokud je čerstvý tak je silně aromatický,ale to se sušením rychle vytratí.Jakmile nedokonalým sušením,nebo skládkou "zkvasí,zmodrá" tak to je opravdu smrad,nevysychá a nevysychá,štípat se dá těžko a "chlupatý" bude skoro vždy.
Na nástavky je vhodný používá ho i př. L.Nerad -včelař,výrobce úlů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15551
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu