78082

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Jakub ©merda --- 5. 8. 2002
Re: Rozpuątění medu

O rozpousteni medu sluncem tu uz nekdo psal - pry je nejlepsi dat
sklenici s medem za okno auta.

ad skladovani v temnu a rozehrivani v mikrovlnce - med je cenny
predevsim proto, ze obsahuje enzymy a spoustu vitaminu. Pokud med
rozehrejes v mikrovlnce vse dokonale znicis a zbyde ti s trochou
nadsazky jen ovoneny roztok cukru :-). Mikrovlnka navic bude mit
podobne ucinky jako, kdyby jsi med prohnal vare - bude vznikat HMF.
Podobne to je, kdyz je med na slunci - nektere enzymy, ale predevsim
vitaminy, jsou fotolabilni.

Kuba

> Přátelé,
>
> můžete mi poradit, jestli je vhodné rozpouštět krystalický med ne slunci? Vím, že se med skladuje v temnu, ale není mi jasné proč.
>
> Máte někdo přesné informace o rozpouštění medu v mikrovlnce? Několikrát jsem slyšel, že se tím med zničí, ale nevím jestli to je pravda, nebo jen názor člověka, který má z mikrovlnky strach, protože neví na jakém principu funguje. Zkoušel někdo provést rozbor takto zahřátého medu?
>
> Samozřejmě u obou metod předpokládám, že nedojde k přehřátí.
>
>
> Michal Pol
>

______________________________________________________________________
Reklama:
Co davaji v TV? http://tv.seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1513


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Janura Stefan --- 5. 8. 2002
RE: Rozpuštění medu

O rozpustani medu v mikrovlnke bola rec minuly rok v juni. Ak to nenajdes
v archive konferencie tak mi posli svoj sukromny mail a ja ti to poslem
priamo tebe aby sme neotravovali ostatnych.

Mozem ti poslat vsetky maily ktore sa toho tykaju od januara 2001. Mam svoj
archiv v pocitaci.

Janura/=/minv.sk


Pista

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1515


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jiri Borik --- 5. 8. 2002
Re: Rozpuątění medu

On Mon, 5 Aug 2002, Jakub Šmerda wrote:

> O rozpousteni medu sluncem tu uz nekdo psal - pry je nejlepsi dat
> sklenici s medem za okno auta.

Ano, rozpoustel jsem loni takto med v plastovych kbelicich (10 - 15l).
Pokud byl sluny letni den (cerven, cervenec) rozpustil se med za den. Tedy
zcela tuhy repkovy med se rozpustil na hustsi roztok se zbytky krystalu,
ktery uz sel pastovat). Pokud bych chtel med zcela tekuty, asi by to
chtelo jeste jeden den - je to preci jen velky objem. Sklenice se budou
rozpoustet rychleji umerne mensimu objemu. Mereni teploty jsem neprovadel,
ale pochybuju, ze by se timto zpusobem podarilo dosahnout v medu vyssi
teploty nez 45-50 stupnu. Auto parkuju na slunci trvale, a vyssi teploty
bych pri odjezdu asi neprezil ;-).

> Podobne to je, kdyz je med na slunci - nektere enzymy, ale predevsim
> vitaminy, jsou fotolabilni.

Rekl bych, ze jde spis o dlouhodobe pusobeni svetla pri skladovani
(sklenice s medem v kuchyni na okne). Behem nekolika hodin rozpousteni
zrejme svetlem tak moc skody nenastane. Ale i pri rozpousteni se da
pusobeni svetla potlacit - staci sklenice prikryt papirem (pro zlepseni
prijmu tepla spise tmavsi barvy).

Jirka Borik <jiri.borik/=/volny.cz>



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1516


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu