78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 21. 12. 2005
RE: Pyl
Radek HUBAČ: > Ve spouste věci mas pravdu, ale pylova zrna nepopraskaji během mlecneho > kvaseni. Dojde k naruseni bunecne steny ve smyslu propustnosti a dojde k > uniku )vyrovnání koncentrací různých látek po koncentračním spádu.
.....
Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?....
Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim ze bude mnohem zajimavejsi proces.
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13825
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
Pánové, je to už asi 20 let, co byl způsob fermentace pylu v sklenicích přesně popsán v obsáhlejším článku ve Včelařství. Autor byl někdo z VUVČ ( Veselý?) Pamatuji si z toho, že to bylo okopírované podle včel, to je stejně jako včely konzervují pyl v buňkách se tam vmíchala nějaký med o množství několika procent, pak se to udusalo do sklenic a sklenice, tehdy ještě s hliníkovým víčkem omnia se utěsnily zatavením víčka v včelím vosku.
Mimochodem je možné prodávat pyl a případně další včelí produkty ze dvora jako med?
R Polášek
----- Original Message ----- From: "Gustimilián Pazderka" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, December 21, 2005 11:55 PM Subject: RE: Pyl
Radek HUBAČ: > Ve spouste věci mas pravdu, ale pylova zrna nepopraskaji během mlecneho > kvaseni. Dojde k naruseni bunecne steny ve smyslu propustnosti a dojde k > uniku )vyrovnání koncentrací různých látek po koncentračním spádu.
.....
Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?....
Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim ze bude mnohem zajimavejsi proces.
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13839
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
Komkrétně u pylu čerstvý pyl má životnost jen pár dnů, pyl se musí sušit nebo zakvašovat a to je výrobek nebo není?
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "A.Podhájecký" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, December 22, 2005 11:06 AM Subject: Re: Pyl
> Podle naší právničky jdou prodávat ze dvora všechny přímé včelí produkty > (tedy i žihadla :-). > Medovina už je výrobek. > Tonda > > >Mimochodem je možné prodávat pyl a případně další včelí produkty ze dvora > jako med?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13844
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Petr Lokvenc (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
Například i mateří kašička zamíchaná v medu je prý už výrobek...
----- Original Message ----- From: "A.Podhájecký" <e-mail/=/nezadan> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, December 22, 2005 11:06 AM Subject: Re: Pyl
> Podle naší právničky jdou prodávat ze dvora všechny přímé včelí produkty > (tedy i žihadla :-). > Medovina už je výrobek. > Tonda > >>Mimochodem je možné prodávat pyl a případně další včelí produkty ze dvora > jako med? > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13847
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
neuváděj na vrata cenu a máš mpo probléu od čehokoli jinak si zakládáš na problémy
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz> > Předmět: Re: Pyl > Datum: 22.12.2005 14:53:35 > ---------------------------------------- > Například i mateří kašička zamíchaná v medu je prý už výrobek... > > ----- Original Message ----- > From: "A.Podhájecký" <e-mail/=/nezadan> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Thursday, December 22, 2005 11:06 AM > Subject: Re: Pyl > > > > Podle naší právničky jdou prodávat ze dvora všechny přímé včelí produkty > > (tedy i žihadla :-). > > Medovina už je výrobek. > > Tonda > > > >>Mimochodem je možné prodávat pyl a případně další včelí produkty ze dvora > > jako med? > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13850
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
ty rozdávají zdarma samy
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: A.Podh?jeck? <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Pyl > Datum: 22.12.2005 11:06:14 > ---------------------------------------- > Podle naší právničky jdou prodávat ze dvora všechny přímé včelí produkty > (tedy i žihadla :-). > Medovina už je výrobek. > Tonda > > >Mimochodem je možné prodávat pyl a případně další včelí produkty ze dvora > jako med? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13849
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Pepan (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
cokoli
pepan > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > Předmět: Re: Pyl > Datum: 22.12.2005 10:33:15 > ---------------------------------------- > Pánové, je to už asi 20 let, co byl způsob fermentace pylu v sklenicích > přesně popsán v obsáhlejším článku ve Včelařství. Autor byl někdo z VUVČ ( > Veselý?) > Pamatuji si z toho, že to bylo okopírované podle včel, to je stejně jako > včely konzervují pyl v buňkách se tam vmíchala nějaký med o množství > několika procent, pak se to udusalo do sklenic a sklenice, tehdy ještě s > hliníkovým víčkem omnia se utěsnily zatavením víčka v včelím vosku. > > Mimochodem je možné prodávat pyl a případně další včelí produkty ze dvora > jako med? > > R Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "Gustimilián Pazderka" <> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Wednesday, December 21, 2005 11:55 PM > Subject: RE: Pyl > > > Radek HUBAČ: > > Ve spouste věci mas pravdu, ale pylova zrna nepopraskaji během mlecneho > > kvaseni. Dojde k naruseni bunecne steny ve smyslu propustnosti a dojde k > > uniku )vyrovnání koncentrací různých látek po koncentračním spádu. > > ..... > > Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?.... > > Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim ze > bude mnohem zajimavejsi proces. > > _gp_ > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13848
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Čermák K. (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl
Mléčné kvašení pylu je jedna z pověr přetrvávajících ve včelařství. V plástovém pylu skutečně je kyselina mléčná a najde se tam i něco bakterií méčného kvašení. Z toho někdo kdysi vydedukoval, že v buňkách probíhá mléčné kvašení obdobně jako v siláži, nebo při kvašení zelí, okurek apod. Ale není tomu tak! Ta kyselina mléčná v udusaném pylu totiž vzniká jako produkt anaerobního (bez přítomnosti kyslíku) dýchání pylu. Mimochodem - rouskovaný pyl se dá velmi snadno konzervovat, metodou podle ing. Titěry: čerstvě nasbíraný pyl se dá do zavařovací sklenice, vzduchotěsně uzavře a uloží na temné a chladnější místo. Kyslík ve vzduchu, který tam zůstal, je téměř všechen rychle spotřebován pylem, tím je pyl chráněn - konzervován. Tedy není třeba dělat komplikovaně konzervu, tj. udusávat pyl a zalévat nahoře medem... K. Čermák
Gustimilián Pazderka napsal(a):
>Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?.... >Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim >ze bude mnohem zajimavejsi proces. > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13851
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 12. 2005
Re: Pyl
A co tvrzení, že nenakvašený pyl je těžce stravitelný až nestravitelný pro člověka i pro včely?
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Čermák K." <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, December 22, 2005 3:22 PM Subject: Re: Pyl
> Mléčné kvašení pylu je jedna z pověr přetrvávajících ve včelařství. > V plástovém pylu skutečně je kyselina mléčná a najde se tam i něco > bakterií méčného kvašení. Z toho někdo kdysi vydedukoval, že v buňkách > probíhá mléčné kvašení obdobně jako v siláži, nebo při kvašení zelí, > okurek apod. Ale není tomu tak! Ta kyselina mléčná v udusaném pylu totiž > vzniká jako produkt anaerobního (bez přítomnosti kyslíku) dýchání pylu. > Mimochodem - rouskovaný pyl se dá velmi snadno konzervovat, metodou > podle ing. Titěry: čerstvě nasbíraný pyl se dá do zavařovací sklenice, > vzduchotěsně uzavře a uloží na temné a chladnější místo. Kyslík ve > vzduchu, který tam zůstal, je téměř všechen rychle spotřebován pylem, > tím je pyl chráněn - konzervován. Tedy není třeba dělat komplikovaně > konzervu, tj. udusávat pyl a zalévat nahoře medem... > K. Čermák > > Gustimilián Pazderka napsal(a): > > >Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?.... > >Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim > >ze bude mnohem zajimavejsi proces. > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13855
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 12. 2005
Re: Pyl
Od: Radim Polasek: > A co tvrzení, že nenakvašený pyl je těžce stravitelný až nestravitelný pro > člověka i pro včely? .....
Ono je to spravne tvrzeni, protoze zalezi na travici soustave a její chemii, ktera neni u vsech a stale stejna. Jak u vcel tak i u lidi.
Vcela pridava pri rouskovani do pylu nejen obsah sveho medneho volatka, ale take latku z kusadlove zlazy, ve ktere je prokazan enzym s protibakterialnim ucinkem pro pyl, ktery za urcitych podminek snadno praska a klici. Nejvice je tohoto enzymu tesne po zatreni, (znepristupneni vzduchu k pylu vcelou) v nadusanych rouscich pylu v bunce - perga, kdy je vystavena dalsimu procesu a tou je fermentace. Tato fermentace - zmena pylu probiha prakticky az do doby, kdy se vceli pylova "konzerva" spotrebuje. Za vyssich teplot je intenzivnejsi za nizsich je zmena pomalejsi.
U cerstveho pylu, ktery by mel byt konzumovan rozhoduje prasknuti zrna a to se docili tim, ze se na nejakou chvili necha "nabobtnat" v roztoku medu a vody.
Tato voda a prasknuti pyloveho zrna nebo jiste stadium fermentace je predpokladem spravneho straveni pylu.
Tudiz nejdulezitejsi pri konzumaci pylu neni ani tak dulezita fermentace, ale nicim neruseny (ne nemocny) a spravny (ne citlivy) metabolismus jedince, ktery jej konzumuje. On take i pyl vedle medu, propolisu a jinych (kasicka, jed) musi mit overeny, neni-li clovek na pyl citlivy.Tak je take pravdepodobne, ze i u lidi, kteri jej mohou bezne uzivat, ale pri nemoci jim nedela dobre. U vcely je spatne taveni zrn dobre videt pri prujmu a pri zacpe, nebo pri praseni.
Opravte me, jestli se mylim.
_gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13856
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu