78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
| - Stonjek (62.84.141.84) --- 20. 12. 2005
Re: termokomora
Dobrý nápad. Je dobré se zabývat něčím, co už je předem odsouzeno k neúspěchu. Jsem rád, že kolegové na ztekucování při nižších teplotách než 50 stupňů mají stejný názor jako já a doba rozpouštění 12 hod. se jim jeví jako krátká. Myslím, že s daleko menším pracovním a vynálezeckým úsilím lze vyrobit nahřívací box z nefunkční menší chladničky, nebo mrazáku. Dále pak potřebujemo topné tělísko, lze v pohodě použít starší žehličku, termostat, plně vyhovuje ze starého bojleru a ventilétorek. S ním jsou občas problémy, protože při teplotě 50 st. občas zlobí ložiska. Ale i zde je řešení. Stačí použít zdroj se starého počítače, kde ventilátor je s neomezenou životností. Takže s trochou štěstí a sběratelského úsilí se dá dopracovat zadarmo k dokonale fungujícímu boxu. Jako nejmenší velikost bych volil tu, aby se do něj vertikálně vešla konev. Při jednokonvovém provedení je ventilátorek zbytečný,ale pro nahřívání lahví je potřeba. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13812
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 12. 2005
Re: termokomora
Moje termokomora je plastové vědro o objemu zhruba 50 litrů. Vejdou se tam 3 flašky od okurek s medem, ventilátor s topným tělesem cca 100 watt a termostat z bojleru. Mně zatím stačí.
K tomu ventilátoru a možná i k topným tělesům bych měl takový poznatek, že některé při chodu uvolňují do ovzduší různé smradíky a proto musí být med uzavřený. Pokud to je třeba nějaký ventilátorek z PC zdroje, v místnosti se ty smradíky vstřebají ale v uzavřené termokomoře při zvýšené teplotě vyniknou.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, December 20, 2005 6:53 PM Subject: Re: termokomora
> Dobrý nápad. Je dobré se zabývat něčím, co už je předem odsouzeno k > neúspěchu. Jsem rád, že kolegové na ztekucování při nižších teplotách než > 50 stupňů mají stejný názor jako já a doba rozpouštění 12 hod. se jim jeví > jako krátká. Myslím, že s daleko menším pracovním a vynálezeckým úsilím lze > vyrobit nahřívací box z nefunkční menší chladničky, nebo mrazáku. Dále pak > potřebujemo topné tělísko, lze v pohodě použít starší žehličku, termostat, > plně vyhovuje ze starého bojleru a ventilétorek. S ním jsou občas problémy, > protože při teplotě 50 st. občas zlobí ložiska. Ale i zde je řešení. Stačí > použít zdroj se starého počítače, kde ventilátor je s neomezenou > životností. Takže s trochou štěstí a sběratelského úsilí se dá dopracovat > zadarmo k dokonale fungujícímu boxu. Jako nejmenší velikost bych volil tu, > aby se do něj vertikálně vešla konev. Při jednokonvovém provedení je > ventilátorek zbytečný,ale pro nahřívání lahví je potřeba. Zdraví R. > Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13815
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Havlík (195.146.122.170) --- 21. 12. 2005
Re: termokomora
zatím musím konstatovat, že všichni skeptici měli pravdu.Komora je moc malá, bez ventilátorku se trošku ohřívají jen ty sklenice, které mají přímý kontakt s trubkou-a druhá strana je studená.Také vnější kovový obal asi odvádí zbytečně moc tepla a povrch trubky je příliš malý.Buďto je potřeba, aby trubka tvořila alespoň nějakou smyčku a nebo zkusím ještě lamelky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13819
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Karel (213.235.143.21) --- 21. 12. 2005
Re: termokomora
Ideály a chuť experimentovat nelze nikomu kazit. Přes to si dovoluji upozornit na existenci určitých fyzikálních pojmů:
tepelný tok je úměrný tepelnému spádu (a ten je zde minimální)
dále je zde velký tepelný odpor, a ani lamely atd nic neřeší. Sklo je dobrý izolat a med taktéž, navíc s vysokou tepelnou kapacitou.
Jedině odbočit vodu z trubek, vyrobit z trubičky topné těleso a to ponořovat do konve, nebo omotat kolem sklenic. Do jaké míry je to ekonomické nevím, jedině že by se využilo faktu, že voda v trubkách má oněch 40st. Ale to je mi dost divné, většina tepelných rozvodů pracuje s vratnou (studenou) vodou okolo 40, ta "teplá" bývá o dost teplejší.
Ale jak říká klasik, i slepé uličky je třeba prokopat.
Nuže, ke strojům.
Ať se daří Karel Jiruš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13822
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: termokomora
Obecně vzduch není moc dobré médium pro přenos tepla. Proto musí mít ta trubka procházející termokomorou o dost větší teplotu než 40 - 50 st C. Odhadem tak 50 - 60 st C s žebrovicemi a 80 - 100, pokud je to jen tenká třeba coulka bez žebrovic. Potom se ale ten med tam nesmí zapomenout, jinak se přehřeje, pokud tam je obyčejný ventilátorek, tak v teplotě nad 50 st C většinou poměrně rychle odejde a taky pokud je jako izolace použit pěnový polystyren, některé jeho druhy se začínají pomalu degradovat - smršťovat při teplotě od 60 st C. Takže pokud je k dispozici nějaká taková trubka, je asi rozumné řešení udělat "kolem " ní termokomoru na 2-3 flašky od okurek, trubka musí být buď přesně uprostřed pod flaškami nebo musí být nad trubkou pod flaškami ještě nějaký jednoduchý segment, který rozděluje teplo víceméně rovnoměrně kolem flašek. Odhadnutá doba rozpouštění 20 - 36 hodin se musí dodržovat s přesností 5-10 hodin, umístit dovnitř ventilátor jen za předpokladu, že je jmenovitě určen pro vyšší teploty do cca 80 st C, jinak ne a pokud se v termokomoře nerozpouští med, musí být otevřená, aby tam nebyla zbytečně zvýšená teplota. Regulace teploty otevíráním a zavíráním nějaké ovětrávací clony by byla hotová buď drahá nebo pro domácí výrobu příliš složitá.
Je otázka, jestli nebude lepší místo trubky použít samostatné topné těleso, třeba na tři flašky od okurek tři žárovky 100 Wattů zapojené do série a regulované třeba tím boilerovým termostatem. Takové "topné" těleso má výkon okolo 150 - 200 wattů, což úplně stačí, žárovky je možné umístit přesně pod flaškami, takže by ventilátor nebyl tak nutný a na rozdíl od žárovek samostatně paralelně zapojených mají menší povrchovou teplotu a k vypínání a zapínání termostatem delší životnost.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, December 22, 2005 8:22 AM Subject: Re: termokomora
> No u rodičů máme v bytovkách o dost více horké trubky.Tady jdou od kotle > dvě trubky, v té teplejší je zabudovaný teploměr a na něm je cca 40 st. > C.Ta teplota je fakt nízká.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13843
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu