78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Baudis Jan (e-mailem) --- 20. 12. 2005
Re: termokomora
> Včera jsem instaloval termokomoru na stoupačku od plynového kotle.Teplota > vody je podle teploměru 39-40 st. C.Za jak dlouho se asi med rozpustí?
Já myslím, že tato teplota nebude stačit. Med možná časem ztekutí, ale pokud by se měl pastovat, bude to problém, protože při této teplotě v něm zbydou nerozpuštěné mikrokrystaly, viz níže.
Uvádím několik citací z přednášky ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole: http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm
Ohledně rozehřívání ztuhlého medu:
Teplota: 50 stupňů je zlomová teplota (při vyšší teplotě se med poškozuje, při nižší teplotě není med dostatečně ztekucený). Med vytočený a uložený ztuhlý v konvích se před stáčením dává na dva dny do teplené komory, což je jakákoliv dobře tepelně izolovaná bedna - třeba stará lednice - s topným tělesem (doporučeno je topné těleso na 380 V / 2kW připojené však na 220 V - hřeje mírně /cca na 800W/ a nic nepodpálí) zapojeným přes termostat (v Dole jej vyrábějí a dodávají); musí být přítomen i ventilátor, který v době provozu topného tělesa mísí vzduch, aby se v komoře nedělaly tepelné vrstvy.
Ztekucení medu - v tepelné komoře (50 stupňů) trvá 45 hodin. Pak se konve se ztekuceným medem vyndavají z tepelné komory a med se z konví přelévá do stáčecí nádoby a při tom se cedí. (Při ztekucování na pouhých 45 stupňů zůstávají v medu mikrokrystaly a rychle se pak vrací do původního stavu - proto používat teplotu 50 stupňů!)
J. P. Baudiš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13801
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu