78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Stonjek (213.151.87.17) --- 9. 12. 2005
Re: kvašení medu
S řepkovým medem jsou občas problémy. I pod víčky není nijak vzácný jev obsah vody nad 20%, zatím nejvíc jsem slyšel od seriozního včelaře 22%. Já předloni téměř 21%, znovu upozorňuji pod víčky. Ani tento med při bezvadném uskladnění nekvasí, ale stačí jen málo a máme na docela slušný průšvih se zákazníky zaděláno. Nic nám tak spolehlivě nepokazí pověst jako kazící se med. Žádné pastování kvašení nezabrání. Rovněž tak není v naší moci donutit zákazníky skladovat med v suchu. Já med, než jde do sklenic přisuším, tzn. v nahřívacím boxu s ním hodně míchám a velmi často větrám. Teplý vzduch totiž do sebe pojme výrazně větší % vlhkosti a tu odvětrám a pak se to opakuje. Med ale skladuji v plastových vědrech na 13 kg. V konvích by to asi vzhledem k malé ploše fungovalo podstatně hůře. Takhle jdou shodit během nahřívání asi 3 - 4%. Je to trochu pracnější, ale vyplatí se. Míchám vrtulkou na vrtačce.Výrazně výkonější stroj na sušení medu má př. Jindra na svých stránkách. Také bych si ho určitě zasloužil, ale ta lenost. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13640
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu