78681
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- Jan Čáp (e-mailem) --- 9. 12. 2005
Re: kvašení medu
jestli neměl po vytočení moc vody, tak byl moc v teple - teplo podpoří jak sedimentaci cukrů (naředí se med na vrchu nádoby), tak samotné kvašení
z nedostatku vhodnějších prostor jsem měl květový med v kilovkách v koutě kuchyně v paneláku (v létě 25 - 30°C) v cca 6 vrstvách nad sebou a čím výš, tím měl víc tendenci kvasit
beze změn zustaly jen cca 2 vrstvy od podlahy
obsah vody po vytočení (měřeno hustoměrem) byl okolo 18%
pár sklenic ideálně napastovanýho (hladkých jak vazelína) se nehnulo vůbec, přestože byly ve skříňce pod stropem a tudíž v ještě o trochu větším teple
ve špatně napastovaných (na stejném místě) je teď vrstvička několik mm tekuté "rumové tresti"
----- Original Message ----- From: "Michal" <e-mail/=/nezadan>
Zjistil jsem, že jarní med (asi řepkový), je sice zkrystalovaný, ale navrchu mírně navinulý (zkvašený). Čím to může být?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13629
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Havlík (195.146.122.170) --- 9. 12. 2005
Re: kvašení medu
Problém je v tom, že ve větším balení je po vytočení měřeno 18% příliš.Kdybyste měřili po několika dnech a hlavně v tenké horní vrstvě-kam voda po několika dnech vystoupá, naměřil byste hodnoty o několik procent vyšší.Dále měřit ponorným hustoměrem je v podstatě zbytečné-právě proto, že důležitá je ona tenká-startovací vrstvička.Proto jsem si po těchto zkušenostech koupil měřidlo z meopty.Takové mají i výkupci a naměřené hodnoty jsou pak v obou případech téměř shodné.Jinak pokud mi řepkový med trochu začal kvasit, pro mé používání - do čaje to nikdy nebylo na závadu.Chuť pikantní a med jsem nemusel dolovat majzlíkem, protože měl v celé sklenici jemnou pastovou konzistenci a bez pastování.Samozřejmě to nelze nechat rozběhnout natolik, aby mi to roztrhlo sklenici.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13636
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu