78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
- jan.jindra (84.244.105.99) --- 27. 6. 2005
Výživa kvasinek
Zdravím a posílám dotaz na Emana
O výkendu jsem uvařil 100 litrů medoviny z víček. Pořídil jsem si granulované kvasinky od Schimanského, ale nemůžu sehnat živnou sůl. Nevíš zda můžu použít místo Hygrofosforečnanu amonného potravinářský Hygrouhličitan amonný? Ty jsi nedávno napsal, že používáš kvasinky ze dna loňské medoviny - jak doplňuješ dusík?
Díky za odpověď Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11077
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Vencl (e-mailem) --- 27. 6. 2005
obchod s kvasinkami v praze na harfě
před časem mi někdo poradil obchod s kvasinkami v praze na harfě. no a teď když ho potřebuju, tak jsem to nekam zasel. ach jo.
můzes mi to prosím poslat znovu??? díky honza
jinak mam ted ze 4 vcelstev / no spís ze trí, protoze to jedno je strasne slabé/ 63 kg v 500 m.n.m., tak hned delám oddelek a mám radost, asi z toho ty vcelky nemaj rozum a i prez moji zacatecnickou peci pracujou a pracujou
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11078
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Jan Vencl (e-mailem) --- 28. 6. 2005
Re: obchod s kvasinkami v praze na harfě
moc děkuju to je ono honza ----- Original Message ----- From: "Gustimilián Pazderka" <gupa/=/seznam.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, June 27, 2005 6:14 PM Subject: Re: obchod s kvasinkami v praze na harfě
JAn Vencl: ... > když ho potřebuju, tak jsem to nekam zasel. ach jo. .. .............................
Asi myslíš http://www.biopro.cz ____________________________________________________________ http://www.listicka.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11093
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Eman (82.99.129.160) --- 27. 6. 2005
Re: Výživa kvasinek
Kvasinky:
http://www.oks.cz/ingredience/napoje/vino/kvasinky
Já používám kvasinky ze zralé medoviny, výsledek mě uspokojuje.
Živná sůl:
jedná se o fosforečnan amonný, nebo fosforečnan sodno-amonný. Omylem jsem vloni nedal do jedné várky živnou sůl a výsledek byl stejně dobrý jako u té medoviny přesně podle receptu. Mám zásobu živné soli od jednoho chemika, ta z obchodu se mi zdála dost drahá. Možná že nějaké živiny se rozpustí z bylinek, které tam rozvařím. Něco musí být i v medu a pylu. Jakmile mám v medovině více jak 14% lihu, tak si s živinami nedělám hlavu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11085
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 6. 2005
Re: Výiva kvasinek
Zdravím, Mám pocit, že to je střední fosforečnan amonný, (NH4)2HPO4. Jinak kvasinky asi potřebují nejen ten dusík z amonia, ale i fosfor. Takže pokud není přímo fosforečnan amonný, musí se k amonným solím přidat ještě fosforečnan, třeba sodný, draselný nebo kyselý fosforečnan vápenatý. Jiné bych raději nezkoušel. Kdysi jsem dokonce zkoušel zlepšovat kvalitu kvašení jablečných moštů určených na vypálení na calvados přídavkem výluhu ze superfosfátu kvůli fosforu a přídavkem chloridu amonného z drogerie původně určeného na pájení. Do vín na pití jsem používal kyselý fosforečnan sodný a chlorid amonný, obojí v čistotě p.a. koupené v prodejně s fotochemikáliemi, fosforečnan amonný tam tehdy nevedli. Vycházelo to taky výrazně levněji než kupovat živnou sůl v sáččích.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, June 27, 2005 9:04 PM Subject: Re: Výiva kvasinek
> Kvasinky: > http://www.oks.cz/ingredience/napoje/vino/kvasinky > Já používám kvasinky ze zralé medoviny, výsledek mě uspokojuje. > > Živná sůl: > jedná se o fosforečnan amonný, nebo fosforečnan sodno-amonný. Omylem jsem > vloni nedal do jedné várky živnou sůl a výsledek byl stejně dobrý jako u té > medoviny přesně podle receptu. Mám zásobu živné soli od jednoho chemika, ta > z obchodu se mi zdála dost drahá. Možná že nějaké živiny se rozpustí z > bylinek, které tam rozvařím. Něco musí být i v medu a pylu. Jakmile mám v > medovině více jak 14% lihu, tak si s živinami nedělám hlavu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11086
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu