78163

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 20. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus (8752) (8754) (8763)

ten problém s barvou cukru se může odvozovat zvláště u starších včelařů od
časů kdy se v některých cukrovarech dělal jen nerafinovaný cukr a ten se
později v jiných znova rozvářel a čistil a spusta včelařů se tak doběhla,
když takový nerafinovaný dali včelám, že o ně přišli několik jsem jich
znal.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Gustimili?n Pazderka" <e-mail/=/nezadan>
To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Friday, February 18, 2005 7:57 PM
Subject: Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus


>
>
> Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním
> krm.
>
> Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru
> ,Bretschneidera a kolektiv.
>
> Dovolím si drobný výtah.
>
> Z historie.
> Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové
> třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás
začala
> pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy.
>
>
>
> Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy.
>
> Produkt Koeficient čistoty v %
> řepa..........................70-75
> řepná šťáva...................88-90
> difúzní šťáva.................90-91
> těžká šťáva...................93-94
> surový cukr(jednotný).........96-98
> surový cukr o Rd>95...........98
> afináda.......................>99
> rafináda......................>99,95
>
> Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho.
>
> __________ Informace od NOD32 1.998 (20050212) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 8781


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:G.Pazderka - Škody při zimování
Předchozí:pan Josef Jiří Menšík - Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu