78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 20. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus (8752) (8754) (8763)
ten problém s barvou cukru se může odvozovat zvláště u starších včelařů od časů kdy se v některých cukrovarech dělal jen nerafinovaný cukr a ten se později v jiných znova rozvářel a čistil a spusta včelařů se tak doběhla, když takový nerafinovaný dali včelám, že o ně přišli několik jsem jich znal.
Pepan
----- Original Message ----- From: "Gustimili?n Pazderka" <e-mail/=/nezadan> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, February 18, 2005 7:57 PM Subject: Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus
> > > Zcela určitě cukr polobílý prošel rafinací, tudiž s klidem v duši s ním > krm. > > Našel jsem knihu, Základy cukrovarnictví IV.- výroba rafinovaného cukru > ,Bretschneidera a kolektiv. > > Dovolím si drobný výtah. > > Z historie. > Rafinovaný evropský cukr se vyráběl již v 16.a17. století z dovozové > třtiny.(Portugalsko, Holandsko,Anglie, Francie)První rafinérie u nás začala > pracovat v r.1787 ve Zbraslavi u Prahy. > > > > Tabulka změn čistoty během izolace sacharózy. > > Produkt Koeficient čistoty v % > řepa..........................70-75 > řepná šťáva...................88-90 > difúzní šťáva.................90-91 > těžká šťáva...................93-94 > surový cukr(jednotný).........96-98 > surový cukr o Rd>95...........98 > afináda.......................>99 > rafináda......................>99,95 > > Jinak způsobů filtrací a číštění je v té knize uvedeno velmi mnoho. > > __________ Informace od NOD32 1.998 (20050212) __________ > > Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. > http://www.nod32.cz > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8781
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu