78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Vhájek (81.19.46.66) --- 18. 2. 2005
Re: dotaz z 17.2.05 cukr - Globus (8752)
Není to tak úplně jednoduché. Také jsem se o to zajímal, z nekterých zjištěných informací to vypadá, že by to neměl být problém. O cukru pojednává vyhláška Min. zemědělství č.76/2003 Sb k zákonu č.110/97Sb. V té jsou uvedeny kategorie cukru dle bělosti a definované povolené obsahy příměsí. Ta rozlišuje cukr extrabílý, bílý a polobílý a dále cukr přírodní, kandovaný atd. První tři jsou uváděny na trh ve spotřebitelských baleních. Je to cukr, který prošel rafinací. Zatím se mi nepodařilo najít na netu slušný popis cukrovarnické technologie, tedy takový, ze kterého by šla odvodit vazba na uvedené druhy cukru. Jestli z toho někdo z vědeckých pracovníků dokáže určit, jaký to může mít vliv zimování včel při zakrmení tímto cukrem těžko říci. Z rodinných zkušeností mohu říci, že jsme v minulosti ke krmení používali i afinovaný cukr a nikdy nám nedošlo k úhynu včelstna ne úplavici. Asi jsme měli i trochu štěstí. Je to spojeno určitým rizikem, záleží hodně na průběhu zimy (možnost proletu).Také záleží na technologii krmení, tedy na uložení zásob. Lze použít kombinované krmení a zajistit uložení zásob tak,aby pro zimování byl použity zásoby z krmení bílým cukrem a pro jarní rozvoj pak zásoby z cukru horší kvality.
S pozdravem.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8754
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu