78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Jan Čáp --- 28. 1. 2005
Včelaři by měli usilovat o to, co mají Vinaři (8396)
Aby se vytvořilo povědomí o vlastnostech a kvalitách různých medů (i medovin) podobně, jako je tomu u vína - tedy aby med bez označení kvality, způsobu zpracování a původu byl automaticky považován za podezřelý - nekvalitní.
U vína je nepředstavitelné, že by vedle sebe byl za stejnou cenu nabízeno kvalitní přívlastkové víno a bezejmenná velkoobchodní směska, obojí podobně balené a za obdobnou cenu. A přitom právě tohle se děje u medu, kdy spotřebitelé i legislativa rozeznávají maximálně květový a medovicový med a dost.
Svaz by měl, spíše než za velice sporné daňové kličky lobovat za legislativu podporující kvalitativní rozvoj trhu s medem - zejména povinnost označovat med co nejvíce informacemi o kvalitě, způsobu zpracování a původu.
Ono by se pak snadno vysvětloval zákazníkovi rozdíl, kdyby měl vedle sebe med označený jako: "pasterovaná filtrovaná směs medu, 50% Čína, 30% Brazílie, 20% Ukrajina" a druhý, označený jako: "Přírodní podřipský s převahou lípy, léto 2004 ". Nebo: "Medovina z tepelně stabilizované směsi medů, ochucená, řibarvená, dolihovaná" vedle: "Medovina přírodní Lipová - přirozeně kvašená ze surového lipového medu."
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8443
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu