78165

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (90.178.51.173) --- 12. 7. 2018
Re: Med vs cukr (71897) (71898)

"med je doplňková potravina,podle toho vypadá cena i spotřeba..
jen mě zajímá,kdy vyplavou na povrch nové snahy o založení dalšího odbytové firmy, na med od členů ČSV....až utichne dění okolo Včelpa?"
----------------------
Přesně vystiženo, med je doplňková potravina.
Odbytová firma ve formě Včelpa je přežitek. Ve výsledku by to bylo jen skryté dotování včelařů, které by stejně někdo musel platit. Jestli ČSV z členských příspěvků nebo stát z daní...
Ostatně Včelpo na toto defakto dojelo, protože funkcionáři Svazu chtěli současně, aby Včelpo drželo dobré výkupní ceny včelařům a ale taky aby současně bylo ekonomicky soběstačné nebo raději i ziskové. Včelpu tak nezbylo nic jiného než se pouštět do těch hodně rizikových obchodů a tam potom byla jen otázka času, kdo a kdy strčí Včelpu do cesty nějaký klacek ,aby zakoplo.
Možná by se uchytilo něco na místní nebo regionání bázi, založené třeba na technologické pomoci s vytáčením medu či zpracováním vosku. Jako že by drobný včelař pokud by jeho plásty měly odpovídající parametry - rámkovou míru, pevnost plástů, mezerníky, nemusel mít doma medomet a zpracovnu medu, jen třeba nějakou chladírnu na plásty. A jen by jednou za čas dovezl plásty na vytáčení nebo třeba i na zpracování vosku. A zpátky dovezl hotový produkt, med nebo rovnou pastovaný med nebo rovnou paletu sklenic s medem nebo mezistěny a odlitky vosku.
Problém vidím ale zase v nízké ceně medu - z ceny medu by musela jít nějaká částka na provoz takového zařízení a to s dnešní cenou asi nepůjde. U vosku myslím problém nebude, rozdíl mezi cenou vykupovaného vosku a zpracovaných mezistěn je dostatečný.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 71901


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:JosPr - Re: Med vs cukr
Předchozí:R. Polášek - Re: Med vs cukr


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu