78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 11. 7. 2018
Re: cukernatÄ?nĂ medu (71882) (71883) (71884) (71885)
Podle mne je problém v klesající ceně cukru.
Protože je spíš nesmysl přirovnávat cenu medu k ceně másla, protože tyto produkty se navzájem spíš nenahrazují, ale jen doplňují.
Cena medu by se měla porovnávat s cenou cukru, protože toto jsou vzájemně konkurenční výrobky.
Cukr je konkurence nejenom přímo natvrdo jako sladidlo, ale taky jako podstatná přísada do spousty potravin. Protože například všelijaké marmelády, povidla a džemy už jsou přímým konkurentem medu, cukr je jejich podstatná složka a přitom se může uvažovat, že díky jejich ovocné složce to jsou v podstatě stejně zdravé a přírodní potraviny jako med. A i jinak, ve spoustě receptů na jídlo je cukr a med vzájemně nahraditelný. Od třeba omáčky či mořidla na nakládání masa třeba před grilováním barbecue až po všelijaké pečivo a cukrovinky.
Kdo je pilnější a iniciativnější, si místo nákupu medu od včelaře udělá třeba umělý med, základní recept je jednoduchý. Stačí ty látky , třeba z květu pampelišky nebo bezu nebo z bylinek dostat do cukerného roztoku a ten povařit a zahustit s troškou kysleiny citrónové, aby se sacharóza z cukru rozštěpila na glukózu a fruktózu a je tady směs chovající se jako včelí med.
Dokonce i medovina by podle mně šla bez problémů dělat místo medu z cukru a nikdo by to ani nemusel poznat, stačí rozdíl přebít kořením a bylinkami.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 71893
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu