78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Stonjek --- 3. 9. 2004
Pastování medu.
Z pastování medu není třeba dělat nijaký problém. Podle mě je zbytečné pastovat brzy po vytáčení. Závidím všem, kdo v této době mají na tuto činnost dostatek času. Po dením vytočení všechny vědra dám do štosu, přehodím přes ně folii a dám k nim olejový radiátor a malý větráček. Druhý den všechna vědra otevřu a vidličkou proti přepážce odstaním většinu nečistot. Při troše cviku téměř všechny. Až začne být odbyt, med nahřeju na 45 stupňů potom přecedím přes uhelon a vědro na 13 kg naočkuji asi 2 vrchovatýma lžícema past.medu. Na další várky potom používám vědro se zbytky od minula. Promíchávám asi 5x. Nejdůležitější jsou první dvě a poslední promíchání. Na lahvování med nahřeji asi na 30 stupňů a k nalévání používám běžnou nádobu pod medomet. Mám jí ve seciálním otáčecím stojánku. Zkoušel jsem lecos,ale takto to jde nejrychleji a nejjednodušeji.Nejjednodušší pastování je vrtačkou a hranolem.Jelikož tak zpracovávám hodně medu, odcházela mě vrtačka jedna za druhou, včetně těch značkových s výk. nad 1000 W. Ze zoufalství jsem koupil v OBI za 1200 bourací kladivo. Má asi 300 otáček a je super i když značka ani cena tomu nenasvědčovala. Dokonce se ani při výkonu 7OO W neohřívá.Pak už jen dobrá propagace, ale to už je jiná kapitola. Zdraví Ruda.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 7099
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu