- Radim Poláek --- 31. 8. 2004
stáčírna medu (6998) (7001) (7007) (7008) (7009) (7010) (7011) (7034) (7036)
Předpokládám, že stáčírna by mělo být zařízení, do kterého včelař doveze tekutý, nebo ohřátý med, který se dá přelévat, tam se med ohřeje tak, aby se dal filtrovat, dále se zhomogenizuje neboli promíchá, aby měl stejnoměrnou kvalitu a dále nějak hromadně naplní do včelařových, nebo tam zakoupených čistých sklenic nebo jiných obalů.
Minimální rozumná dávka by mělo být asi okolo 50 - 100 kilo jednoho druhu medu, menší množství včelař obvykle prodá mezi známými tak, že bude nalévat med do jimi přinesených nádob a tudíž stáčírnu nepotřebuje.
Naopak stáčírna je výhodná pro včelaře, který má zavedený prodej medu ze dvora i méně známým a neznámým lidem, dále kdo prodává med ve stánku o výstavách, svátcích apod, nebo kdo dodává med do nějakého "kamenného " obchodu (nevím, jak dalece je to možné z hlediska našich předpisů). Mohla by to být třeba nějaká spolková prodejna, třeba včelařů, nebo drobných chovatelů, nebo třeba místní ovoce-zelenina.
Stáčírna by měla mít takové parametry z hlediska hygienických a jiných předpisů, aby med z ní se takhle mohl prodávat. Vidím to jako obdobu pálenice. Nějaký investor, třeba nějaká organizace svazu včelařů, nebo třeba 15 podílníků - včelařů, nebo kdokoliv, kdo má kus volného pozemku a peníze, by takové zařízení postavil a větší včelaři z okolí by tam jezdili a za úplatu by si tam nechali svůj med zpracovat a naplnit. Na oplátku by třeba mohli získat na sklenice se svým medem nálepku stáčírny, která by garantovala, že med byl náležitě přefiltrován, nebyl při plnění přehřát atd a všechny ostatní parametry by garantovali jednotliví včelaři svým jménem, tak jako to dělají nyní, když prodávají svůj med ve stánku. Na rozdíl od pálenice by stáčírna medu mohla fungovat celý rok, protože med se na rozdíl od kvasu dá skladovat. Zase konzumentů alkoholu je více než včelařů, takže na rozdíl od pálenice by stáčírna mohla stačit jedna i pro několik okresů.
Představuji si, že takový běžný větší včelař sklidí třeba 800 kg řepkového medu, 400 tmavého a 350 lípového. Z toho by třeba 50 kilo tmavého a lípového nechal pro sebe a známé , zbytek by dal naplnit a s nálepkou se svým jménem by mu ho prodali přes podzim a zimu třeba v místní zelenině nebo prodejně zdravé výživy. Cena za naplnění do sklenic by pro něho mohla být výhodná tak okolo 10 kč za kilo naplněného medu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 7054
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |