78173

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 28. 11. 2016
Kvasící med Re: (69459)

"Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Zakoupila jsem med od včelaře. Všechen zkvasil, vytékal přes víčko, na povrchu vyplavalo nějaké "smetí", má nedobrou chuť.Prosím, co bylo příčinou. Skladovala jsem ho v temnu, při pokojové teplotě.Mohu zaslat i fotky tohoto medu. Děkuji Němčíková"
Příčina už byla uvedena.
Já jen poznamenám, že mezi dobrým medem, který nezkvasí a tím, který kvasí, je rozdíl jen pár procent obsahu vody v medu, ne kvalita medu. Jak už ale med kvasí, nepomůže ani pevné víko neprostupné pro vlhkost, pracující kvasinky si vlhkost vyrábí rozkladem cukrů obsažených v medu.
Náprava je: buďto vrátit nebo zpracovat.
Na zpracování obvykle stačí tu horní nejhorší část odebrat a zbytek rozpustit patřičně ve vodní lázni nebo opatrně v elektrické troubě s velmi dobrou regulací teploty při teplotě cca 40 - 50 st C. Med nějako dobu držet při takové teplotě, pořádně promíchat či přelévat ze sklenice do sklenice, ono se horní kvasící vrstva s vyšším obsahem vlhkosti smíchá z tou spodní, případně se i nějaká voda z medu odpaří a kvasinky nedostatkem vlhkosti zahynou nebo aspoň zastaví svou činnost.
Takový med potom běžně vydrží ve "špajzu" do jara nebo začátku léta, kdy se skladovací teplota zase zvýší nad 20 st C, potom se kvašení může zase rozjet, takže do té doby je třeba tento med spotřebovat.
Jinak nejlepší varianta je nakoupit med od známého včelaře v létě, právě vybraný ze včel a vytočený, takový čerstvý med si drží 2 - 4 týdny velmi dobrou chuť a vůni a doma sklenice určené na delší skladování na zimu prostě zamrazit v chladničce.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 69462


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Honza - Kvasící med
Předchozí: - Re: griffin


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu