78204

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 30. 3. 2016
Re: valter (68462)

Moje zkušenosti jsou zase takové, že jak kvašení začalo a potom se zarazilo, je mnohem těžší to kvašení znova rozběhnout tak, aby bylo kvalitní. Protože jak už to bylo rozkvašené, tak vedle žádnoucích kvasinek tam bude spousta nežádoucích kvasinek a další mikroorganismy.
Tudíž aby se to znova správně rozběhlo, ty správné kvasinky musí všechno ostatní přečíslit.
Proto je třeba připravit silně kvasící zákvas v objemu minimálně cca pětiny až čtvrtiny té medoviny v demižónu.
Neboli předepsané množství kvasinek se nechá rozkvasit v tom cca půl litru určeném na zákvas, tím zákvasem se nejdřív nechá pořádně rozkvasit malý demižon s několik litry, a teprve až se to v tom malém demižonu pořádně rozkvasí, přidá se to jako zákvas do "hlavního" demižónu s tou medovinou.
Musí se počítat, jak už tady bylo předtím napsáno, že tam chybí ta živná sůl.
Může se taky stát, že tam ty jiné mikroorganismy mezitím spotřebovaly část cukru, takže je třeba nějak zhodnotit nebo odhadnouit, jestli tam nebude potřeba dodat se zákvasem i nějaké další kilo medu či aspoň cukru.
A nakonec se může stát, že ty ostatní mikroorganismy dodaly chuti budoucí medoviny nějakou nepřípustnou pachuť. Pak se musí zhodnotit, jestli má vůbec cenu se s tím nadále piplat. Jestli nebude vhodnější to nechat do podzimu na vypálení atd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68465


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:jiří - Re: valter
Předchozí:Radek HubaÄ? - Re: valter


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu