78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovějí jsou hned zde nahoře)
- Jan Čáp --- 21. 7. 2004
Včelařský fondán - krystalizace (cukernatění :) cukru (6622)
Z důvodů nedostatku vlastního medu i pomůcek pro krmení roztokem jsem zkoušel přikrnmovat koupené oddělky cukrovým těstem vyrobeným na způsob cukrářského fondánu.
Pár receptů a rad jsem našel na webu (např: http://www.stratford-upon-avon.freeserve.co.uk/PENotes/Fondant.htm http://homepage.ntlworld.com/sal.mancina/cleveland/fondant.html http://www.ingenbees.com/fondant.shtml http://www.beekeeping.com/goodies/bee_candy.htm ).
Zkoušel jsem poměr voda:cukr 1:4 až 1:5.
Postupem nechat po uvaření mírně zchladnout, nalít do formy a vychladit vzniknou příliš hrubé krystaly, výsledná hmota je tuhá, po rozmíchání je kaše příliš řídká.
Když sliju roztok hned po uvaření (co nejteplejší), udělá se po vychladnutí na povrchu i po stěnách nádoby krusta z maxikrystalů a zbytek zůstane v konzistenci velmi hustého sirupu. Ten se chová jako cukrová poleva (ve slabé vrstvě tuhne) a jde ho i napastovat na ideální těsto, když ho 'naočkuju' drtí z té tuhé polevy.
Nevíte někdo, jak se zbavit velkých krystalů a docílit ideální konzistence bez 'pastování'?
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6631
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu