78171

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 12. 2. 2015
Re: Pastovaný med (7063) (65981)

Koupila jste med s příliš velkým obsahem vody, který kvůli tomu a kvůli kvasinkám, které se vždy v prostředí objeví v nějakém množství, začíná kvasit.
Jestli to je stoprocentně špatně, se nedá říct, kvasinky jsou přírodní organismy a obsahují taky cenné látky pro lidskou výživu.
Mírné kvašení medu taky může jeho chuť určitým způsobem zlepšít, ale stejně tak jiné kvasinky mohou chuť medu výrazně zhoršit.
Každopádně podle všeho prodejce prodal med s příliš velkým množstvím vody, to by dělat neměl a z tohoto důvodu je třeba vždy zvážit reklamaci, vrátit ten med a zpátky dostat peníze.
Pokud to nejde, můžete ten med řešit několika způsoby.
Za prvé opatrně ztekutit ve vodní lázni tak 40 - 50 st C teplé. Zahřátý med by měl zůstat matný, neměl by zprůhlednit, aby se zachovaly krystalizační jádra z pastování a i po ztuhnutí tak med zůstal měkký. Nechat utéct bublinky oxidu hličitého z kvašení a sezbírat je z povrchu medu, med pečlivě promíchat, několikrát pomalu přelít z výšky..... část vody se odpaří, med se zhomogenizuje, toto někdy stačí k tomu, aby se kvašení aspoň na několik měsíců, a při skladování ve chladu zastavilo. A med se do té doby spotřebuje.
Nebo prostě med zamrazit v menších skleničkách do mrazničky, z ní brát jen po malých částech, které se rychle spotřebují dřív, než úplně vykvasí.
Nebo med použít na pečení a vaření, na třeba perník, na maso na marinádu nebo pečení, na vařené nápoje.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 65982


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jana - Pastovaný med
Předchozí:Jana - Re: Pastovaný med


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu