78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovějí jsou hned zde nahoře)
- --- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu (6511) (6512) (6514) (6515)
Vloni jsem se zúčastnil přednášky v Dole na téma výroby medoviny a př. Kamler zdůrazňoval velký význam teploty - Dolské kvasinky vyžadují teplotu určitě nad 25 st.C. Tuším, že doporučoval i využít boxy na ztekucování medu, popř. vyrobit si box z polystyrenu, dovnitř cca 100W žárovku a malý ventilátorek pro rozvedení teplého vzduchu od žárovky v boxu. Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demižony jsem měl "nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem, ale medovina se povedla.
A ještě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvašení - čím sladší je roztok medoviny, tím pomalejší je kvašení.
Zdravím.
Milan VALENTA
----- PŮVODNÍ ZPRÁVA ----- Od: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz> Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Předmět: Re: Kvaení medu Datum: 9.7.2004 - 6:04:02
> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od > včelaře. Bylo tam > asi od počátku více vody, než má být. > > Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky z > Dolu, v > 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku a > nechce to > kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, že je to > složením > medu. > Eman >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6519
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu