78179

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Potu?ník Václav (e-mailem) --- 15. 8. 2014
Re: Med výrazně chutná po včelím vosku (64644)

Pár slov k Vašemu bodu 2.
Problém je v kolísání teploty. Předpokládám, že med byl skladován ve
sklenici "omnia" uzavřené kovovým víčkem. Ve dne se vše zahřeje a v noci
nejprve schladne víčko a na něm se srazí kapky vody, která je vždy v medu
obsažena. Je to obdoba ranní rosy. A pokud je doba dostatečně dlouhá a
rozdíl teplot dostatečně velký, kapky se zvětší tak, že se na víčku neudrží
a skápnou na povrch medu. V tomto prostředí se pak začnou množit kvasinky a
způsobí změnu chuti medu, jak sám píšete.
Pokud nelze skladovat v jiném prostoru, použijte jako uzávěr papírový
ubrousek upevněný například gumičkou. Pokud hrozí napadení například
mravenci, použijte nějakou pevnou silonovou tkaninu nebo tenké prkénko z
měkkého dřeva na ubrousek.
Kvašení medu je nepříjemné, ale kvasinky na rozdíl od bakterií nejsou
lidskému zdraví škodlivé.
Zkrystalizovaný med zahřejte na cca 45 stupňů celsia například v nádobě
s vodou a promíchávejte dokud se krystaly nerozpustí. Pak uskladněte v suché
místnosti s rovnoměrnou teplotou, raději chladnější.
vp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 64646


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Tomáš - Re: Med výrazně chutná po včelím vosku
Předchozí:Míra.P - Re: Med výrazně chutná po včelím vosku


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu