78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Potu?ník Václav (e-mailem) --- 15. 8. 2014
Re: Med výrazně chutná po včelím vosku (64644)
Pár slov k Vašemu bodu 2. Problém je v kolísání teploty. Předpokládám, že med byl skladován ve sklenici "omnia" uzavřené kovovým víčkem. Ve dne se vše zahřeje a v noci nejprve schladne víčko a na něm se srazí kapky vody, která je vždy v medu obsažena. Je to obdoba ranní rosy. A pokud je doba dostatečně dlouhá a rozdíl teplot dostatečně velký, kapky se zvětší tak, že se na víčku neudrží a skápnou na povrch medu. V tomto prostředí se pak začnou množit kvasinky a způsobí změnu chuti medu, jak sám píšete. Pokud nelze skladovat v jiném prostoru, použijte jako uzávěr papírový ubrousek upevněný například gumičkou. Pokud hrozí napadení například mravenci, použijte nějakou pevnou silonovou tkaninu nebo tenké prkénko z měkkého dřeva na ubrousek. Kvašení medu je nepříjemné, ale kvasinky na rozdíl od bakterií nejsou lidskému zdraví škodlivé. Zkrystalizovaný med zahřejte na cca 45 stupňů celsia například v nádobě s vodou a promíchávejte dokud se krystaly nerozpustí. Pak uskladněte v suché místnosti s rovnoměrnou teplotou, raději chladnější. vp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 64646
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu