78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovějí jsou hned zde nahoře)
- Baudis Jan P. --- 24. 6. 2004
Re[2]: Etikety na med (6399) (6408) (6412) (6414)
>> Já jsem to vyřešil tak, že plním pouze do nových sklenic
> Nic ve zlém, ale kdyby to takhle dělal každý, tak budou skládky plné > starých sklenic. Když sklenice v troubě na 200 C vypeču, tak není nebezpečí > nákaz. Já jsem pro maximální recyklaci všeho co je možné. Ty nové sklenice > bys měl stejně sterilizovat, co ty víš kde byly a čí špinavý ruce je > balily.
Na přednášce ve výzkumáku v Dole nám také radili, abychom (pro prodej zákazníkům) používali zásadně nové sklenice. (Ostatně, u použitých sklenic je podle potravinářských norem tak náročný proces mytí a dezinfekce, že je obtížné to splnit, a pro toho, kdo nemá na pořízení mycí linky, je to jednoznačně složitější a náročnější než plnit do nových sklenic).
U nových sklenic je předepsán pouze tzv. "technologický oplach" - např. horkou vodou v myčce na nádobí, a tím se vyhoví i všem potravinářským normám.
Já to řeším tak, že pro sebe a pro nejbližší okruh známých plním do dobře vymytých použitých sklenic (jen od loňského medu, ne od jiných potravin; ale i tak je to proti potravinářským normám). Avšak pro širší okruh odběratelů zásadně do nových sklenic - a mám klid.
> Když už platí sklenici, proč nemá platit etiketu anebo připlatit na > sterilizaci staré sklenice.
Když se zákazník zeptá, pak mu uvedu, že obal a plnění medu tvoří v ceně asi 15 Kč. Ale jinak nevidím důvod, proč by se měla skladba celkové ceny nějak zvláště inzerovat. Prostě - sklenice s kilem medu za (např.) 100 Kč.
Všechny zdravím a přeji co nejtěžší nástavky (ať už jsou na jakoukoliv rámkovou míru - ale ty na 39*24 jsou nyní opravdu těžké ;-)
J. P. Baudiš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 6427
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu