78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 18. 9. 2013
Re: ZajĂmavĂ˝ Ä???lĂ??Ă?Ë?nek ? superprohnileEU? (62353)
"Dík za zajímavý postřeh o HMF. Mám kamaráda a ten má doma 35 kg medu starého
asi 30 let. Ptal se mě jestli to může dát na zimní krmení. Já bych to
neryskoval. Kolik to musí mít HMF. Je prý tvrdý a nekvasi jak ho má v suchu
. Poradte vašimi názory. Standa"
Moje zkušenosti se starými medy jsou takové, že pokud je dobře uskladněný , tuhý, mívá potom často velice zajímavou a dobrou chuť. Je potom velice vhodný na slazení třeba černého čaje nebo na výrobu medových limonád anebo zkvašených nápojů, kde jeho chuť vynikne. Ať už medoviny za studena anebo všelijakých kvasů.
Pokud je tekutý, je to horší, i když je vizuálně v pořádku, chytá často všelijakou pachuť, jakoby mentolovou nebo podobnou jakoby chemickou. Záleží na míře té chuti, pořád se ještě může hodit jako pekařský med nebo na výrobu medoviny převařením.
Doporučil bych med rozehřát, sklenice se znatelně horším medem třeba vyřadit, zbytek po rozehřátí sjednotit a potom se uvidí.
Pokud ta chuť bude dobrá, prodat či využít jako archívní med, pokud horší, prodat či využít jako ten pekařský med atd.
Včelám na krmení na zimu určitě ne. Maximálně tak na podněcování přes léto.
Mizerný med použít tak do kvasu na pálenku a úplně hnusná medová hmota se mně kdysi osvědčila v množství pár procent jako zchucující příměs do vařeného krmení - šrotu pro slepice.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 62368
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu