78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek --- 17. 5. 2004
Re: Obsah lihu v medovině. (5912)
Každý lihoměr je založený na hustotě. Musí to být lihoměr se stupnicí do maximálně tak 20 % lihu, ten se používá i na to víno. Lihoměr určený na měřený pálenky má stupnici příliš hrubou a nelze použít. Změřit to asi nejde, když v medovině zůstane hodně nezkvašeného cukru. Pokud je násada kvasinek čistá, platí dost přesně, že z jednoho procenta cukrů vznikne půl procenta lihu. Aby tedy ve 100 litrech vznikla po vykvašení 12 % medovina, musí se tam dát 24 kg cukru nebo 30 kg medu ( počítám s 20 % vody v medu). 12 % lihu po vykvašení je asi tak optimální. Pod 8 % lihu se medovina a obecně každý kvas rychle kazí a hodí se hlavně pro okamžitou spotřebu. 10% stačí vinařům. Ti ale kvasinky z vína filtrují a víno ošetřují sířením a případně oxidem uhličitým. Nad 12% lihu je působení kvasinek hodně zpomalováno alkoholem, kvašení tedy trvá hodně dlouho. Hlubokoprokvášející kvasinky jsou k působení alkoholu odolnější. Nad 18 % lihu by měly všechny kvasinky hynout.
R.Polášek
----- Original Message ----- From: "Antonín Podhájecký" <a.podhajecky/=/.seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, May 17, 2004 12:27 PM Subject: Obsah lihu v medovině.
> Víte někdo jak měřit obsah lihu v % v medovině? Koupeným lihoměrem to > nejde, protože měření je závislé na hustotě a naměřilo mně to nesmysl. Prý > by to mělo jít kapilární metodou. Je založeno na vzlínání kapaliny. Na > Moravě se prý prodává na měření vína ve speciálních vinařských prodejnách. > Když je to na víno tak by to možná šlo. Máte s tím někdo zkušenosti? Víte, > kde by to šlo objednat na dobírku? Chtěl bych si po každé várce obsah > zkontrolovat sám. > Díky Tonda.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 5914
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu