78170

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Daněk Jiří --- 13. 5. 2004
Re: Plisen v medovine (5883)

Vylévat medovinu nebude třeba, tokajská vína také dozrávají v neplných sudech za přístupu vzduch - vytvoří se jim křís, za kterého tokajské víno lépe dozraje. Medovina a tokajské víno jsou si podobné velkým obsahem cukrů. Pokud by se vyrábělo suché víno byl by křís problém.

Doporučoval bych medovinu přetočit do čistého demižonu, zasířit (standartní dávkou - podle vinařské literatury) a doplnit úplně demižon převařenou vodou. Oxid siřičitý rozpuštěný v medovině zvýší redukční potenciál (rH), a brzdí vývoj mikroorganismů potřebujících kyslík (kvasinky v křísu).

Jirka


-----------------------------------
> kterém se mi objevila plíseň. Jde jen malý povlak na povrchu.
> Za prvé nevím, jak se tam mohla dostat, zadruhé přemejšlím, co s tím.

>Křísovatění (franc. piqúre) je nemoc způsobená kva­sinkami, >které rozkládají alkohol na ocet a přitom vytvářejí na >povrchu mázdrovitý povlak - křís

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 5890


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Gabriel Kominek - Med v Holandsku
Předchozí:Emanuel Veselý - Re: Plisen v medovine


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu