78209

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 17. 6. 2012
Re: Re: nastavkove vcelareni (57589) (57591) (57593) (57611) (57617) (57624) (57627) (57628) (57631) (57633) (57635)

"Uhyn pod zasobami na 39x24 je mi zahadou,jeste jsem ho nezazil.Snad by byl mozny na teple stavbe,ale na studene tezko.Dokrmuju na 20-23 kilo coz je horni nastavek plny zasob,mezera mezi nastavky je prostavena mustky,plod je stlaceny do spodniho nastavku.Pri zazimovanem vcelstvu,ktere je koncem zari v sile na 2 nastavky saha vrchlik chumace pres mustky i do horniho nastavku,v zime pohledem ocky jsou videt ve spodnim i hornim ocku,tak jak muzou byt utrzene od zasob?JosPr"


To se stává občas tehdy, když včelař napere do včel zásoby na zimu v červenci až srpnu a potom až do jara od včel "zahodí klíč" Jedna ze zásad starých včelařů, která byla skutečně zcestná a podle které se řídit nemá. Pokud se potom v zimě sejde pár nepříznivých okolností, jako že včely z podzimního nebo zimního oteplení se rozplodují těsně pod horní loučkou spodních plástů, přitom už vespod mají zásoby spotřebované plus třeba horní plásty mají ještě nad spodní loučkou další mezeru anebo pruh prázdných buněk a zrovna do toho v tom kritickém rozmezí 2 - 4 týdnů přijde pořádný mráz, tak je to hotovo.

Já směřuji včely prohlídkou a úpravou na podzim tak, že na začátku zimy, v prosinci, je jádro sediska, kde by byl i případný plod, těsně nad spodní loučkou horních plástů, nad nimi jsou zásoby, polovina, 2/3 zimního chumáče je na spodních plástech nebo v mezeře. Potom je úplně jedno, jaká je mezera, jské jsou plásty dole nebo jestli dole vůbec nějaké plásty jsou, včely vždy vyzimují.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57639


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: Re:
Předchozí:R. Polášek - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu