78242

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 15. 6. 2012
Re: n??stavkov? v??ela??en?? (57598) (57599) (57601) (57604)

Já si osobně myslím, že obavy z úhynů při zimování pocházejí z případů pozdních medovic v době krmení. Ty medovice na zimu jsou pro včely někdy opravdu někdy nebezpečné záleží pak na průběhu zimy a jak často se dostanou na prolet. Nektarové medy nemohou mít na včely žádný negativní vliv. Vždyť již samotný průběh snůšek a jejích ukládání nám může napovědět že rané medy jsou pro zimování dobré. pokud by jste med neodebírali z úlu tak od shora dolů budou medy uspořádány, řepka pod ní akát dále lípy pak teprv nejníže budou různé medovice. Spotřebovávání uložených zásob probíhá pak směrem nahoru tudíž ty pro včely a jejich zimování nejhorší medy budou spotřebovány při výchově zimní generace a do příchodu zimy
Jak mile jim však tento pořádek narušíte odběrem medu bude zle. Tady Vám pak zbývá jen návrat do 19 století a k odběru zbytků medu po zimě. Vrátí Vás to tak do začátku 20 století s výnosy tak do 5 kg ze včelstva.
K zimování na cukru vedly včelaře právě lepší zkušenosti s vyzimováním a větší výnosy.
V neposlední řadě to také byla ta zkutečnost, že nahradili drahý med levnějším cukrem.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gusto <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: n??stavkov? v??ela??en??
> Datum: 15.6.2012 19:31:45
> ----------------------------------------
> sova,ja uz viac rokov zimujem bez cukru,byvaju to vacsinou medy zo
> slnecnice,lucerky ,s primesou agata aj repky..tie medy byvaju uz v
> septembri stvrdnute na kamen..castokrat som zimoval aj na cistej
> repke..ziadny cukor ani sirupy sa tomu nevyrovnaju..je to kvalitnejsie
> palivo,vcely ho minu cez zimu menej ako cukru..takze ak nahodou radek pride
> o vsetky vcelstva,dovod bude inde nez v repkovom mede.. :-)
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 57605


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Aleš Molčík - Re: nastavkove vcelareni
Předchozí:gusto - Re: nĂĄstavkovĂŠ vÄ?elaĹ?enĂ­


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu