78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radek Hubač (e-mailem) --- 3. 2. 2012
Re: Re: Re: n?vod na v?robu mezist?n (55659) (55664) (55665) (55668) (55672) (55675) (55690) (55695) (55700) (55701) (55704) (55706) (55707) (55715)
To už není otázka na mě, ale na autory technologie. Samozřejmě je 117st. účinnější než var s vosou, ale asi tam budou jiné technologické důvody. Snažil jsem se odpoutat Vás od moru, protože technologie není dělaná jen kvůli moru, ale kvůli kvalitě produktu, tím samozřejmě nepopírám, že 117 st. je na vegetativní formy a část spór účinnější než 100st. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Re: n?vod na v?robu mezist?n > Datum: 03.2.2012 10:38:39 > ---------------------------------------- > "Proč pořád probíráte dezinfekci v souvislosti s morem? > Před pár lety jsem to diskutoval s MVDr. Krabcem. Pokud jde o mor- přestože > je pravděpodobné, že se do vosku nějaké spóry ve výrobě na vstupu dostávají > a použitou dezinfekcí se neničí, mor nikdy mezistěny nezpůsobily! Beru > dezinfekci při výrobě jako prostou součást technologie zajišťující > dlouhodobě vysoký standard mezistěn stran epizootologické bezpečnosti. Je > to stejné, jako když kuchař umyje suroviny před vařením." > > A které jiné onemocnění včel přežije podobně jako spory moru plodu třeba > hodinový var vosku s vodou při teplotě varu vody? To je těch 100 st C, pro > detailisty minus nějakých pár desetinek stupně, pokud se operace neděje u > hladiny moře. > Problém je totiž v té desinfekci při 117 st C, která v domácích podmínkách > smrdí poškozením vosku. Naopak desinfekce vosku varem s vodou je v > domácích podmínkách velice snando proveditelná a prakticky bez poškození > vosku vysokou teplotou. > Pokud tedy kromě moru plodu neexistuje jiná infekční nemoc včel, která var > vosku s vodou při teplote 10 st C přežije, je stávající desinfekce při 117 > st C jednoznačně desinfekce kvůli moru plodu a ničemu jinému. > Kromě toho var vosku s vodou při teplotě 100 st C je běžná operace při > získávání vosku, kromě vosku jenom vytaveného ze slunečního tavidla je > tomuto varu podroben v podstatě všechen včelí vosk. Tím je automaticky > desinfikován od ostatních chorob, kromě toho moru ovšem. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55727
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu