78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 2. 2012
Re: návod na výrobu mezistěn (55659) (55664) (55665)
Hm, celý ten návod vypadá slovosledem , jako by to byl překlad internetovým překladačem z angličtiny. Ten návod rozhodně nepsal nebo nekorigoval rodilý čech. Ani český včelař.
Spory moru plodu zřejmě zchoulostivěly, za socialismu bylo třeba k jejich zničení teplota 117 st C a ještě k tomu v prostředí kyseliny sírové. Dneska podle tohoto návodu stačí jen prostých 117 st C bez kyseliny!!!! Výš než 117 st C nelze jít, protože vosk se už znatelně poškozuje. Vůbec celá nádoba na desinfekci vosku musí být speciální, má li se dodržet těch 117 st C a přitom vosk nepřepálit. Buď to musí být hrnec, který se ohřívá přes nějakou kapalinovou lázeň nebo aspoň musí ten hrnec mít nějaké pořádné kvalitní akumulační dno, které rozvádí teplo. Pro 30 kg vosku to musí být hrnec o objemu takových 50 litrů a přitom s akumulačním dnem!!!!!Obyčejný tenkostěnný hrnec zahřívaný nějakým vařičem stoprocentně vosk přepálí, protože tam dochází těsně u dna k teplotnímu spádu klidně i 100 st C a tady se nesmí překročit 117 st C! Zvláště pokud se včelař spolehne na teploměr, strčí čidlo někde do vrchní vrstvy skoro 40 litrů vosku a vůbec nemíchá. Míchání vosku, pokud ohřev není ve speciální nádobě třeba ohřívané tou lázní, rozhodně v návodu mělo být.
Taky to nalití té vody do horkého vosku je v tom návodu problematické. Napsat jenom nalít vodu do vosku nestačí, zvláště když tam je teplota nad 100 st C a tedy pravděpodobnost vystříknutí horkého vosku nebo vařící vody tady je. Návod k prodávanému výrobku je právní dokument, pokud zákazník přesně dodrží návod, vlije vodu do horkého vosku, a dojde třeba k popálení nebo jinému poškození, padá vina na výrobce nebo na dodavatele návodu. Výsledek by tedy nejspíš byl soud a náhrada škody třeba za vypálené oko.
Správně by tedy v návodu pro běžné lidi mělo být aspoň něco jako "za stálého míchání se opatrně voda nalévá do vosku nebo tk nějak. Plus k tomu případně ještě něco jako "použijí se osobní ochranné pomůcky"
Mně ten text připadá spíš jako antinávod. Pro hrubou informaci, o co se jedná, dobrý, ale postupovat jen podle něho dost problematické.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55668
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gusto (195.168.233.107) --- 2. 2. 2012
Re: návod na výrobu mezistěn (55659) (55664) (55665)
nemate niekto skusenosti s masinkou na odlievanie medzistien zo stranky www.alfranseder.de. ?mne sa tie liate medzisteny akosi viac pozdavaju..ale to je len moj subjektivny nazor...vosk som raz roztapal bez vodneho kupela na elektroplatni..v hrnceku..to bola kanonada,vsetko okolo do dvoch metrov zasrate:-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55667
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Potu?ník Václav (e-mailem) --- 2. 2. 2012
Re: návod na výrobu mezistěn (55659) (55664) (55665)
----- Original Message ----- > Honzo, zdržte se prosím komentářů do diskuze před celým národem na naše > pracovní postupy ve stylu-doufám, že to po nás nikdo nezopakuje-.
Mám dvě jednoduché otázky. 1.Proč zde na včelařské diskuzi používáte slovník jako naši politici v parlamentu = je nepřípustné mít jiný názor než je názor můj a mé .... doplňte si sami. 2.Jak tam tu vodu lijete a za jak douho se teploty vyrovnají na Vámi uváděných cca 85 stupňů celsia? Já bych vodu do vosku dříve než jeho teplota klesne pod 100 stupňů nikdy nevlil. Jsem asi málo odvážný. Vašek.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55666
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Michal ��ha (46.13.38.168) --- 2. 2. 2012
Re: návod na výrobu mezistěn (55659) (55664)
Honzo, zdržte se prosím komentářů do diskuze před celým národem na naše pracovní postupy ve stylu-doufám, že to po nás nikdo nezopakuje-. Tento pracovní proces používáme již 20 let a výrobce lisy vyrábí již 100 let a Vy máte lis 2 léta? Tak napište více konkrétních důvodů, proč se domníváte, že by k tomu mělo dojít, nebo nepište nic! Tyto diskuze jsou proslulé teoretizováním a z praxe nepodloženými argumenty, proto se jich nezůčastňuji, jen čas od času napíšeme nějakou tu novinku, ale poškozovat se nenecháme. Jinak vysvětlím, proč si přítel Jindra myslí, že by to mohlo udělat BUM, ale neudělá. Neudělá proto, protože když si stanovíme koeficient popisující vedení tepla přes stěny nádoby, bude záviset na velikosti plochy, přes kterou je vedeno teplo a tedy i na množství vosku v nádobě. Na síle ohřevu a na teplotě dodané kapaliny, v tomto případě vody o teplotě 12°C a jeho množstvím(3l). Pokud někdo tohle chce vypočítat, dostane se mu výsledku Zhruba 85°C teploty nehomogení směsy a při téhle teplotě rozhodně voda, ani vosk nevystříkne a neudělá BUM.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55665
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gusto (195.98.12.172) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645) (55647) (55650)
Tu mnou spominanu farbu vyraba Chemolak Smolenice,Zakladnu nemam poruke,vrchna ma oznacenie u 2081(1000),farba sa vola Chemopur..odkedy ju poznam,(15r) Tak ju pouzivam namiesto syntetickych farieb(kvalita sa neda porovnat)..ten sud vyhadzovali susedia ked zomrela u nich babka,bol to original kupovany z obchodu na ten spominany ucel..(zverstvo-to je vystizne oznacenie :-) )
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55660
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Michal Říha (46.13.38.168) --- 1. 2. 2012
návod na výrobu mezistěn
Dobrý den všem, zveřejnili jsme návod na výrobu mezistěn. Máme nové www a tak je tam spousta vychytávek z praxe spolu se zařízením a příslušenstvím. Kdo máte zájem, můžete přijet k nám do výrobny a podívat se na výrobu mezistěn. www.vceliprodukty.cz Včelí farma Říha, lisy na mezistěny tel.: 775025020 email: michal.riha/=/vceliprodukty.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55659
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Re: Automatizovan? pastov?n? medu (55648) (55649) (55657)
díky za názor, fakt jsem si to neuměl vysvětlit. Zní to pozitivně, že v tom nejsem sám... Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Stonjek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Automatizovan? pastov?n? medu > Datum: 01.2.2012 18:23:06 > ---------------------------------------- > Radku, mám podobné zkušenosti. S velkou slávou jsem si aut. pastovač > vyrobil a po odzkoušení se opět vrátil k vrtačce a dřevěnému hranolu. > Nejsem tak bohatý, abych odrazoval mé zákazníky od pastovaného medu. Marná > sláva s vrtačkou v nádobě je konzistence daleko jemnější.Pastuji až do > konečné podoby a pak nahřeji na 30 st. Pak už jen přes střihací ventil do > sklenic. Jako vrtačku doporučuji míchadlo na maltu, protože má nejmenší > otáčky. Asie vychází docela levně, žel značkové je i kolem 10 000. > Zdraví R. Stonjek > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55658
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (213.151.87.2) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizovan? pastov?n? medu (55648) (55649)
Radku, mám podobné zkušenosti. S velkou slávou jsem si aut. pastovač vyrobil a po odzkoušení se opět vrátil k vrtačce a dřevěnému hranolu. Nejsem tak bohatý, abych odrazoval mé zákazníky od pastovaného medu. Marná sláva s vrtačkou v nádobě je konzistence daleko jemnější.Pastuji až do konečné podoby a pak nahřeji na 30 st. Pak už jen přes střihací ventil do sklenic. Jako vrtačku doporučuji míchadlo na maltu, protože má nejmenší otáčky. Asie vychází docela levně, žel značkové je i kolem 10 000.
Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55657
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- kozlík (80.188.97.174) --- 1. 2. 2012
palubky
Pro výrobu nástavků potřebuji palubky. Teď ale všude prodávají jen s vyfrézovanými drážkami na zadní straně . Dřív byly alespoň malé , ale teď jsou tam jak vlezy pro čmeláky. Prý , že vyrobit palubku bez těch proříznutí nejde. Poradí mi někdo , kdo prodá , nebo vyrobí palubky s malým , nebo žádným týlním prořezem ?
pet.kozlik/=/volny.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55651
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645) (55647)
No, vlastně nástroje z oceli nebo nerezi by mohly při vybírání medu z hliníkové konve přidávat do medu i piliny z toho hliníku.
Co se týká rozpouštědlových barev, ještě měsíc po zatvrdnutí barvy je v hmotě barvy uzavřeno cca 1 - 3 % zbytků ředidel. Po roce je to nějak 0,1 - 0.01 % ředidel. A bývají to ty nejhůř vypařitelná ředidla s vysokým bodem varu a velkou molekulou, která často i nejvíc smrdí. Nádoby natřené zevnitř barvami je tedy třeba nechat pořádně a hodně dlouho vyvětrat. Nebo po pořádném zaschnutí protáhnout přes vysokou teplotu, co barva dovolí.
Ta polyuretanvá barva pro styk s potravinami je U 2054 z Colorlaku? Já jsem na ni taky narazil, když jsem hledal na internetu vhodné barvy, akorát nebyla nikde v provozovnách v prodeji a výrobce mi sdělil, že to je proto, že barva je určena pro průmyslové použití. Řekl bych, že tato polyuretanová barva bude na větší použití o něco lepší než epoxidová S 2321 Epolex, protože polyuretanové barvy se mnohem snadněji stříkají a mělo b být s nimi snadnější dosáhnout kvalitního vzhledu.
Bisil se mně zdá příliš měkký a má malé množství sušiny.
Hliníkovou nádobu použít na kysané zelí je zvěrstvo. Elox, pokud by tam byl, zpomalí rozpouštění toho hliníku kyselinou pouze o nějaký měsíc. Sud by musel být zevnitř natřený třeba tou polyuretanovou nebo epoxidovou barvou, pod ní příslušný základ a to všechno podle návodu pro povrchovou úpravu vnitřků pivovarnických, vinařských a podobných zařízení v tloušťce minimálně 150 mikronů. To znamená několik vrstev nátěrů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55650
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizovan? pastov?n? medu (55648)
Ahoj, jednoduchá otázka, složitější odpověď. Sám pastuji pár metráků každý rok silnou vrtačkou a nerezovou vrtulí max 2x denně, spíš 1x. Doba závisí na tom, kdy začneš míchat, jestli již začne med krystalizovat (u řepky 1-2 týdny po vytočení dle teploty a % vody.) nebo jestli očkuješ. Pokud očkuješ, stačí 3 dny 2x denně a šup do sklenic. Kamarád má udělané zařízení z nvyhřívané nádoby, která sloužila myslím k přípravě krmení pro teleta. Přidal jenom silný motor s vrtulí. Obyčejný vypínač, občas 1-2x dneně zapne třeba na půl hodiny, vrtačkou lépe obsah promícháš, není třeba tak dlouho. Vyhřívání je výhodné, nemusí tak pospíchat se stáčením... Pokud vyhřívání nemáš a nestočíš včas, je o zábavu postaráno. Můj závěr je ten, že pokud je člověk doma, je úplně jedno jakým způsobem to dělá, sám mívám lepší pastovaný med než ten profík a nevím proč. Velká nádoba a bez vyhřívání - nedoporučuji... Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Tom <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Automatizovan? pastov?n? medu > Datum: 01.2.2012 10:12:47 > ---------------------------------------- > Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pastovacím zařízením na med - mám na > mysli automatické míchadlo ( nádrž, elektromotor s vrtulí, časovač, popř. > vyhřívání ). Zajímalo by mě, jak rychle dojde ke zpastování jedné dávky ve > dnech? Osobní zkušenost mám pouze s hranolem a vrtačkou, míchám ráno, > odpoledne, večer. Při automatickém míchání co 2 hodiny je to rychlejší > proces oproti vrtačce a hranolu? Jakou máte zkušenost s velikostí nádrže > 50, 100, 150 l ? a popř. vyhřívání ano či ne? > Děkuji za odpovědi > Tomáš > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55649
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Tom (81.30.251.9) --- 1. 2. 2012
Automatizované pastování medu
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pastovacím zařízením na med - mám na mysli automatické míchadlo ( nádrž, elektromotor s vrtulí, časovač, popř. vyhřívání ). Zajímalo by mě, jak rychle dojde ke zpastování jedné dávky ve dnech? Osobní zkušenost mám pouze s hranolem a vrtačkou, míchám ráno, odpoledne, večer. Při automatickém míchání co 2 hodiny je to rychlejší proces oproti vrtačce a hranolu? Jakou máte zkušenost s velikostí nádrže 50, 100, 150 l ? a popř. vyhřívání ano či ne?
Děkuji za odpovědi
Tomáš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55648
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gusto (195.98.12.172) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55645)
..ale plastove ci drevenne nastroje by sa mali pouzivat aj na vyberanie medu z al kanvi ktore niesu osetrene nicim..ked u nas v 2004 zakazali pouzivat al kanvy tak jedna firma ponukala ich vylievanie epoxidom..zakladny bordovy a nan biely potravinarsky..trosku otazeli a co je horsie,kamarat ich ma a aj po 6.rokoch je v nich citit jemny chemicky zapach..mne osobne sa cisty al ovela viac pozdava nez ten epoxidovy..U nas chemolak robi farbu polyuretan 2zlozkovy,v bielom odtieni je vhodny aj na nater kanvi zvnutra..mal som s nim urobeny medomet,vyborna skusenost,po par tyzdnoch ani naznak pachu a vynikajuca odolnost..a ako Ales spomina,nater kanvi zvonka je super(ak ich nedavate do vykupu) a vyrazne zvysuje esteticku hodnotu prevadzky(videl som aj jednoducho nastreknute pekne logo cez sablonu na takychto kanvach) Extrem sa mi zdal hlinikovy eloxovany sud na kvasenie kapusty,nahnedly elox osuchany a v hliniku kratery..co ti ludia jedli v tej kapuste si ani nechcem predstavit..
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55647
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55611) (55644)
Marceli, měl bych velkou prosbu. mMohl by ses mi ozvat soukromě, měl bych ještě jednu otázku a návrh. díky Radek Hubač drh/=/seznam.cz > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Marcel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev > Datum: 31.1.2012 21:22:29 > ---------------------------------------- > V naší ZO Traplice to zatím odhaduji na cca 30% ztráty. Výročka ještě > nebyla , ale některým už na podzim padly celé stanoviště. Zůstaly jen > prázdné úly. Sám zatím žádné stráty nemám - 40 kmenových včelstev + > 30oddělků. Jen některá včelstva opravdu na podzim dost zeslábla. > Marcel > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55646
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 2. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639)
"I když v konvích z Al nic neskladuji, povrch hliníkových předmětů se z těchto důvodů upravuje eloxováním které je buď chemické a nebo trvanlivější, snad je správný výraz elektroforézní. Nová konev je z těchto důvodů hladká a stříbřitě lesklá. Navíc nucená výměna hliníku za nerez je hlavně o kšeftu a ne o záporných účincích na lidské zdraví. Zdraví R. S."
Slitina potravinářský hliník se jmenuje proto potravinářský hliník, protože byla kdysi jako slitina určena k přímému styku s potravinami, kromě těch kyselých. Je to hliník s malou příměsí nějakého jiného kovu , který poněkud zvyšuje pevnost a zřejmě zvyšuje kvalitu oxidové vrstvy. Z té slitiny byly kdysi dělány ty hliníkové konve, původně určené na distribuci mléka. Taky z toho byly kdysi dělány bandasky, konvice na vaření vody, ešusy, běžné hrnce na vaření.
Nedělejme detektivku a nehledejme složitosti tam, kde nejsou. Kdyby hliníkové konve potřebovaly zevnitř kvůli bezpečnosti potravin nějaký umělý povlak, dávno by se za těch 50 let, co jsou tyto konve používány, ozval nějaký hygienik nebo někdo takový. A konve by musely být vyhozeny nebo by se vrstva v nich musela nějak obnovovat.
Eloxování je jinak proces, kterým se přirozená vrstva oxidu na kovu zesiluje a barví. Hliník je k tomu chemicky povahou svého oxidu nejvhodnější. Používá se běžně tam, kde je třeba zvýšit stálost vzhledu povrchu nebo kde je třeba odolný a barevný povrch hliníku. Třeba na všelijaké hliníkové architektonické prvky, na všemožná hliníková držadla, panely vypínačů na spotřebičích atd vystavené ohmatu, Protože elox je tvrdý a i částečně ohmataná vrstva vypadá dekorativně. Na rozdíl třeba od nalakovaného povrchu.
Nalakovat konve práškovou potravinářskou barvou se dá. A epoxid drží na hliníku ještě lépe než na oceli. Problém by byl trochu v tom, jak nalakovat vnitřek konve, protože nanášení se dělá na elektrostatickém principu, se kterým jsou uvnitř kovové nádoby potíže. A v předúpřavách před tím lakováním.
Velký problém takové konve by byl potom v obsahu kousků této barvy v medu, i když to je potravinářská barva. Zákazníkům by se kousky barvy v medu asi nelíbily. Na vybírání medu z takové konve by se tedy musely používat jedině měkké nástroje, plastové nebo případně dřevěné. V žádném případě ne kovové.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55645
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Martin (213.226.245.20) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623)
J. Burgel: "Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely nejsou."
______________________
Nezdá se mi pravděpodobné - někdy před třiceti dny byla povinnost omést podložky. Buď hromada mrtvolek upozorní na problém, anebo pokud by včelstvo uhynulo již dříve, nebude zde rozumně uspořádaná měl.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55643
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611) (55625)
J.B. všechno to jsou viry šířené, podpořené varroa roztočem. LOUPENÍ JE JEN NÁSLEDEK.
Problém je ovšem zjistit, jak moc v tom jsou viry skutečně zapojeny. To by si včelaři museli udělat rozbor a ten veterina bere, aspoň v okr. PR, pouze do 48hod. od padnutí včelstva. Což je nemožné zajistit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55642
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Aleš Molčík (89.24.90.3) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638) (55639) (55640)
Já rozpouštím med v plastové nádobě 40kg pro potravinářské použití spirálou na rozpouštění medu. Dávám to rozpouštět do bedny z polystyrenu a do 24 hod. je med rozpuštěný. Pořizoval jsem si tyhle věci souběžně a na rozpouštění medu v plast. nádobách jsem se ptal a byl mi ukázán certifikát s možnostmi použití a tyto nádoby je možné, podle toho certifikátu, na rozpouštění medu používat.
Nevím jestli by bylo možné hliníkovou konev opískovat a nechat nastříkat komaxitem pro potravinářské použití. Myslím si, že čistá bílá konev, třebaže uvnitř hliník, bude mít větší důvěru.
Nerez by byl asi nejlepší, ale ta cena je na naše podmínky ještě pořád nad možnosti chovu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55641
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (90.179.161.201) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev (55638)
I když v konvích z Al nic neskladuji, povrch hliníkových předmětů se z těchto důvodů upravuje eloxováním které je buď chemické a nebo trvanlivější, snad je správný výraz elektroforézní. Nová konev je z těchto důvodů hladká a stříbřitě lesklá. Navíc nucená výměna hliníku za nerez je hlavně o kšeftu a ne o záporných účincích na lidské zdraví. Zdraví R. S.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55639
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- JosPr (217.77.165.46) --- 31. 1. 2012
Re: Hlinikova konev
J.B: Takze skladujete med v plastu i dele nez rok? No jeste se mi nestalo,ze bych med vubec skladoval dele nez pul roku,ani v lonskem medovem roce.Vanoce maximum.Navic,kdyz vidim,ze med zacina krystalizovat,radsi ho stocim do sklenic.Hodne stacim do ctyrlitrovek,jednak jsou lidi nauceni ho kupovat v takovem baleni a navic se mi med lip rozpousti.Naskladam lahve na radiator v dilne,opru kolem polystyrenove desky a na strop,a primitivni beznakladova termokomora je na svete.3 dny a med tece..Ale jinak nevidim duvod proc by se nedal med drzet v plastu z atestem dele nez rok.JosPr
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55638
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620) (55627)
Žádný med nerozpouštím všechen mám pastovaný. Převážnou část plním do skla hned, pokud ještě teče. Později pak zpastovaný za pokojové teploty jde velmi dobře ručně plnit do sklenic.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Hlin?kov? konev > Datum: 31.1.2012 11:55:38 > ---------------------------------------- > Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, > lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich > med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem. > > J.B. > Tak že z nich obsah vybíráte rukou a nerozpouštíte? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55637
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55611) (55613) (55626)
Taky přezimovaný oddělek nebo matka Takzvaně "prověřené" se také prodává podstatně dráž.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev > Datum: 31.1.2012 11:50:26 > ---------------------------------------- > v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet > kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr. > J.B.: v dnešní ekonomicky a zdravotně nestabilní situaci by vyzimovaný > oddělek, vlastně mladé včelstvo připravené na dobrý výnos muselo stát po > vyzimování alespon část průměrného výnosu medu 2000-4000,- a to nikdo nedá. > Prodám 15 až 30 oddělků ročně, 5 až 10 si nechám a tak co neprodám zazimuji > ale na jař nic neprodávám, > > Je všechna práce hotova a je třeba jen točit. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55636
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55632) (55634)
niesom v tomto prilis odbornik,ale nezda sa mi to ze by to bol len ten oxid(ale nehadam sa) potravinarsky hlinik je iny ako priemyselny,na kable,motory atd..raz mi o tom jeden pan z metalurgie od nas hovoril,ale to je uz skoro 20r,ja som vtedy ako vcelar zacinal a nepamatam si detaily:-( S hlinikom sa da carovat,dnes motorky ducati(spicka v tomto segmente)bezne pouzivaju rozety z Al..to sa pred par rokmi nikomu ani nesnivalo.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55635
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55632)
"konvy mali od vyroby nejaky film,ci mikrovrstvu,upravu povrchu,drviva vacsina to uz ma zosuchane a tym padom sa o ich vhodnosti na styk s potravinami typu med(urcity obsah vody a kyselin)da silno pochybovat..suchanim dratenkou atd .to zabijete uplne."
Hliníkové konve mají ochranný povlak od přírody a tím je vrstvička odolného oxidu hlinitého. Vytváří se na hliníku okamžitě. Hliník je jinak tak silně reaktivní kov, že bez této ochranné vrstvy by hliník na vzduchu korodoval a mizel doslova před očima. Proto kvasící zbytky medu působí na hliníkovou konev místně tak silně, kvašením toho zbytku vznikají všelijaké organické kyseliny, které tu ochrannou vrstvu rozpouštějí a hliník tak na tom místě koroduje do hloubky.
Je fakt, že by bylo vhodné asi s tím počítat. Vyčištěný povrch hliníku zaleštit od škrábanců a vrstvu oxidu hlinitého posílit vařící vodou nebo párou.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55634
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gusto (195.168.237.150) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)
konvy mali od vyroby nejaky film,ci mikrovrstvu,upravu povrchu,drviva vacsina to uz ma zosuchane a tym padom sa o ich vhodnosti na styk s potravinami typu med(urcity obsah vody a kyselin)da silno pochybovat..suchanim dratenkou atd .to zabijete uplne..Na druhej strane,ak mate svoje vlastne,ktore nemenite do vykupu,tak maju hodnotu ovela vyssiu ako plastove,ktore su sice lacnejsie(skutocne?)ale zivotnostou sa hlinikovym nepriblizuju ani nahodou..ja mam plastove,lebo cca 90ks hlinikovych v takom koser stave som nemal sancu zohnat..mam aj par hlinikovych,ktore maju rv 1989 a tie su nadherne..
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55632
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623) (55624)
To dělám už jen pro své potěšení párkrát za zimu.
Radek
J.B. Já ti nebo vám to jen doporučuji a přeji a částečně i závidím!
Já do včel také lezu i v zimě... "abych věděl", pak mě pan Menšík nařkne že čím víc se s ... tím víc smrdí. Já s tím souhlasím ale stejně jsem tam lezl, lezu a budu lézt. Včely totiž nejsou ... a i když na jaře před proletem sdmrdí jako ... nejsou ... .
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55630
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620) (55621)
Jos Pr ( sorry)
Hlinikove konve jsem taky vyslal smer kovosrot,teda krom dvou,ve kterych vozim z palirny slivovici.Plastove nadoby na med,to je neco uplne jineho,navic par s pakovym ventilem na plneni medu do sklenic taky neni k zahozeni.JosPr.
J.B.
Tak že skladujete v plastu i více než rok?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55628
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618) (55620)
Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.
J.B.
Tak že z nich obsah vybíráte rukou a nerozpouštíte?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55627
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611) (55613)
v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.
J.B.: v dnešní ekonomicky a zdravotně nestabilní situaci by vyzimovaný oddělek, vlastně mladé včelstvo připravené na dobrý výnos muselo stát po vyzimování alespon část průměrného výnosu medu 2000-4000,- a to nikdo nedá.
Prodám 15 až 30 oddělků ročně, 5 až 10 si nechám a tak co neprodám zazimuji ale na jař nic neprodávám,
Je všechna práce hotova a je třeba jen točit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55626
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Hubač (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609) (55623)
Za prvé to bylo v souvislosti s varoázou, což je dost podstatné a za druhé nevidím žádný problém nadzvednou dekl a fólii a poslechnout, zda včelstvo žije. To dělám už jen pro své potěšení párkrát za zimu. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: leton? ?hyny v?elstev > Datum: 31.1.2012 11:31:50 > ---------------------------------------- > Hubač. > I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět > J.B.!!!!!!Neví!!!! > U mého kolegy důvěrníka jsme aerosovaly (první ošetření) prázdný ůl. > Já sám také nevím zda je vše živé a v zimě to nebudu hledat protože bych > tomu stejně nemohl pomoci. > Na výboru jsme jen stanovili termín sběru měli a objedenávání jedů pro > organizaci jsme nechali na čas až budou stavy včelstev včelači vědět. > Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely > nejsou. > J.B. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55624
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Burgel (82.113.48.14) --- 31. 1. 2012
Re: leton? ?hyny v?elstev (55602) (55609)
Hubač.
I když většinu ztrát by měli včelaři již vědět
J.B.!!!!!!Neví!!!!
U mého kolegy důvěrníka jsme aerosovaly (první ošetření) prázdný ůl.
Já sám také nevím zda je vše živé a v zimě to nebudu hledat protože bych tomu stejně nemohl pomoci.
Na výboru jsme jen stanovili termín sběru měli a objedenávání jedů pro organizaci jsme nechali na čas až budou stavy včelstev včelači vědět.
Předpokládám že někdo sbírá směsnou měl i z podložek kde nahoře již včely nejsou.
J.B.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55623
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55618)
Já od mlékarenských konví jsem již ustoupil.Plastové sudy jsou levnější, lehčí, prázné skladnější, plné jdou dobře stavět 3 na sebe, lépe se znich med nabírá, při čeření jde dobře šum dobře sebrat hustým hranatým cedníkem.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Martin <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Hlin?kov? konev > Datum: 31.1.2012 09:37:36 > ---------------------------------------- > "....konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg" > _____________________ > > Škoda, mohl jste ji nabídnout k prodeji. Těch 12Kč/kg by myslím dost > včelařů rádo přeplatilo :o) > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55620
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615) (55617)
Já to myslel jinak sud Na 40 kg medu (116 Kč) = 1kg medu prodámli koev do zběru a přidám ušetřené peníze za čistící prostředky, mám peníze na ten nový sud. Pro práci se sudem to pak vyjde nastejno.
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Hlin?kov? konev > Datum: 31.1.2012 09:08:46 > ---------------------------------------- > "Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a > konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg" > > Fakt je, že doba se mění. Dvě hliníkové konve s medem dříve znamenaly i jen > ve výkupní ceně medu obnos ve výši cca jednoho měsíčního průměrného platu. > Dneska ve výkupní ceně medu je to hodnota, jakou dneska vydělá průměrný > zaměstnanec za týden. Nebo za ještě kratší dobu. Holt se ty hiníkové konve > časem pořádně zmenšily. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55619
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614) (55615)
"Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg"
Fakt je, že doba se mění. Dvě hliníkové konve s medem dříve znamenaly i jen ve výkupní ceně medu obnos ve výši cca jednoho měsíčního průměrného platu. Dneska ve výkupní ceně medu je to hodnota, jakou dneska vydělá průměrný zaměstnanec za týden. Nebo za ještě kratší dobu. Holt se ty hiníkové konve časem pořádně zmenšily.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55617
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610) (55612)
Na broušení se jinak dají koupit vedle kovové vlny všelijaké brusné utěrky a podušky. Vedle obchodů s barvy a laky taky v obchodech s nádobím, v Kauflandu v příslušných regálech je takových věcí plno. Nebo v levném zboží.
Nedávno jsem koupil v sezónním výprodeji levných šuntů v levném zboží , spíš ze zvědavosti, balení asi 10 brusných podušek na nádobí. Houbička molitanu asi 4 x 8 cm a na ní zespodu nalepena brusná poduška. Zaujalo mě, že je vzhledem i barvou velice podobná brusným utěrkám, které jsme asi před 10 roky brali od firmy 3M na přebrušování barvy v lakovně. U té utěrky je proti brusnému papíru velká výhoda v tom, že má větší kapacitu.
Vyzkoušel jsem teď a skutečně hliník cídí velice dobře.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55616
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 31. 1. 2012
Re: Hlin?kov? konev (55610) (55614)
Já to hravě vyřešil novým 40l sudem z Pastimexu v Prostějově za 116 kč a konev jsem prodal ve sběru za 12kč/kg Tak, že z toho vyplývá že se takové pracné čištění nevyplatí. Konev + čistící prostředek a jste na nule
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Hlin?kov? konev > Datum: 31.1.2012 08:33:06 > ---------------------------------------- > Záleží, jak moc je zašlá. Jestli jen povrchově, nemusí se podle mně nic > zvláštního shánět, stačí dávka kvalitnějšího písku na nádobí, kvalitní > hadřík a půlhodinka práce někde v koupelně nad vanou. > Pokud v konvi zkvasily zbytky medu a ty se zažraly do kovu do hloubky, je > to něco jiného. Tam bude nutné ubrat určitou vrstvu kovu . Třeba šmirglem > nebo tou drátěnkou. Možná by šlo strčit tam pár kilo větších kamínků a > delším otáčením nebo vibrací vnitřek konve omlít. > > Každopádně to bude pěkně špinavá práce, broušený hliník silně špiní. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55615
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 31. 1. 2012
Re: Hliníková konev (55610)
Záleží, jak moc je zašlá. Jestli jen povrchově, nemusí se podle mně nic zvláštního shánět, stačí dávka kvalitnějšího písku na nádobí, kvalitní hadřík a půlhodinka práce někde v koupelně nad vanou.
Pokud v konvi zkvasily zbytky medu a ty se zažraly do kovu do hloubky, je to něco jiného. Tam bude nutné ubrat určitou vrstvu kovu . Třeba šmirglem nebo tou drátěnkou. Možná by šlo strčit tam pár kilo větších kamínků a delším otáčením nebo vibrací vnitřek konve omlít.
Každopádně to bude pěkně špinavá práce, broušený hliník silně špiní.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55614
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- JosPr (217.77.165.49) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602) (55611)
Zvlastni na co vsechno dokazi vcelari zimni uhyny na varoazu svalit...Bude li to takhle s nemohoucnosti vcelaru pripravit od srpna poradna a zdrava vcelstva k zazimovani,nejspis se v brzke dobe vyprofiluje skupina vcelaru,kteri dokazi zazimovat velky pocet kvalitnich oddelku a na jare je vyhodne prodat ostatnim...JosPr.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55613
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Aleš Molčík (89.24.48.1) --- 30. 1. 2012
Re: letošní úhyny včelstev (55602)
My máme v ZO dva včelaře co přišly o včelstva, jeden to svedl na druhého včelaře, že mu je včely vyloupily, přišel o cca 30 včelstev a druhý našel mrtvolky v podmetu, tak říká, že mu je někdo otrávil, měl cca 15 včelstev.
Toho druhého mám cca 800m a ještě jeden včelař je mezi námi. No a já jsem měl u jednoho včelstva náhlý nárust spadu v září a na tom stanovišti co je mezi námi to bylo podobné u všech včelstev. Takže bych to tipnul na varroázu a následnou loupež, proto ty mrtvolky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55611
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78692 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 55610 do č. 55670)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu