78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 7. 1. 2012
Re: Technologické vybavení při plnění medu ze dvora (55385)
Problém je v rozdílu technologie při prodeji medu ze dvora a při prodeji "průmyslově" zpracovaného medu vykupovaného od včelařů.
Včelař ze dvora rozehřeje vědro ztuhlého medu na 45 st C do polotuhého stavu, med naběračkou nacpe do sklenic a má hotovo. Poškození medu teplem je minimální.
Při výkupu včelař ohřeje med ve vědrech , aby ho mohl přelít do 200 litrového sudu, ve kterém se vykupuje. Už při tom ohřevu se nejspíš s tím medem nemazlí. Sudy potom jsou třeba venku na mrazu. Zpracovatel potom musí dávku od každého včelař individálně rozehřát, aby ji mohl rozmíchat a vzorek medu na kontrolu kvality a stanovené ceny byl stejnoměrný. Málo kvalitní medy odmítne, kvalitnější vezme. Pak možná med uloží do skladu a ten zase ztuhne, což je potom další rozehřívání. Nakonec musí vzít 5 či 20 tun či kolik je jedna technologická dávka toho zařízení, to všechno musí rozehřát a zhomogenizovat, neboli med z té dávky musí být ve všech sklenicích úplně stejný. Zároveň musí med přefiltrovat, jednak aby odstranil nečistoty od včelařů a taky bývá zvykem odfiltrovat pyl přítomný v medu. Na toto musí mít buďto med rozehřátý na poměrně vysokou teplotu, aby byl dostatečně řídký nebo musí mít speciální zařízení s velmi vysokými tlaky, aby mohl filtrovat med chladnější a hustší. Takže při zpracování vykupovaného medu med musí projít několika ohřevy, z toho ten technologický musí být na poměrně vysokou teplotu. Takže pravděpodobnost poškození medu je velká. Odhaduji taky, že zpracovatel přimíchává do takových medů med s vyšším obsahem vody nebo možná rovnou dolívá vodu proto, aby ta dávka měla obsah vody na horní hranici, potom by ten med měl být tekutější a nemusel by se při zpracovávání tolik ohřívat.
Je tady ještě možnost průmyslově zpracovávat med od velkovčelaře. Technologická dávka, třeba těch 5 - 20 tun, se může najednou vytočit a ihned ještě v tekutém stavu promíchat a přefiltrovat. Nasadit do medu krystalizační jádra pro řízenou krystalizaci do pastovitého stavu, nechat proces krystalizace rozběhnout a v polotuhém stavu dávkovat do sklenic k prodeji. Takový med by byl potom ohříván minimálně a kvalitou by tak mohl klidně konkurovat nejlepšímu medu prodávanému ze dvora.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 55386
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu