78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Stonjek (90.179.161.201) --- 25. 10. 2011
Re: ztekucovani medu (54591) (54593) (54596) (54598) (54599) (54600) (54601) (54603) (54604) (54605)
Já si myslím, že radit někomu, jak má rozpouštět med teplem, chybí zásadní informace a to jak velkého množství medu by se to mělo týkat. Když tato informace chybí, je to v podstatě žvanění o ničem. Ztekutit několik sklenic tak stačí dát je na radiátor a hodit přes ně starý svetr. Jde li pak o množství do q tak přituhuje. Místo starých lednic doporučuji mrazák, protože je izolačně daleko lépe proveden a energie stále podražují a není to konečný stav. Srovnání: používal jsem starou ledničku Minsk a k nahřátí 4 věder s medem jsem potřeboval 2,5 dne a teplo mě dělaly 2 žárovky 60 W. Dnes u mrazáku 350 l mám nahřáto za 24 hod a nepoužívám ani ventilátor. Nahřívám 7 věder, což je asi 1 q. medu. Topení mám z el trouhy a jednotlivé okruhy mám zapojené do serie. To má pak příkon 300 W a je to asi navždy. Žárovky odcházely jedna za druhou. Termostat z bojleru, také věčná záležitost. Ventilátor je zbytečný, protože topení je pod . Navíc mrazák má výhodu v tom, že když se dá o jedno vědro méně, vejde se tam vysoušeč. A to je bezv. záležitost hlavně u květového medu. Nahřeje se, teplota se stáhne na 30 stupňů a pak jen několikrát zamíchat. A je po problému s velkým obsahem vody. Když pak množství medu přesáhne tuny, je potřeba asi speciální zařízení, ale to asi nebylo předmětem dotazu a profíci určitě nepotřebují rady od amatérů. Zdraví r. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 54607
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu