78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 16. 6. 2011
Re: pastov?n? (52762)
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: <e-mail/=/nezadan> > Předmět: pastov?n? > Datum: 15.6.2011 18:22:21 > ---------------------------------------- > Dobrý den,mám problém napastoval jsem med,ale bohužel jsem musel služebně > pryč a nestačil jsem ho stočit a zůstal mi ve 30 l.belíkách a nemůžu ho > dostat ven :-) Nemáte nějaký fígl jak ho znovu trochu povolit...díky Majk > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52773
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- J. Matl (213.151.87.2) --- 16. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753) (52755) (52758)
KaJi:Zkoušel někdo STŘES? Tedy SMyv bez usmrcení včel. Sklepání včel do pytle a uspání? Viz referát Ing. Titěry na VMS v Brně?
........
gp: Ten referát neznám, ale jak je u STŘESU řešena slídivost a loupež v podletí, kdy se detekuje nejvíc? Dále je známo, že včely se umí při anestezii poblinkat a udusit - jak to je řešeno? Dále tu je paměťové okno včely, která je tak dezorientovaná ..._gp_
Aspoň stručná zprávička:
http://dobrichovice-vcely.webnode.cz/news/iii-setkani-vms-nedele-9-1-2011-brno-mendelova-zemedelska-a-lesnicka-universita-poslucharna-auditorium-maximum-/
J. Matl
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52772
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- a.turčáni (94.229.32.130) --- 15. 6. 2011
Re: z?brany proti mravenc?m v ?lech (52754) (52757) (52767)
kypřící prášek do pečiva --.... Jak ho užíváte Prosím
J.B.
Ja ho neužívam, moja manželka ho dáva do pečeného múčnika a na mravce sa už kašlem, na včelnici mám aj bez toho dosť inej práce. Npr. PO 15- tich rokoch využívania peľových dien na odber obnôžkového peľu sú už tak poškodené včelami, že ich musím za chodu opravovať.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52771
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- a.turčáni (94.229.32.130) --- 15. 6. 2011
Re: Experiment s dlouhodobou izolací matek - závěr (49786) (52761) (52763)
Samozřejmě na plodování má vliv více věcí (typ úlu, zateplený/nezateplený, ...).Pavel
A jednoznačne musia pri plodovaní matiek v zime musia byť p l u s o v é denné teploty. Ak tieto chýbajú, nemôžeme hovoriť o plodovaní včelstva v zime! Takéto sú zimy posledných 20 rokov, čo vždy nebýva.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52770
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- a.turčáni (94.229.32.130) --- 15. 6. 2011
Re: Experiment s dlouhodobou izolací matek - závěr (49786) (52761) (52763)
Samozřejmě na plodování má vliv více věcí (typ úlu, zateplený/nezateplený, ...).Pavel
A jednoznačne musia pri plodovaní matiek v zime musia byť p l u s o v é denné teploty. Ak tieto chýbajú, nemôžeme hovoriť o plodovaní včelstva v zime! Takéto sú zimy posledných 20 rokov, čo vždy nebýva.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52769
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Honza Zátka (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: [SPAM]pastování (52762) (52764)
Tekutý pastovaný med jsem tedy ještě neviděl, pokud tedy neni zrovna ohřátý na 30°C a víc... Pro tazatele, tepelná komora to vyřeší, až povolí, tak pořádně promíchat a do sklenic s ním.
------------ Původní zpráva ------------ Od: Pavel Votrubec <votrubec/=/spsul.cz> Předmět: Re: [SPAM]pastování Datum: 15.6.2011 18:33:34 ---------------------------------------- Nechápu. Napastovaný med už vždy zůstává tekutý, proto se to dělá. Mechanickým pastováním se rozbijí krystalky medu a už neztuhnou.Taže jedině znovu pořadně míchat. Pavel
----- Original Message ----- From: <e-mail/=/nezadan.spsul.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, June 15, 2011 6:21 PM Subject: [SPAM]pastování
Dobrý den,mám problém napastoval jsem med,ale bohužel jsem musel služebně pryč a nestačil jsem ho stočit a zůstal mi ve 30 l.belíkách a nemůžu ho dostat ven :-) Nemáte nějaký fígl jak ho znovu trochu povolit...díky Majk
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52765
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pavel Votrubec (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: [SPAM]pastování (52762)
Nechápu. Napastovaný med už vždy zůstává tekutý, proto se to dělá. Mechanickým pastováním se rozbijí krystalky medu a už neztuhnou.Taže jedině znovu pořadně míchat. Pavel
----- Original Message ----- From: <e-mail/=/nezadan.spsul.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, June 15, 2011 6:21 PM Subject: [SPAM]pastování
Dobrý den,mám problém napastoval jsem med,ale bohužel jsem musel služebně pryč a nestačil jsem ho stočit a zůstal mi ve 30 l.belíkách a nemůžu ho dostat ven :-) Nemáte nějaký fígl jak ho znovu trochu povolit...díky Majk
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52764
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pavel (81.19.47.93) --- 15. 6. 2011
Re: Experiment s dlouhodobou izolací matek - závěr (49786) (52761)
Citace: ... navíc včelstvo bylo poměrně slabé ....
Příteli, mnohokrát jste opakoval, že chováte jen velmi silná včelstva. Jak jste přišel k poměrně slabému včelstvu?
Dlouhodobé klíckování matek bylo mnohokrát vyzkoušeno a zapoměl jste uvést negativa. V teplých lokalitách, kde je časný jarní rozvoj je výhodné, když matka ploduje celou zimu. O zimním úbytku včel se potom nedá hovořit.
V ovocných sadech je výhodnější (kvůli opylení, medný výnos je minimální) mít včelstva kde se plodovalo celou zimu. Dále pracnost.
Samozřejmě na plodování má vliv více věcí (typ úlu, zateplený/nezateplený, ...).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52763
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- M. Václavek (93.99.204.43) --- 15. 6. 2011
Re: Experiment s dlouhodobou izolací matek - závěr (49786)
Přináším vyhodnocení navazujícího experimentu dlouhodobé izolace matek.
Pokusný minisoubor dvou testovaných dvojmatečných včelstev se někdy ke konci zimy zmenšil o jedno včelstvo. Došlo k úhynu druhé matky v jednom z dotyčných včelstev. Při předjarní kontrole (12. 3.) jsem našel mrtvolku matky v klícce.
Příčinou úmrtí si nejsem jistý. Kromě toho, že se včely pouze přestaly o matku starat, čemuž moc nevěřím, mám silné podezření na to, že se klícka ocitla mimo chumáč nebo na jeho kraji. Klícka byla umístěna v 6. nástavku. Nad tímto nástavkem byla medná komora a nad ní nástavek se soušemi. Včelstvo se stáhlo úplně až ke stropu (dva prázdné nástavky, komín, víko), tedy je dost pravděpodobné, že i když po proletu obsedalo více jak 4 NN, při mrazech mnoho včel nalezlo do prázdných buněk ve vrchním nástavku a chumáč se zmenšil až natolik, že do 6. nástavku zasahoval jen částečně, zdali vůbec. Druhé včelstvo, kde zůstaly obě matky, se v průběhu zimy na souše do vrchního nástavku nestáhlo.
Můj předpoklad, že včelstvo „dopované“ feromonem dvou matek, bude výkonnější a méně rojivější, se nepotvrdil.
Dvojmatečné včelstvo (jedna matka volná, druhá matka v izolační klícce) existovalo až do 25. dubna, kdy jsem záložní matku odebral. Byla plně životaschopná a nikterak nepoškozená. Přidal jsem ji do plemenáče, kde založila krásné plodové plochy.
Vzhledem k tomu, že dotyčná matka byla do klícky vložena 18. září 2010, bez poškození setrvala uvězněná více jak půl roku, což je do očí bijící protiargument vůči všem pochybám o vhodnosti dlouhodobé izolace matek.
Výsledek toho experimentu se může stát inspirací k zavádění materiálově velmi nenáročných metodik uchovávání záložních matek založených na skutečnosti, že lze po celé období klidu a začátek produkčního obodbí přechovávat záložní matky v izolačních klíckách přímo v produkčních včelstvech.
Alternativ lze vymyslet více. Kromě již uvedeného a vyzkoušeného spojování včelstev v zimě lze podobného stavu docílit např. i tak, že se na podzim (říjen) ze včelstva odebere matka a přidají se dvě cizí. V tomto případě by účelnější byla vyjídací klícka s dvojím přístupem (přes průchod s mateří mřížku a přes vypouštěcí průchod). V klícce se záložní matkou se pochpitelně vypouštěcí průchod natrvalo uzavře.
MV
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52761
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Tom (88.103.219.174) --- 15. 6. 2011
Re: zábrany proti mravencům v úlech (52754) (52757)
Mě se nejvíc osvědčil postřik proti mšicím Metattion, který se už nevyrábí ale já ho ještě lahev nám. Stačí ho stříknout kamkoliv v okolí úlu, nebo do uličky ve skleníku a mravenci se okamžitě vystěhují. Léta to používám.Mravenci mi lezou do nástavků na polystyrénové výplně, tak zvenku na okénko, kde se nejvíc zdržují stříknu rozprašovačem hodně zředěný postřik a na řadu týdnú vyklidí pozice. Velmi jim to smrdí. Škoda, že se to už nevyrábí(kdybyste někdo znal náhradu, tak napište.)Třeba to někde doma ještě vyštracháte, tak to zkuste.
Použití je samozřejmě jen vně úlu!
Jinak proti mravencům je Formitox, ale to už je krmení pro mravence, které musí najít. Naopak smrad cítí zdálky a mažou pryč i se svýma kuklama.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52760
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- M. Václavek (93.99.204.43) --- 15. 6. 2011
Re: matky - přidávání umělým matečníkem (52714) (52715) (52719)
Letos jsem provedl dva pokusné přidání matky umělým matečníkem, oba případy skončily úspěchem.
Stačil mi k tomu jen proužek mezistěny, ze kterého jsem kolem tužky smotal trubičku. Na špičku jsem přidělal úlomek vosku. Trubičku jsem propíchal jehlí (vzduchové otvory). Vpustil jsem dovnitř oplozenou matku, druhý konec zamáčkl. Výsledný umělý matečník s matkou jsem vložil do týdenního osiřelce přímo mezi nouzové matečníky. Držel jsem se metodiky, nouzové matečníky jsem nerušil. A opravdu to není třeba. Po „vylíhnutí“ přidávané matky je včely zruší sami.
Vím, že dva úspěšné pokusy je malá praxe, přesněji řečeno žádná praxe, ale i tak mě tato metoda nadchla natolik, že o ní uvažuji jako o jediné metodě přidávání matek praktikované v průběhu produkčního období. Primitivněji přidávat matky snad už ani nejde :-)
Připojuji se k varování před brzkou kontrolou přijetí matky. Proces přijímání matky je dlouhodobá záležitost. Definitivní přijetí nastává až v momentě, kdy matku začnou ošetřovat její vlastní dcery. To, že je matka mezi včelami ještě neznamená, že je vyhráno. Hlavně v prvních dnech po vyjití matky z klícky (umělého matečníku) je vztah včel k „cizince“ dost nestabilní. Pokud v tuto dobou nedočkavý včelař leze do včelstva, může velmi riskovat, že rozzuřené včely matku napadnou. Ale praxe je nepřenositelná, tak si to třeba opakovaně vyzkoušejte. Až to zažijete, ono vás ta zvědavost pro příště přejde! :-)
Sám jsem to jednou zažil na vlastní oči a od té doby se bez výjimek držím běžně doporučované zásady chodit do včelstva nejdříve po týdnu.
MV
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52759
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gp (93.92.52.23) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753) (52755)
KaJi:Zkoušel někdo STŘES? Tedy SMyv bez usmrcení včel. Sklepání včel do pytle a uspání? Viz referát Ing. Titěry na VMS v Brně?
........
Ten referát neznám, ale jak je u STŘESU řešena slídivost a loupež v podletí, kdy se detekuje nejvíc? Dále je známo, že včely se umí při anestezii poblinkat a udusit - jak to je řešeno? Dále tu je paměťové okno včely, která je tak dezorientovaná ..._gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52758
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: z?brany proti mravenc?m v ?lech (52754)
mě se proti mravencům osvětčuje kypřící prášek do pečiva Stačí troška na místech kde se pohybují. Vydrží to hodně dlouho.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Burgel <e-mail/=/nezadan> > Předmět: z?brany proti mravenc?m v ?lech > Datum: 15.6.2011 08:15:26 > ---------------------------------------- > Nemám zábrany proti vnikání mravenců na podložky zasítovaných den. > Několik jsem jich viděl a vše mi přijde titerné technicky těžko > zvládnutelné. > Napíši příklad > Pod úly mám betonové tvarovky a železné úhelníky asi 60x60 celý stojan se > stejně pohybuje, propadá a mám problémy s vodorovností či svislostí úlů, > hlavně pri 6ti až 7mi nástavcích. > zábrany co jsem viděl: > Na čtyřech vrutech nebo šroubech ve čtyřech miskách stojí úl. Váha úlu je v > tomto okamžiku až 100 kg. včera jsem vytáčel včelstvo na váze mělo 25 kg a > ubytek na váze byl 40 protože jsem odebral 5.nn. > má tyto zábrany někdo dobže a jednoduše vyřešené. > Loni jsem kvůli zkreslení denního spadu odnášením mravenci měl skoro > problém, protože jsem měl nízky spad a nakonec na včelách roztočú bylo dost > jern spady byly pravděpodobně odnesené mravenci ( měl jsem na podložce asi > 5 mravenců na 1 roztoče.) > J.B. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52757
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Milan Čáp (e-mailem) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753)
Zatím jsem nemonitoroval, ale pokud se podívám na varroamonitoring, zobrazím pohled 'Celkový průměrný spad' a porovnám mapu se stejným obdobím před rokem a případně dvěma lety, je zde jasně patrný další nárůst zamoření.
2009: - 2 žluté - 1 oranžové 2010: - 5 žlutých - 4 oranžové - 1 červené 2011: - 10 žlutých - 9 oranžových - 1 červené
Pohled vyjadřuje celkový spad od začátku roku ke zvolenému datu přepocítaný na jednotlivé prahy zamoření k tomuto datu. Je vidět, že se VD úspěšně množí, k čemuž jistě přispěje i letošní dobrá nabídka nektaru a následné dobré plodování. Máme se tedy na co těšit. Doporučuji začít monitorovat zamoření a včas reagovat na situaci.
Milan Čáp
Dne 15.6.2011 8:02, Jan Burgel napsal(a): > Kdo máte názor na množství varroa v tomto okamžiku. > Z varroa monitoringu kde je vetšinou > šedé kolečko stanice nedala zprávu > několik zelených do 2 roztočů a nekolik žlutých okolo 4 roztoču. > Chci počítat ale mam tam mravence > J.B. > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52756
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- KaJi (212.77.163.102) --- 15. 6. 2011
Re: Varroa nákazová situace (52753)
V 2007 jsme monitoroval, první roztoče jsme viděl až v červenci. ALe tady je to vše později.
Před 14 dny jsem vzal vidličku a koukal na trubčinu.
Směsné oddělky ze všesch stanovišť byly negativní, stejně tak i namátkově na stanovištích. Jen na jednom stanovišti, kde mám kontrolu na odolnost včelstev - vlhko, stín, pomalý rozvoj - a neberu tam ani plásty do oddělků, je tradičně napadeno. Přitom léčím stejně všude. Tam byla trubčina až na jendo včelstvo napadena z 30-50%. V některých buňkách i víc samiček. Úly o 50m výše negativní.
Mezi těmi 5 včelstvy bylo jedno negativní, včera jsem z něho klíckoval za šera matečníky.
Proti mravnecům - co natřít podložku vazelínou. Kdysi jsem to zkoušel, na pár dní je to dobré, pak se musí setřít a natřít znova.
Zkoušel někdo STŘES? Tedy SMyv bez usmrcení včel. Sklepání včel do pytle a uspání? Viz referát Ing. Titěry na VMS v Brně?
Na to se chystámm to je podle mě budoucnost. Přčijdu na stanoviště, a vím na čem jsem, nemusím chodit kontrolovat podložky. A je to aktuálnější informace - VD na včelách, ne vykladené na podložce.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52755
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Burgel (82.113.48.14) --- 15. 6. 2011
zábrany proti mravencům v úlech
Nemám zábrany proti vnikání mravenců na podložky zasítovaných den.
Několik jsem jich viděl a vše mi přijde titerné technicky těžko zvládnutelné.
Napíši příklad
Pod úly mám betonové tvarovky a železné úhelníky asi 60x60 celý stojan se stejně pohybuje, propadá a mám problémy s vodorovností či svislostí úlů, hlavně pri 6ti až 7mi nástavcích.
zábrany co jsem viděl:
Na čtyřech vrutech nebo šroubech ve čtyřech miskách stojí úl. Váha úlu je v tomto okamžiku až 100 kg. včera jsem vytáčel včelstvo na váze mělo 25 kg a ubytek na váze byl 40 protože jsem odebral 5.nn.
má tyto zábrany někdo dobže a jednoduše vyřešené.
Loni jsem kvůli zkreslení denního spadu odnášením mravenci měl skoro problém, protože jsem měl nízky spad a nakonec na včelách roztočú bylo dost jern spady byly pravděpodobně odnesené mravenci ( měl jsem na podložce asi 5 mravenců na 1 roztoče.)
J.B.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52754
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746) (52748)
neoslepneš s toho
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz> > Předmět: RE: metylakohol > Datum: 14.6.2011 10:05:30 > ---------------------------------------- > Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno. > K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské > budovy celý porostlý Bagem. > Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat > kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem) > Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká. > Mám toho jestě cca 50 l. > Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té > doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga. > Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím. > Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně. > Nechce se mi to víno vylét. > > > > -----Original Message----- > From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of > Gustimilián Pazderka > Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM > To: vcely/=/v.or.cz > Subject: Re: metylakohol > > > Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má > mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá, > nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti > podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a > umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal > jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má > velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem > známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě > jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_ > > 2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>: > > Na ten pektin jsem si nevzpomněl. > > Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo > > biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem > > dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských > > chemikálií. > > > > > > -- > ___ > / __| _ _ > | (_ || || | > \___|\___/ > ____ > | _ \ __ _ > | |_) / _\ | > | _ /\__/_| > |_| > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52752
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746) (52748)
Čím víc se do takového vína dodá dalšího cukru, tím víc bude ten metanol naředěný. Jestli ale ti hosté nebyli vinaři a neošívali se spíš nad tím řepným cukrem než nad bacem? Jestli se nepletu, je u pravověrných vinařů dnes dělat víno převážně z řepného cukru dost out.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52749
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 14. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746)
Nikdy jsem se o vinařství nezajímal a nejsem odborník na víno. K Bagu jsem přišel tak, že jsem koupil chalupu, kde je štít hospodářské budovy celý porostlý Bagem. Původní majitel mi řekl, že z toho dělal víno, dal k tomu i návod (obrat kuličky, pomačkat, dát do 1/2 demižonu, zalét převařenou vodu s cukrem) Tak jsem to vloni tak udělal, protože úroda byla velká. Mám toho jestě cca 50 l. Když jsem dal chutnat návštěvě, tak si víno pochvalovali, ale jen do té doby, než jsem jim řekl, že víno je z Baga. Osobně jsem toho již vypil 35 l a zatím vidím. Víno mi chutná, a tak proto mě zajímá, jak zjistit metanol ve víně. Nechce se mi to víno vylét.
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of Gustimilián Pazderka Sent: Tuesday, June 14, 2011 9:06 AM To: vcely/=/v.or.cz Subject: Re: metylakohol
Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá, nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_
2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>: > Na ten pektin jsem si nevzpomněl. > Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo > biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem > dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských > chemikálií. >
-- ___ / __| _ _ | (_ || || | \___|\___/ ____ | _ \ __ _ | |_) / _\ | | _ /\__/_| |_|
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52748
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740) (52746)
Já mám baco doma, pokud soused, od kterého jsme ji sehnali, už pár let. Ale hrozny jsme zatím neměli, protože jsme s ní všelijak šibovali . Můžu potvrdit, že to je odrůda odolná, že kde se zasadí, tam roste a že roste docela dost. Je asi vhodná skoro do všech oblastí republiky kromě těch hodně studených a drsných. k takovému účelu, jako třeba zakrytí nějaké staré neudržované hospodářské budovy či starého plotu a podobně, i třeba na severní straně jako takové lepší psí víno. Přiorozeně jako réva vyžaduje oporu. Jednou za čas bude akorát třeba vyšmiknout příliš starý kmínek a potom jen v době zrání hroznů předejít ptáky.
Jestli ty hrozny jsou málo kvalitní, potom budou současné hybridy do okrajových oblastí stejně odolné a pro konzum hroznů neb občasnou výrobu trošky vína lepší.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52747
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739) (52740)
Kvalitou je bagoš nanic, je to nedokonalá odrůda, blbě dozrává, má mnoho dřeva k údržbě-má moc bujný růst,střapec malý, bobule padá, nevzledný hrozen, má větší pecku, jsou velké rozdíly v konečné chuti podle polohy výsadby, jediné plus je to, že je odolnější vůči houbě a umí krásně dobarvit červené. Nehodí se už ani jako podložka(zakládal jsem nani kdys svou malou vinici), sice asimilace řezu je dobrá ale má velký vliv na roubovanec. V odborné literatuře kterou mám ke všem známým odrůdám okolo r. 1980 má 5 bodů z 10 což dělá tuto odrůdu právě jen okrajovou a spíše nežádoucí k výsadbě._gp_
2011/6/13 R. Poláek <e-mail/=/nezadan>: > Na ten pektin jsem si nevzpomněl. > Co říkají na víno z hroznů baco vinaři? Určitě mají taky svoje fóra. Nebo > biovinaři? Baco je jedna z odrůd, která je proti škůdcům a nemocem > dostatečně odolná a tak je ji možné pěstovat i bez použivání zemědělských > chemikálií. >
-- ___ / __| _ _ | (_ || || | \___|\___/ ____ | _ \ __ _ | |_) / _\ | | _ /\__/_| |_|
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52746
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Honza Zátka (e-mailem) --- 14. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736) (52739)
O tom o výrobě jsem musel číst v učebnici zemědělství, v knihách to hledat nebudu, ale na wiki jsem našel něco podobného smyslu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Bago_%28vinn%C3%A1_r%C3%A9va%29 (výňatek: Na rozdíl od Nového světa, není prakticky v celé Evropě výroba vín z přímoplodných hybridů povolena.)
------------ Původní zpráva ------------ Od: gp <e-mail/=/nezadan> Předmět: Re: metylakohol Datum: 13.6.2011 16:40:39 ---------------------------------------- Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná, ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové (tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních odrůd.
Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře .._gp_
......... Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011 RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52745
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- je?ek.obecný (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: matky (52714) (52715) (52719) (52722)
jojo, takhle to jde skoro samo, to spojeni je dobré dělat klasicky přes noviny, starou matku předem odstranit...
petr j.
Dne 11.6.2011 16:24, Pavel Zajicek napsal(a): > Neoplozene matky se bez problemu pridavaji, musis ale nejprve udelat > oddelek, kde nechas odletet vsechny letavky,zustanou jen mladusky, pak uz > klicka testo a na druhy den beha matka mezi vcelami. Za 10-14 dnu podle > pocasi kontrola vajicek- oznaceni matky a pak cely oddelek spojis s > puvodnim vcelstvem, kde predem pro jistotu starou matku odstranis. > P. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52744
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)
to se obvykle používá na dobarvování, jjinak je chuťově nic moc, oficiálně již asi ani není v sortimentu.
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz> > Předmět: RE: metylakohol > Datum: 13.6.2011 15:02:13 > ---------------------------------------- > Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu > riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu. > > > -----Original Message----- > From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of > R. Poláek > Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM > To: Včelařský mailing list > Subject: Re: metylakohol > > > "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. " > > K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý > až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku. > Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba > sodíkem, vápníkem, trochu i železem. > Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou. > > Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně > neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není > nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu" > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52743
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek (88.100.66.7) --- 13. 6. 2011
Re: Re: Medovina zastudena (52718)
Ahoj Radku, návody čtu dost podrobně, byl to můj první pokus o výrobu medoviny a proto jsem se chtěl vyvarovat zbytečných chyb, a nepovedlo se. Dneska jsem si koupil v drogerii sušené hlubokoprokvášející kvasinky vínka, založil jsem kolem 17:°° kodin zákvas a teď kolem 21:°° hodin, tedy po třech hodinách se nestačím divit co v nádobě vyvádějí. Zákvas je kalný a na povrchu je pětimilimetrová vrstva husté pěny. Teď jsem si jistý, že to muselo být kvasinkami. Dolské už nechci, jsem jimi zklamán.
Jinak kvasinky Power od firmy schimansky, jsem si už objednal taky, ty vyzkouším jindy, později. Jinak Tě děkuji za ochotu podělit se o Tvé zkušenosti a poznatky, a připojuji svůj E-mail: radek.gerberg/=/quick.cz
Díky Radek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52742
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Hubač (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: Re: Medovina zastudena (52718)
Ahoj Radku, je třeba číst návod. Oni píšou 26 st. teplotu a v tom bývá problém. Porot jsem hledal a našel kvasinky Power... Prodává je firma www.schimansky.cz. Pokjud chceš bližší info ozvi se, pošlu Ti nějaké články, které jsem napsal. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radek <radek.gerberg/=/quick.cz> > Předmět: Re: Medovina zastudena > Datum: 11.6.2011 08:43:39 > ---------------------------------------- > Prosím Vás, můžete mě poradit? > Letos jsem chtěl poprvé vyzkoušet výrobu medoviny, a koupil jsem si Dolské > hluboko-prokvášející kvasinky. Podle návodu jsem připravil zákvas, a dnes > ráno po jeho kontrole zjišťuji, že asi nekvasí, ale na jeho povrchu se > vytváří plíseň. Je to normální proces, nebo je někde chyba?? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52741
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)
Tak z toho metanolu ve víně bych strach neměl. Pektin obsahují bobuloviny normálně. U bag je problém u kardiaků, protože jsou to odrůdy spíš pro kořeněná vína, mají hodně tříslovin, doporučuje se proto vytlačit a odpeckovat a potom zpětně přidat do moštu odpeckovanou a odstopkovanou bobuli a teprve potom nechat prokvášet dohromady s moštem. Používá se hlavně k dobarvení červených vín ... Co vím, Bago jako odrůda je uznaná, ale je to spíše okrajová záležitost právě kvůli své specifické peckové (tříselné) chuti. Ostatně většinou stejný problém je i u rezistentních odrůd.
Jsou odrůdy Bago I, II, ... Nevím kdo by ji zakazoval, snad jen není doporučená jako hlavní výsadba. Do tmavých medovin ke zcelení se hodí dobře ..._gp_
..........
Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu
riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52739
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Petr Jez (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)
dobrý den,
jen pro připomenutí, pár věcí, které ale asi víte :)
"Nutno konstatovat, že methylalkohol (CH3OH) nevzniká jako vedlejší produkt lihového kvašení (fermentace), ale tvoří se rozpadem pektinu, pocházejícího z ovoce, ze kterého byl vlastní kvas připraven." ... "Methylalkohol (CH3OH) je jed, zasahující centrální nervovou soustavu, způsobuje slepotu a smrt." ... "Metylalkohol je záludný hlavně proto, že se chuťově nedá rozeznat od etanolu." (takže dobrou chuť a bílou hůl vždy při ruce :)
(Dovoluji si všem doporučit vynikající knihu na dané téma: Jan Jílek - Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek).)
petr j.
2011/6/13 Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz>
> Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu > riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu. > > > -----Original Message----- > From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of > R. Poláek > Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM > To: Včelařský mailing list > Subject: Re: metylakohol > > > "Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. " > > K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý > až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku. > Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba > sodíkem, vápníkem, trochu i železem. > Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou. > > Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně > neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není > nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu" > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52738
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Honza Zátka (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734) (52736)
Nebyla náhodou výroba vína z této odrůdy zakázána? Myslím si na 99% že ano a nejspíš k tomu byl také důvod...
------------ Původní zpráva ------------ Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz> Předmět: RE: metylakohol Datum: 13.6.2011 15:02:12 ---------------------------------------- Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of R. Poláek Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM To: Včelařský mailing list Subject: Re: metylakohol
"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku. Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba sodíkem, vápníkem, trochu i železem. Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52737
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Ing. Alois Pindak (e-mailem) --- 13. 6. 2011
RE: metylakohol (52714) (52731) (52733) (52734)
Jedná se o víno z Baga. Je to odruda, která má hodně pektinu a tudíž je tu riziko, že při kvašení vzikne větší množství metanolu.
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz]On Behalf Of R. Poláek Sent: Monday, June 13, 2011 2:36 PM To: Včelařský mailing list Subject: Re: metylakohol
"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku. Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba sodíkem, vápníkem, trochu i železem. Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52736
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731)
"Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně?"
Z destilační křívky při destilaci - závislosti množství kondenzátu na teplotě destilovaného kvasu (vína) . Pokud se dělá dostatečně pomalu a solidně, zjistí se koncentrace od cca 10 % výš.
jednoduše potom nasátím do příslušné stříkačky v předepsaném množství a jejím vstříknutím třeba do odpařovací komory plynového chromatografu, tam se zjistí i zlomky procenta, podle cislivosti chromatografu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52735
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731) (52733)
"Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova. "
K takovým rozdílům vůbec není důvod . Plamen nízkých alkoholů je bezbarvý až slabě namodralý, protože samotné obsahují poměrně dost kyslíku.
Oranžový plamen je v případě, že je alkohol znečištěný nějakým kovem, třeba sodíkem, vápníkem, trochu i železem.
Rozeznat podle barvy plamene od sebe určitě nejdou.
Není ale důvod, aby byl metanol ve víně ve větším než stopovém absolutně neškodném množství daném vedlejšími pochody při kvašení. Teda pokud to není nějaké "víno" uměle vyrobené z vody, tresti a jakéhosi "alkoholu"
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52734
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gp (93.92.52.23) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52714) (52731)
Ethanol hoří modře methanol hoří do oranžova.
Samozřejmě je potřeba destilace a někdo takovou zkouškou dělí předek od hlavního toku. Je potřeba ale nebouchnout a dělat tu zkoušku opodál, občas to kvůli tomuto aby se nevypálila hůlkovka buchne a ví to přes ty dneska pošahané média co neví co psát celá republika. _gp_
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52733
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: metylakohol (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52703) (52705) (52729)
prosím tě proč?
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ing. Alois Pindak <alois.pindak/=/fnspo.cz> > Předmět: metylakohol > Datum: 13.6.2011 08:33:26 > ---------------------------------------- > Poradí mi někdo jak se dá jednoduše zjistit metylakohol ve víně? > Alois > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52732
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Lekki (e-mailem) --- 13. 6. 2011
Re: Apiinvert (52726)
Zdravím, nejlevnější co jsem zjišťoval je Vast-oil z Karviné, ale to je prodejna. > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: mPol <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Apiinvert > Datum: 12.6.2011 22:07:49 > ---------------------------------------- > Před časem jsem zde dával inzerát na prodej včelstev. Nakonec všechno > dopadlo jinak a včelky si nechám. Tímto se předem omlouvám všem, kteří > uvidí inzerát v Moderním včelaři. > > Mám malou otázku. Má někdo aktuální kontakt na dodavatele Apiinvertu na > severní Moravě? Myslím tím někoho, kdo má nižší ceny než včelařské > prodejny. A nejlépe i dovoz. > > mp > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52728
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gp (93.92.52.23) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707) (52724)
nestačím se divit když čtu ty nesmysly_gp_
..........
Stonjek (213.151.87.2) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707)
Mám na to naprosto stejný názor a nestačím se divit když čtu ty nesmysly. Kolega má naprostou pravdu v tom, že základ je rozkvas a množství. Když ho uděláte neslaný nemastný výsledek vypadá obdobně. Žel nevím jak je na tom Dol s kvasinkami teď, ale po mých zkušenostech doporučuji se jim vyhnout! Jablečný mošt je velmi lehce a kvalitně zkvasitelný je z něj dobré ovocné víno, ale většinou se musí hodně dosladit, protože nemá požadovanou cukernatost v tom je celý ten zádrhel. Jäko náhrada části vody je velmi dobrý, neboť zvyšuje potřebnou kyselost přírodně, a silně zvyšujete intenzitu kvašení, nepotřebujete téměř živnou sůl a medovina se podstatně rychleji odkalí stačí vyzkoušet!!! Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52727
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- mPol (178.72.192.120) --- 12. 6. 2011
Apiinvert
Před časem jsem zde dával inzerát na prodej včelstev. Nakonec všechno dopadlo jinak a včelky si nechám. Tímto se předem omlouvám všem, kteří uvidí inzerát v Moderním včelaři.
Mám malou otázku. Má někdo aktuální kontakt na dodavatele Apiinvertu na severní Moravě? Myslím tím někoho, kdo má nižší ceny než včelařské prodejny. A nejlépe i dovoz.
mp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52726
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Jan Cervenka (e-mailem) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707) (52724)
Dne Sunday 12 of June 2011 17:32:39 Stonjek napsal(a):
> cukernatost v tom je celý ten zádrhel. Jäko náhrada části vody je velmi > dobrý, neboť zvyšuje potřebnou kyselost přírodně, a silně zvyšujete > intenzitu kvašení, nepotřebujete téměř živnou sůl a medovina se podstatně > rychleji odkalí stačí vyzkoušet!!! Zdraví R. Stonjek
Dobry den,
kolik to je asi procentuelne ? 10, 20, 50 % ?
Dekuji.
--
S pozdravem
Jan Cervenka
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52725
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (213.151.87.2) --- 12. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696) (52698) (52701) (52707)
Mám na to naprosto stejný názor a nestačím se divit když čtu ty nesmysly. Kolega má naprostou pravdu v tom, že základ je rozkvas a množství. Když ho uděláte neslaný nemastný výsledek vypadá obdobně. Žel nevím jak je na tom Dol s kvasinkami teď, ale po mých zkušenostech doporučuji se jim vyhnout! Jablečný mošt je velmi lehce a kvalitně zkvasitelný je z něj dobré ovocné víno, ale většinou se musí hodně dosladit, protože nemá požadovanou cukernatost v tom je celý ten zádrhel. Jäko náhrada části vody je velmi dobrý, neboť zvyšuje potřebnou kyselost přírodně, a silně zvyšujete intenzitu kvašení, nepotřebujete téměř živnou sůl a medovina se podstatně rychleji odkalí stačí vyzkoušet!!! Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52724
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pavel Zajicek (88.102.9.94) --- 11. 6. 2011
Re: matky (52714) (52715) (52719)
Neoplozene matky se bez problemu pridavaji, musis ale nejprve udelat oddelek, kde nechas odletet vsechny letavky,zustanou jen mladusky, pak uz klicka testo a na druhy den beha matka mezi vcelami. Za 10-14 dnu podle pocasi kontrola vajicek- oznaceni matky a pak cely oddelek spojis s puvodnim vcelstvem, kde predem pro jistotu starou matku odstranis.
P.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52722
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52718)
Tak to zahoď a začni znovu.
Pepan > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radek <radek.gerberg/=/quick.cz> > Předmět: Re: Medovina zastudena > Datum: 11.6.2011 08:43:40 > ---------------------------------------- > Prosím Vás, můžete mě poradit? > Letos jsem chtěl poprvé vyzkoušet výrobu medoviny, a koupil jsem si Dolské > hluboko-prokvášející kvasinky. Podle návodu jsem připravil zákvas, a dnes > ráno po jeho kontrole zjišťuji, že asi nekvasí, ale na jeho povrchu se > vytváří plíseň. Je to normální proces, nebo je někde chyba?? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52721
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gp (93.92.52.23) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713) (52716) (52717)
Už mlčím.. ._gp_
.......
(e-mailem) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713) (52716)
Prosím tě co sem pleteš ty učenosti z netu kde přispívá kde kdo.
Chlapíkovi byla dána jednoduchá odpověď a vůbec není potřeba mu zaplavovat hlavu učennostmi kterým stejně bez nějakého základní vzdělání v tomto oboru neporozumí. Zapoj do svého uvažování a hlavně rad obyčejný SELSKÝ ROZUM.
PEPAN
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52720
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 11. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713) (52716)
Prosím tě co sem pleteš ty učenosti z netu kde přispívá kde kdo. Chlapíkovi byla dána jednoduchá odpověď a vůbec není potřeba mu zaplavovat hlavu učennostmi kterým stejně bez nějakého základní vzdělání v tomto oboru neporozumí. Zapoj do svého uvažování a hlavně rad obyčejný SELSKÝ ROZUM.
PEPAN
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: gp <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Medovina zastudena > Datum: 10.6.2011 21:50:11 > ---------------------------------------- > Při fermentaci jde o složitý proces, podle jednoho webu > http://www.ekovin.cz/sekce-ekologicke-produkce/mikrobialni-kontaminace > > se píše, že fermentaci vlastně začínají kvasinky jiné, než ji dokončují. > > K octovým kvasinkám je tam fakt, že potřebují vzdušný kyslík, jenže ten je > zase potřeba u něterých vín, které jsou dezertní - malaga a madeira. Ty > zrají po zcelení za přístupu vzduchu a k tomuto je asi tato poznámka na > wikipedii, že existuje kvasný proces, kdy z acetaldehydu nevzniká ethanol, > ale ocet. Druhý typ octových bakterií ethanol - ocet to zvládne. Taková > kontaminace je možná. > > Další informace o vínech jsou zase v dokumentu na: > http://eso.vscht.cz/cache_data/1169/www.vscht.cz/kch/kestazeni/sylaby/vinar > stvi.pdf > > Tam u té madeiry a malaga vín asi acetaldehyd je opravdu problém, jestli > místo ethanolu přechází vlivem kontaminací moštu na ocet._gp_ > > .......... > (e-mailem) --- 10. 6. 2011 > Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) > (52708) (52710) > > taky jsem nepsal o výrobě v octárně ale o vinném octu a přírodním kvašení > > pepan > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: gp > > Předmět: Re: Medovina zastudena > > Datum: 10.6.2011 17:38:20 > > ---------------------------------------- > > Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v > > ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně > > naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a > > nemusím to nějak ani hledat._gp_ > > ...... > > (e-mailem) --- 10. 6. 2011 > > Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) > > > > Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak > 8%. > > To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné. > > > > pepan > > > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > > Od: R. Pol?ek > > > Předmět: Re: Medovina zastudena > > > Datum: 10.6.2011 12:43:25 > > > ---------------------------------------- > > > speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace > alkoholu > > > nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které > přeměňují > > > meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo > > alkoholu > > > dostaneme vysoce procentní ocet." > > > > > > Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž > > > častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, > tak > > > zhruba do těch 8 %. > > > Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného > kyslíku > > , > > > takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách. > > > > > > > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52717
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- gp (93.92.52.23) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710) (52713)
Při fermentaci jde o složitý proces, podle jednoho webu
http://www.ekovin.cz/sekce-ekologicke-produkce/mikrobialni-kontaminace
se píše, že fermentaci vlastně začínají kvasinky jiné, než ji dokončují.
K octovým kvasinkám je tam fakt, že potřebují vzdušný kyslík, jenže ten je zase potřeba u něterých vín, které jsou dezertní - malaga a madeira. Ty zrají po zcelení za přístupu vzduchu a k tomuto je asi tato poznámka na wikipedii, že existuje kvasný proces, kdy z acetaldehydu nevzniká ethanol, ale ocet. Druhý typ octových bakterií ethanol - ocet to zvládne. Taková kontaminace je možná.
Další informace o vínech jsou zase v dokumentu na:
http://eso.vscht.cz/cache_data/1169/www.vscht.cz/kch/kestazeni/sylaby/vinarstvi.pdf
Tam u té madeiry a malaga vín asi acetaldehyd je opravdu problém, jestli místo ethanolu přechází vlivem kontaminací moštu na ocet._gp_
...........
(e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710)
taky jsem nepsal o výrobě v octárně ale o vinném octu a přírodním kvašení
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: gp
> Předmět: Re: Medovina zastudena
> Datum: 10.6.2011 17:38:20
> ----------------------------------------
> Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v
> ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně
> naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a
> nemusím to nějak ani hledat._gp_
> ......
> (e-mailem) --- 10. 6. 2011
> Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702)
>
> Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak 8%.
> To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné.
>
> pepan
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: R. Pol?ek
> > Předmět: Re: Medovina zastudena
> > Datum: 10.6.2011 12:43:25
> > ----------------------------------------
> > speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu
> > nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují
> > meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo
> alkoholu
> > dostaneme vysoce procentní ocet."
> >
> > Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž
> > častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, tak
> > zhruba do těch 8 %.
> > Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného kyslíku
> ,
> > takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách.
> >
> >
>
>
>
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52716
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
RE: matky (52714)
To jsi za dva dny rozebíral plodiště a kontroloval, zda matku včelstvo přijalo? To je dost hazard, často se včely naštvou a matku zabijí prvávě kvůli kontrole. Já to dělám tak, že novou matku dám v klícce do úlu, za den či dva, dle počasí, otevřu klícku, aby se mohly včely k matce dostat krze těsto. To jim cca den trvá. Kontroluju nejdřív 5 dní až týden po otevření klícky a s naprostým minimem kouře (většinou stačí kouknout, zda jsou tam vajíčka - přijatá nebo naopak matečníky - nepřijatá). V umisťování staré matky do klícky nevidím nic, co by mělo procento přijmutí zvýšit, jen to komplikuje život a rozčiluje včely.
------------ Původní zpráva ------------ Od: <e-mail/=/nezadan> Předmět: RE: matky Datum: 10.6.2011 20:03:11 ---------------------------------------- matku staru som odchytil a dal do klietky 24 hod pred pridanim mladej o den som staru zlikvidoval a dal k nej mladu na cesto a o dva dni som nasiel mladu zlikvidovanu - kde som urobil chybu? dakujem Stano
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52715
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) (52708) (52710)
taky jsem nepsal o výrobě v octárně ale o vinném octu a přírodním kvašení
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: gp <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Medovina zastudena > Datum: 10.6.2011 17:38:20 > ---------------------------------------- > Ocetnice pepane dokážou kvasem přes naočkované hoblovačky přeměnit lih v > ocet, s mnohem vyšším koncovým podílem kyseliny. Konzumní ocet je vlastně > naředěný do 8%. Kdysi jsem to četl v rámci samostudia zemědělské výroby a > nemusím to nějak ani hledat._gp_ > ...... > (e-mailem) --- 10. 6. 2011 > Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697) (52700) (52702) > > Taky jsem na to hleděl jak sůva z nudlí. Lihový ocet nemůže mít víc jak 8%. > To množství lihu je pro octové kvasinky smrtelné. > > pepan > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: R. Pol?ek > > Předmět: Re: Medovina zastudena > > Datum: 10.6.2011 12:43:25 > > ---------------------------------------- > > speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu > > nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují > > meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo > alkoholu > > dostaneme vysoce procentní ocet." > > > > Tady bych s Wikipedií trochu polemizoval, podle mých zkušeností totiž > > častěji zoctovatí řidší kvas s menším obsahem cukru a potom etanolu, tak > > zhruba do těch 8 %. > > Zoctovatění na rozdíl od kvašení je podmíněno přístupem vzdušného kyslíku > , > > takže octovatí přednostně taky kvas v neutěsněných nádobách. > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52713
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78692 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 52713 do č. 52773)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu