- Paprna Paprna (e-mailem) --- 28. 5. 2011
Re: (52400) (52403) (52404) (52405) (52409) (52411) (52413) (52416) (52440) (52441) (52443) (52452) (52463) (52466) (52467) (52469) (52472) (52476) (52485) (52489) (52493) (52497) (52500) (52502) (52503)
Zajimave, ono to neni svetle, panenske dilo az tak vhodne jak se prosazuje?
2011/5/28 gp <e-mail/=/nezadan>
> Málokdo si uvědomuje, že včelí zásoby jsou vlastně siláží, kterou si včely > teprve předchystávají. > > Při výrobě medu a letem za snůškou v článku od p. Ptáčka je také další > zajímavá informace, a to ta, že po předání potravy v úlu a před odletem pro > další přínos, dělnice nasaje hotovou potravu. To by znamenalo to, že vodu > může odpařovat, ale za ČESLO - PRAVÉ ÚSTA VČELY, tu ředinu zpravidla > nepouští. Pokud ano, opotřebovává ji to. > > Pro jídlo včela upřednostňuje potravu po fermentaci. Proto je jedno jaký > roztok se použije, protože fermentaci zajišťuje nejen včela svým > přečerpáváním a dodáváním enzymů, ale na fermentaci se podílí i včelí > plást, pyl, vlhkost a teplota, ... > > Takže výsledek výroby včelích zásob může být i v neprospěch podávaného již > invertovaného cukru, protože třeba za vyší vlhkosti včela musí svou prací > více odpařovat. > --- > Obyčejný pokus kdy invertujeme: > Pokud se do tmavého, čestvě vytočeného plástu nastříká roztok sacharozy s > vodou, za určité správné teploty a vlhkosti se nejen tento roztok za určitý > čas invertuje, ale navíc i odpaří v med. A to bez jakkékoli účasti dělnice > a její práce. > > Proč k tomu dojde? Inverze proběhla proto, protože jak tmavý včelí plást, > tak i zbytek medu po odstředění, obsahuje určité množství enzymů a kyselin > podporujících inverzi. Proč se odpaří? Protože včelí buňky a jejich plocha > a kapilární funkce té plochy včelí buňky takové samovolné odpaření > nadbytečné za příznivých okolností umožňuje. > _gp_ > ........ > a.turčáni: Odvtedy sa riadim touto stratégiou a včelám podávam cukrový > roztok 1:1, kryštálový cukor rozpúšťam vo vode 60°C teplej a podávam asi > 30-35°C. Nikdy som nemal problém s upracovaním včiel sa prebytočnou vodou, > dôležité je koľko musia štiepiť sacharózy, včely dobre zimujú a nikdy som > nezbadal vysokú upracovanosť na zimných včelách. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 52505
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |