78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 2. 2011
Re: Pani Bambukov? (50907) (50909) (50910) (50911) (50920) (50921) (50924)
" V tomhle je kus pravdy, ale jen kus. Cena medu ve srovnání s máslem 1 : 1 byla nastavena za vlády Marie Terezie.
Od té doby se lecos změnilo. 1) to je zimování na cukru, Tím se zvýšila produkce medu. 2) Změnila se technologie získávání z plástů. Což má zase vliv na výtěžnost. 3) co hlavně se změnilo je celý způsob včelaření. 4) Dost podstatně se dnes mění skladba plodin na polích a porosty v lesích. 5) změnilo se také používání levné pracovní síly která je nahrazena drahými technologiemi. Jediné co se nezměnilo je právě to srovnání."
Já přidám další kus pravdy. Změnila se i technologie výroby másla, za Marie Terezie máslo stloukaly děvečky v máselnici, bylo to pracné a máslo měřeno dnešním pohledem by bylo nekvalitní , snadno se kazící a kdovíjestli neprodejné kvůli všelijaké kontaminaci a zápachu. Přesto to byl jeden z hlavních mléčných výrobků. Dneska se v mlékárnách máslo dělá strojně v dávkách po mnoha tunách a vesměs kvůli "zdravé výžive" jsou produkty z mléka o máselný tuk ochuzené. To jsou všelijaké tvarohy, netučné sýry, všelijaké sušené mléka určené pro přidávání do všelijakých potravinářských receptur, od jogurtů po třeba chléb nebo masné výrobky, z toho všeho se máselný tuk odstraňuje. A máslo je dneska v potravinářském průmyslu v podstatě odpadní produkt, kterého se mlékárenský evropský průmysl spíš obtížně zbavuje.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 50926
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu