78249

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 28. 1. 2011
Re: Cukrová řepa (50078)

Surová šťáva z cukrové řepy obsahuje vedle řepného cukru spoustu dalších necukerných látek. Ostatně proto vznikly cukrovary, aby z mixu všemožných látek sladkého sirupu byl vyroben v podstatě chemicky čistý řepný cukr sacharóza. Tady u nás je z tohoto důvodu pro krmení na zimu zaručeně nevhodná, protože by nestravitelné látky velice brzy zaplnily výkalové váčky včel a vznikl by v zimě za mrazu problém. U vás je otázka, jak moc často se v zimě vyskytne období, kdy včely musí zůstat v úlu bez proletu déle než takových 14 dní, měsíc a kdy by to mohlo vadit.
Jinak ze školy si mlhavě pamatuji, že ve šťávě z cukrové řepy jsou takzvané saponiny, což by mohly být látky včelám škodlivé nebo snad dokonce jedovaté.
A nakonec je otázka, jak moc při krmení řepnou šťávou by se řepná příchuť dostala do medu.
Takže jak už napsal př Fojtík, vyzkoušet to na nějakém zkušebním včelstvu... Ono co prospívá lidem, je pro včelky kolikrát až jedovaté.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 50081


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel Votrubec - Re: Cukrová řepa
Předchozí:P.Fojtík - Re: Cukrová řepa


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu