78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(90.177.13.53) --- 3. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551) (49553)

Vzdy me zvedne kdy nekdo zpochybuje moralni hodnoty a kseft za kazdou cenu , trzni ekonomika , prachy jsou pro nej modlou. Kdyby tomu skutecne tak bylo tak dnes neni tady lidstvo. Vdyt i ty nejprimitivnejsi kmeny ci narody si do dnes nade vse ceni moralnich hodnot. Nelibila se mi doba totality ale po devadesatych letech kracime jeste k vetsim pruserum a nekteri by pro penize, pro moc,vydloubli bliznimu oko.TOMU RIKAJI CIVILIZACE.Josef

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49555


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PavelN (88.101.19.249) --- 3. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551)

Napište cenu na ceduli, ušetříte si hodně kroků a bude to obchodně morálnější.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49554


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.70.20.53) --- 3. 1. 2011
Re: Cena medu-ani náhodou (49551)

Prodej ze dvora jen supluje nemorálnost obchodníků.
J.B.
--------------
Morálku bych očekával hlavně od prezidenta, politiků, ....
Ti to mají v popisu práce.

Morálka v podnikání je v podstatě jen jedna - zaplatit své závazky a nezkrachovat.
Pokud vím, tak s tím měl problém hlavně jeden podnik ve vlastnictví včelařů. A ještě jedna rodina co byla propagována v jednom časopise.
Nemorální je zkrachovat - vůči akcionářům a nesplatit dluhy vůči dodavatelům.

Nechápu, jak by se měl obchodník chovat jinak - platí v hotovosti při dodání. Co víc od nich může někdo chtít.

Hlavně většina která naprosto morálně zdvihla své ceny i když je krize a mnohé mámy nemají tolik peněz jako dřív. A co je na tom morálního - taky nic - prostě kšeft, prodáváme jak to jde a jak si myslíme že je to nejlepší pro nás. Někdo zdražil, aby udržel zboží, jiný ne, aby udržel zákazníky, soukromá věc a nikdo nemá právo posuzovat morálku. Pokud je med medem a kilo kilem. Akdyby začal, byl by to řev, co si kdo dovoluje. A naopak?

Kolik by měly morálně platit obchodníci?
Pokud vím, platí přes padesát. Tedy víc než kolik před lety žádali včelaři.
Je tady snad někdo Havel, aby mluvil o morálce v obchodě?
Pokud morálku spojuje s cenou - ne se solidností při plnění závazků atd.
Kolik stojí morálka letos a kolik byla dobrá morálka před pěti lety? Pardon, chtěl jsem říci cena.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49553


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.90.173.228) --- 3. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546) (49547)

Přátelé jede někdo z jižních čech do Brna 9.1.2011 na setkání vms uživatelů ? Pokud ano měl bych zájem se připojit a přispět na cestu.Email : fajmon.vcelar/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49552


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(82.113.48.14) --- 3. 1. 2011
Cena medu-ani náhodou

Mam tolik včelstev, abych mel tolik medu abych jej prodal za slušnou cenu.
Protože mam včelnici na okraji Prahy zvedl jsem letos cenu o 10,- Kč na 120,- a tento rozdíl způsobil že zájem se snížil tak že ještě nyní med mám, při ceně 110,- bych jej asi již neměl.
Další otázka je co je slušná cena.
Oslavovaná možnost prodeje medu ze dvora je podle mého názoru jen z nouze cnost.( Nižším stupněm již je jen výměna na úrovni prvobytně pospolné společnosti)
Co je na prodeji ze dvora ekonomické a efektivní?
Zákazník u vrat zazvoní, já zavolám okamžik, přikryji rozebrané včely, ("nejideálnější" je to když zrovna přelarvuji)přejdu zahradu 50m nabidnu a prodám med a vrátím se.
Jestliže se zákazník jen zeptá na cenu a odejde tak to ustojím ale jestliže řekne "za takovou cenu ani náhodou"
určitě mě nase.. .

Jestliže mam na plote ceduli med nemohu ve včelíně nechat a nenechavám ani 1,-kg medu, (je to jako bych na plot napsal všichni zloději zde, zde je med)A tak med denně vozím vytočené konve pryř a sklenice sem a tam a tam a sem . Prodej ze dvora jen supluje nemorálnost obchodníků.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49551


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542) (49544) (49548) (49549)

Jeste k vozeni medu zakaznikum.Vzdycky se mi to vyplatilo,i kdyz jsem vezl mensi mnozstvi na ctyri,pet ruznych mist.A nikdy jsem ho nevykladal z auta jako bych neco pasoval.Pekne kilo po kile narovnat na kapote auta do bednicky a pak teprve zazvonit na dum.Sousedi jsou zvedavi!! A nebo rano na sestou zenskym do prace,aby sklenice staly cely den na dilne."je,co to mas","ma jeste?"ty,domluv mi taky!" Spousta takovych malickosti ziskava dalsi odberatele.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542) (49544) (49548)

Naprosty souhlas.Stali a spokojeni zakaznici i bez cedule.Protoze ti maji pribuzne a ti maji zase pribuzne..V loni se mi stavalo,ze si zakaznici,kteri,si bravali 2,3 kila najednou brali 20.Potom se mi jiste vyplatilo jim med dovezt az do domu pro celou rodinu a ne cekat doma,kdo zazvoni.Zajimave bylo,kam az se med dostal.Tesne po vyprazdneni medovych zasob se ozval clovek z druhe strany republiky a chtel koupit pro mne neuveritelnych 500 kilo lesniho medu.Bohuzel uz mu neslo vyhovet,protoze i vcelari v okoli uz byli na dne.I ti,co puvodne chteli jet do vykupu,prodali vsechno ze dvora za slusnou cenu a do konce rijna.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49549


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel (81.19.47.92) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542) (49544)

Souhlas s tím, že cena závisí na nabidka-poptavka. Cena cukru je jen jeden z faktorů, který cenu ovlivňuje minimálně. Jiná cena je v Praze, jiná na venkově (kde jsou poloviční platy a vyšší nabídky) a jiná v místě s vysokou nezaměstnaností.
Nabídka a poptávka se místně liší. Obecně cena medu u nás bude nižší než v Německu, protože v ČR se více medu produkuje než spotřebuje a v Německu je vyšší spotřeba než domácí produkce. To je jen jeden příklad. Mnohem více cenu medu určují velcí producenti (Čína, Argentina, Ukrajina), kteří zaplavují trh. Skrze dovozce a překupní firmy zásobují nejen super/hyper markety, ale i řada trhovců je "zásobena" tímto dovozem.

Nikdy jsem ceduli na plotě neměl, zásobuji jen stálé zákazníky stálou cenou. Moji zákazníci jsou zvyklí na osvědčenou "kvalitu" a také nejsou hloupí. Vědí, že vstupní ceny se moc nemění a spekulace s cenami u mě nemají místo. Zákazníky zásoubuji průběžně po vytočení a dostávají květový ... a nakonec lesní med. Od záží mám vyprodáno.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49548


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Bűrgel (82.113.48.14) --- 3. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486) (49546)

Jel bych rád s někým 9.1. z Prahy na setkání do Brna , přidám na benzin.
J.B.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49547


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vlaznak (195.22.56.50) --- 3. 1. 2011
Re: III. setkání vms Brno (49486)

už se ti někdo ozval? zrovna včera mi jeden včelař nabízel, že ještě jedno místo mají. Jsou od Čkyně. Kdyžtak se mi ozvi na mustafa.p/=/seznam.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49546


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Sroll Josef (e-mailem) --- 3. 1. 2011
RE: Pozdrav (49416) (49417) (49418) (49427)

Ano, teď je vhodná doba pro přípravu medocukrového těsta. Uvědomme si, že oplodňáček je sice včelstvo (má včely, matku, plod...), ale není schopen se sám uživit a je nezbytně nutné jej krmit. Medocukrové těsto je nejvhodnější a oplodňáčky jsou krmítkem na těsto vždy vybaveny. Krmení medem vede obvykle k vyloupení oplodňáčku.
Dále bych začínající včelaře upozornil, že teď je také vhodná doba na přemístění včelstev na malou vzdálenost. Například přehození úlů ve včelíně či přenesení volného úlu na zahradě do včelína a pod. Jsou na to potřeba dva lidé (pro jednoho je manipulace s celým úlem obtížná) a hlavně si vše předem všechno dobře rozmyslet a připravit. Potom to musí jít všechno bez velkých nárazů a hlavně fofrem. Jedno vyrušení, byť silné, včely bez problémů přežijí, jen zahučí a za hodinu dvě je klídek, déletrvající rušení může způsobit rozlezení chomáče a fatální ztráty. Při prvním proletu se včely na původní místo nevrací, byť je velmi blízko.
Hodně štěstí v roce 2011!
Pepa

-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of Josef.Mensik/=/seznam.cz
Sent: Thursday, December 30, 2010 10:05 AM
To: vcely/=/v.or.cz
Subject: Re: Pozdrav

Medocukrové těsto již 20 let nepoužívám. Je to naprosto zbytečná práce. Vytvářený oddělek dostane plný medný nebo starší cukerný plást a to mu úplně stačí. Nutnost to býval když se zimovalo na 7 rámcích ale dnes kdy se zimuje na dvou nástavcích spíš dělají problém nespotřebované zásoby. Ty se pak dobře využijí pro odělky.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Josef K?apka <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pozdrav
> Datum: 29.12.2010 20:35:34
> ----------------------------------------
> Také všechny zdravím i Vás paní Magdo. Tady na Mostecku je také pěkná
> Sibérie. Mimochodem vhodná doba na přípravu medocukrového těsta. Dnes
> odpoledne jsem pčipravil 12 kg a zítra udělám to samé. Myslím, že 24
> kg mě bude na rok 2011 stačit. Už také všichni mícháte a nebo máte namícháno??
> Přeji zdraví a štěstí, když budou i nějaké chechtáky tak neuškodí, po
> celý nastupující rok a to i Vašim včelám.
> JK
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49545


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540) (49542)

Cenu za med si jiste kazdy vytvari sam,nabidka-poptavka.Tam kde je dobra spolecnost vcelaru,tak ceny konzultuji vetsinou spolu a kazdy ma svuj rajon a svoje zakazniky.Nizka cena je vzdycky podezrela.Do vykupu bych nedal v zivote ani kilo.Kdyz neprodam do zimy,prodam na jare a taky casto dam kilo nekomu zdarma na ochutnani.Vetsinou pak je o zakazniky vic.Naopak,letos jsem videl v trhu pani,ktera se snazila prodavat kvetovy med po 150 kc.Docela mi ji bylo lito,prodej nesel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49544


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

K. Čermák (213.155.41.14) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl, pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533) (49538) (49541)

Nevím všechno, jen to, že pyl zpracovaný a konzervovaný včelami v plástu (perga) je nejlépe stravitelný včelami i člověkem. Naproti tomu pyl sesbíraný pylochytem je lidským trávením téměř nevyužitelný, člověk využije jen to co je na povrchu pylových zrn. MUDr. Brožek dělal pokus, že nechal takový pyl třikrát projít trávicím ústrojím člověka a pylová zrna přesto nepraskla, tedy nedal se jejich vnitřek využít. Proto pokud chcete využít kvalitu pylu, konzumujte pergu!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49543


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537) (49540)

Kamaráde to je tržní ekonomika. Výpočet ceny medu opravdu závisí hlavně na množství produkce a vstupech. Je pak na každém jak umí cenu své práce ohodnotit Sám jsem to několik let počítal a došel jsem k závěru, že při produkci 50- 60 kg na včelstvo mohu med prodat do výkupu nad cenou 35 kč za kilo a můj zisk bude 110 kč na hodinu práce. když však toto množství zabalím do sklenic nemohu ho prodat pod 85 kč za kg Tyto ceny pak klesají nebo stoupají podle výnosu v daném roce.

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Probleskuj?c? zpr?vy
> Datum: 03.1.2011 11:47:54
> ----------------------------------------
> S těmi cenami medu nemáš zase tak docela pravdu.
> Viděl jsem před vánoci právě v tom obchoďáku ceny 56 a 60 Kč za kilo ¨
> -------
> Jasně že nemám docela pravdu. Protože se to nedá dokázat.
>
> Ale za situace kdy část republiky je bez medu, druhá naštěstí to ví a drží
> cenu a neplaší se.
> Díky nedostatku medu ve světě se med nedá lacino nakoupit ve světě a tak se
> drží dovbré výkupní ceny. Takže je vše v pohodě a pár akčních cen neshodí
> cenu dolů, když běžně je v regálech med i nad 200.
> Ale důležité je v tomto případě, že ji neshazují včelaři. Za výkupních cen
> jsou letos by jen magio vylepil na plort ceduli že má med za 60-80.
>
> Ale počkej až se urodí, ve výkupu budou nabízet 25, tak jak poletí cena
> dolů. A ne kvůli supermarketům, ale kvůli těm cedulím na plotech. Tu cenu
> medu si kazíme sami. Spousta lidí se chová jako kdyby se jim měl med do
> dvou měsíců zkazit.
> A pochybuji, že ty inteligenty co prodávali za 50, 60 v malém a za 25 do
> výkupu a dneska se možná mlátí do čela když vidí současné ceny , takl ti se
> buď poučí a nebo budou ceny zase tam kde byli.
> Já sázím na B - zase bude med za 60, bez ohledu na supermarkety. Protože se
> najodu ti, co jej za tu cenou prodají. A ještě to vylepí na plot.
> A pokud potřebuješ prtodávat, tak lidi vydejchají tak dvacet korun nad
> cenu-plotovku. Takřže to je pak asi tak maximum co se dá mimo Prahu
> prodávat.
> A i tam tě spoloužímh historkama jak paní vloni vykládala v kantýně jak ona
> má med za 60, a jak u nich na chalupě je spousta vynikajících včelařů co
> jej dávaj za tu cenu.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49542


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533) (49538)

Ale poopravím první větu - mléčné kvašení ve včelami konzervovaném pylu neprobíhá vůbec, proces který tam probíhá je známý, a to tzv. anaerobní dýchání, jehož výsledkem je přítomnost kyseliny mléčné, tedy nikoliv produkt působení bakterií mléčného kvašení, ale produkt dýchání bez přítomnosti kyslíku.
Jak snadno se lze podle vnějších známek (jevu) mýlit v tvrzení podstaty procesu!!
K. Čermák
----------------
No dobrá, pak je ale otázka - je perga pyl jediná forma pro nás stravitelná?
Pokud ano, pak co je to za proces že med v buňce je stravitelný.
Anaerobní dýchání se používá při konzervaci pylu ve sklenici - snad Ing. Titěra - to je dávno co jsem to četl.
Ale nečetl jsme, že by ten pyl ze zavařovačky byl stravitelný.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49541


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535) (49537)

S těmi cenami medu nemáš zase tak docela pravdu.
Viděl jsem před vánoci právě v tom obchoďáku ceny 56 a 60 Kč za kilo ¨
-------
Jasně že nemám docela pravdu. Protože se to nedá dokázat.

Ale za situace kdy část republiky je bez medu, druhá naštěstí to ví a drží cenu a neplaší se.
Díky nedostatku medu ve světě se med nedá lacino nakoupit ve světě a tak se drží dovbré výkupní ceny. Takže je vše v pohodě a pár akčních cen neshodí cenu dolů, když běžně je v regálech med i nad 200.
Ale důležité je v tomto případě, že ji neshazují včelaři. Za výkupních cen jsou letos by jen magio vylepil na plort ceduli že má med za 60-80.

Ale počkej až se urodí, ve výkupu budou nabízet 25, tak jak poletí cena dolů. A ne kvůli supermarketům, ale kvůli těm cedulím na plotech. Tu cenu medu si kazíme sami. Spousta lidí se chová jako kdyby se jim měl med do dvou měsíců zkazit.
A pochybuji, že ty inteligenty co prodávali za 50, 60 v malém a za 25 do výkupu a dneska se možná mlátí do čela když vidí současné ceny , takl ti se buď poučí a nebo budou ceny zase tam kde byli.
Já sázím na B - zase bude med za 60, bez ohledu na supermarkety. Protože se najodu ti, co jej za tu cenou prodají. A ještě to vylepí na plot.
A pokud potřebuješ prtodávat, tak lidi vydejchají tak dvacet korun nad cenu-plotovku. Takřže to je pak asi tak maximum co se dá mimo Prahu prodávat.
A i tam tě spoloužímh historkama jak paní vloni vykládala v kantýně jak ona má med za 60, a jak u nich na chalupě je spousta vynikajících včelařů co jej dávaj za tu cenu.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49540


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(94.229.32.130) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533)

V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces. Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl. Karel

Ja o tom tradovanom omyle som vedel, len to správne pomenovanie nepoznám, preto som použil "tradovaný" omyl.
Dôležité je, či ozaj to aj pôsobí npr. na prostatu.
Poznám pacienta, ktorému dodávam mrazený peľ, ktorý si pripravuje podľa tejto rady. A či mu pomáha? Má 80 rokov, už roky mu každé ráno manželka pripraví peľovú dávku, cíti sa dobre a obhospodaruje stále vyše 120 včelstiev. Hovorí, že mu peľ pomáha a to je dôležité a nie či je to mliečne kvasenie alebo iný chemický proces.

Ak by peľ uložený v bunke a jednotlivé zrná sa nezbavili exiny, ani včela by peľ nemohla použiť ako bielkovinovú potravu. Ten kto chce peľ použiť , nech to vyskúša a po pol roku sem napíše, či mu to aj pomáha, inak je to len mlátenie prázdnej slamy.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49539


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Květoslav Čermák (213.155.41.14) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531) (49533)

"V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces.
Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl."

Ano, je to jedna ze starých pověstí českých... :-)
Ale poopravím první větu - mléčné kvašení ve včelami konzervovaném pylu neprobíhá vůbec, proces který tam probíhá je známý, a to tzv. anaerobní dýchání, jehož výsledkem je přítomnost kyseliny mléčné, tedy nikoliv produkt působení bakterií mléčného kvašení, ale produkt dýchání bez přítomnosti kyslíku.
Jak snadno se lze podle vnějších známek (jevu) mýlit v tvrzení podstaty procesu!!
K. Čermák

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49538


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534) (49535)

S těmi cenami medu nemáš zase tak docela pravdu.
Viděl jsem před vánoci právě v tom obchoďáku ceny 56 a 60 Kč za kilo od firmy JSG chvíli sem pozoroval zákazníky kteří se u něj zastavily. Ze 4 to vzal jen jeden. 2 odešli s poznámkou že jde o podezřelou cenu. 1 odečel s ponámkou k manželce " jo to je ta firma co platila ty pokuty. Toho 4 jsem se zeptal proč to koupil, jeho odpověď zněla " perníkům po bude jedno, do huby bych to, ale nedal.
Hodně bude záležet jak si budeme vážit své práce a umět ji propagovat.


Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Probleskuj?c? zpr?vy
> Datum: 03.1.2011 09:26:54
> ----------------------------------------
> Přemýšlej co píšeš, naše ceny medu jsou závilé na našich vstupních ceních a
> ne na cenách někde daleko ve světě.
> I ty sirupy musí někdo vyrobit a ponejvíce z té sacharózy. I to srovnávání
> cen medu a cukru pokulhává. Jelikož med je finální výrobek tak do něj je
> nutné započítat všechny vstupní ceny, to je i včetně svojí práce.
>
> pepan
> --------------------------
> Ty sirupy se dělají ze škrobů - obilí. Takže to je jedna věc.
> A druhá podstatná:
> Každýmu je jedno, kolik mě stojí výrobní náklady, pokud mu to někod prodá
> lacinějki než já.
> Když budou v supermarketu zase medy za 60 kilo, tak si jo rozmyslí mi dávat
> 130.
> Podle této logiky by se letos měl prodávat med velmi lacino, protže byl
> laciný cukr. A v době co byly včelíny oblepené cedulelema že med je za 60
> byl cukr poměrně drahý.
>
> No a když bude možné dovést med za 30, nikdo ti ve výkupu nebude dávat 50
> ale stěží polovinu. Jinak by mu příbuzní plácli mokrý hadr na čelo a
> nechali zbavit svéprávnosti, než zrujnuje celou rodinu.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49537


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(195.39.6.30) --- 3. 1. 2011
zajímavý článek

Dávám zde odkaz na zajímavý článek. To nejlepší nakonec.
http://www.novinky.cz/koktejl/220609-deset-duvodu-proc-se-nemusime-dozit-roku-2013.html

Jiří

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49536


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532) (49534)

Přemýšlej co píšeš, naše ceny medu jsou závilé na našich vstupních ceních a ne na cenách někde daleko ve světě.
I ty sirupy musí někdo vyrobit a ponejvíce z té sacharózy. I to srovnávání cen medu a cukru pokulhává. Jelikož med je finální výrobek tak do něj je nutné započítat všechny vstupní ceny, to je i včetně svojí práce.

pepan
--------------------------
Ty sirupy se dělají ze škrobů - obilí. Takže to je jedna věc.
A druhá podstatná:
Každýmu je jedno, kolik mě stojí výrobní náklady, pokud mu to někod prodá lacinějki než já.
Když budou v supermarketu zase medy za 60 kilo, tak si jo rozmyslí mi dávat 130.
Podle této logiky by se letos měl prodávat med velmi lacino, protže byl laciný cukr. A v době co byly včelíny oblepené cedulelema že med je za 60 byl cukr poměrně drahý.

No a když bude možné dovést med za 30, nikdo ti ve výkupu nebude dávat 50 ale stěží polovinu. Jinak by mu příbuzní plácli mokrý hadr na čelo a nechali zbavit svéprávnosti, než zrujnuje celou rodinu.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49535


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskuj?c? zpr?vy (49515) (49530) (49532)

Přemýšlej co píšeš, naše ceny medu jsou závilé na našich vstupních ceních a ne na cenách někde daleko ve světě.
I ty sirupy musí někdo vyrobit a ponejvíce z té sacharózy. I to srovnávání cen medu a cukru pokulhává. Jelikož med je finální výrobek tak do něj je nutné započítat všechny vstupní ceny, to je i včetně svojí práce.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Probleskuj?c? zpr?vy
> Datum: 03.1.2011 08:34:51
> ----------------------------------------
> Je to obráceně.
> Med je finální rodukt a jeho cena je, krom jiného, závislá na vstupních
> cenách. mezi něž patří i ten cukr.
> Cukr zákonitě však podraží, neb vzrostla cena energií. Také i proto, že
> jsme se nechali vtlačit do pozice dovozce.
>
> Pepan
> -----------------
> Bohužel, největší producenti medu - od kterých se vyvíjí cena medu nekrmí
> cukr. Prostě zimují na medu. A tam kde se krmí se dneska už moc cukrem
> (sacharozou) nekrmí, ale sirupy.
>
> Pohledem do historie se dá zjistit, zda je mezi cukrema medem nějaký vztah.
> Pokud si pamatuji já, tak v dobách nízké ceny medu -cca 5 - 6 let zpět byl
> cukr naopak dost drahý - nad 20Kč/kg.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49534


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528) (49531)

Potom treba s peľom urobiť to isté ako včely, vytvoriť v ňom také isté podmienky, aby exina- obal peľ.zrnka, ktorý pri fermentácii pukol a pripraviť v ňom mliečne kvasenie.
---------------
V buňce včelího plástu neprobíhá (jen) mléčné kvašení, ale bohužel jiný dosud neznámý proces.

Mléčné kvašení je prý tradovaný omyl.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49533


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskující zprávy (49515) (49530)

Je to obráceně.
Med je finální rodukt a jeho cena je, krom jiného, závislá na vstupních cenách. mezi něž patří i ten cukr.
Cukr zákonitě však podraží, neb vzrostla cena energií. Také i proto, že jsme se nechali vtlačit do pozice dovozce.

Pepan
-----------------
Bohužel, největší producenti medu - od kterých se vyvíjí cena medu nekrmí cukr. Prostě zimují na medu. A tam kde se krmí se dneska už moc cukrem (sacharozou) nekrmí, ale sirupy.

Pohledem do historie se dá zjistit, zda je mezi cukrema medem nějaký vztah.
Pokud si pamatuji já, tak v dobách nízké ceny medu -cca 5 - 6 let zpět byl cukr naopak dost drahý - nad 20Kč/kg.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49532


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(94.229.32.130) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528)

Takhle se udělá pyl poživatelný, bohužel na to aby jsme jej dokázali strávit by se musely rozbít obaly jednotlivých pylových zrn.
Na to mají bohužel zatím patent včely a pat. ochranu se nám zatím nepodařilo prolomit. Takže jediný stravitelný pyl je ten připravený od včel - perga z plástů. Karel

Potom treba s peľom urobiť to isté ako včely, vytvoriť v ňom také isté podmienky, aby exina- obal peľ.zrnka, ktorý pri fermentácii pukol a pripraviť v ňom mliečne kvasenie.Po vykvasení držať v chladničke. Vplyvom tohoto procesu sa stane peľ používateľný aj pre človeka.

Technologický postup:
- pripravíme so npr. pohár-fľašku 720 ml
- toľko peľu (čerstvého, zmrazeného alebo suchého), aby bol do 3/4 pripravenej nádoby, peľ pri fermentácii zväčší objem.
- asi 15 dag medu a 0,15-O,2 litra vody, jednoducho toľko medového roztoku (voda musí byť teplá 40°°C), aby obsah po rozmiešaní nebol ani riedky ani hustý, aby proces mliečneho kvasenia mohol prebehnúť, enzýmy sú obsiahnuté v mede.
Potom čakať týždeň-dva, kým proces mliečneho kvasenia prebehne.

Použitie npr. pri prostate, ráno večer 1 PL v teplom mlieku, med-cukor (sladké podľa chuti) vyšľahať na známy koktail 2dcl a vypiť.
Pozor: každý si musí najskôr preveriť svoj organizmus, či nie je citlivý na samotný peľ. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49531


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 3. 1. 2011
Re: Probleskující zprávy (49515)

Je to obráceně.
Med je finální rodukt a jeho cena je, krom jiného, závislá na vstupních cenách. mezi něž patří i ten cukr.
Cukr zákonitě však podraží, neb vzrostla cena energií. Také i proto, že jsme se nechali vtlačit do pozice dovozce.

Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: <vitaxvita/=/seznam.cz>
> Předmět: Probleskující zprávy
> Datum: 02.1.2011 16:08:44
> ----------------------------------------
> Tak je dobře,že už konečně skončila diskuze o vosku a mezistěnách a začíná
> diskuze o ceně cukru. Asi taky skončí ty akční ceny v supermarketech a včelaři
> se musí připravit na ceny vyšší.Je to zákon trhu,med podražil a tak podraží i
> cukr.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49530


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.71.180.241) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49528)

"Takhle se udělá pyl poživatelný, bohužel na to aby jsme jej dokázali strávit by se musely rozbít obaly jednotlivých pylových zrn. "

A co onen recept, kdy se pyl smíchá s cca 10 % medu, udusá do sklenic, uzavře a nechá projít mléčným kvašenímM? Údajně stejně jako v buňkách?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49529


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(212.77.163.106) --- 3. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521)

AM:
Pyl, aby byl stravitelný je potřeba rousky usušit, rozemlýt v mixéru a přimíchát do medu nebo slivovice, podle toho čemu konkrétní člověk dává přednost
--------------
Takhle se udělá pyl poživatelný, bohužel na to aby jsme jej dokázali strávit by se musely rozbít obaly jednotlivých pylových zrn.
Na to mají bohužel zatím patent včely a pat. ochranu se nám zatím nepodařilo prolomit. Takže jediný stravitelný pyl je ten připravený od včel - perga z plástů.

Pokud má někdo přesnější infa, sem s nimi.
Já mám toto z přenášky MUDr Brožka.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49528


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49523)


Dekuji za Vasi odpoved,
bohuzel jsem prilis daleko ( okres Praha-Vychod ).

Tak nejak jsem to tusil, ze ten zmrazeny bude ode mne daleko,
a s tim susenom to bude casove narocne ....

Takze pravdepodobne v Cechach se zadny vyhodny vykup nekona.

Jeste jednou dekuji



--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49527


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.33) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521) (49522)

Tak nevim.Prodavat pyl?To uz cekam,az nekdo prijde s dotazem,kde splasit podlozku na odber vceliho jedu a jak spravne nechat vybodat vcelstva,aby se dalo vyzdimat jeste vic.Dle meho nazoru,patri pri nadbytku pylu prevesit pylove plasty nahoru,nechat je potahnout medem a nechat na zimu.A v pripade klasicke medovicove snusky jsou takove pyloplasty k nezaplaceni,protoze co je mi platne dvoji toceni lesniho medu,kdyz vcely nenosi pyl a blazni jenom po medovici?Pak jsou pylove plasty k nezaplaceni.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49526


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Prochazka (217.77.165.46) --- 2. 1. 2011
Re: CUKR - probleskování (49508) (49512)

Takove probleskovani mne vubec nevzrusuje.V loni jsem bral korunni v Tescu za 11,90,byl na paletach bez omezeni,bez akce.Krmim 20 kily na ul,co zbyde na jare,tak dam oddelkum.I kdyby letos stal cukr 20kc nebo 30kc,tak se to pri krmeni 20 kily na vcelstvo porad rovna jenom cene 4kg nebo 6 kg prodaneho medu na vcelstvo! Tak ze,se nejakou cenou cukru vubec nezatezuju.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49525


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49523)

J.Č, prepáčte, zabudol so uviesť svoje meno. A.Turčáni

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49524


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(94.229.32.130) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517)

Dobry den,

chtel jsem se zeptat ucastniku konference, pokud to tedy neni jejich tajemstvi , na sber (ne perga) a nasledny vykup pylu v Cechach. Drive sice psal p. Turcani o vykupci - chovateli cmelaku na Slovensku, ale ten tusim vykupuje zmrazeny pyl pouze tam, nebo ne ? Pokud by jste se byli ochotni podelit o jednoduche funkcni konstrukce pylochytu (eventuelne mne od takoveho pocinani rozumne odradit), budu take rad. Treba i soukromou postou.J.Č.

Ja stále odoberám obnôžkovaný-rouskovaný peľ, priamo zmluvu sa mi nepodarilo vo firme Koppert Nové Zámky uzatvoriť (priamy predaj po 4,65 E), cez zmluvných výkupcov je to o O,33 E menej, tie dostane ZV. V mojom prípade si príde prevziať na miesto, ale vždy skladujem peľ v mraze, kým sa nenazbiera min. 80-100kg, niekedy i menej, ak má dodávateľa v ceste.
Vo vašom prípade by bolo asi z odberateľom dohodnúť zmluvu. Odberateľ určité množstvo dováža z Grécka a Španielska, časť vozia z Maďarska.

Ak ste z Moravy, tak je dovoz rentabilný aj pre dodávateľa (ja som niekoľko rokov vozil priamo zo vzdial. 135 km). Zmluvy sa uzatvárajú do konca februára-února
Pri zapojení 50 včelstiev sa dá za sezónu získať od 200 do 400 kg, ale všetko záleží od peľových zdrojov v okolí včelnice, základom je repka a potom ostatné rastliny. Môžem vás ubezpečiť, že za 10 rokov odberu sa to na včelstvách nikdy negatívne nepreukázalo.

Peľové dná si dokážete vyrobiť aj sám, ale najprv si zakúpte dobrý vzor (moje peľ. dná sú typické pre moje úle, sú aj lepšie), podľa ktorého si vyrobíte. Dajte npr. na vcely.sk inzerát a požiadajte o kúpu aj s foto. Využijete aj úľové dná ktoré majú steny vysoké 80 mm a viac.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49523


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Míra.P (213.192.58.221) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520) (49521)

Tady u mě na stránkách jsou tři články a fotky jaké tři pylochyty jsem si udělal já.Fungují velice dobře ale pyl mám jen pro sebe a kamarády a jako zajímavost pro zákazníky.

http://pupek73.blog.cz/rubrika/pyl

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49522


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Aleš Molčík (195.189.142.120) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517) (49520)

Pyl, aby byl stravitelný je potřeba rousky usušit, rozemlýt v mixéru a přimíchát do medu nebo slivovice, podle toho čemu konkrétní člověk dává přednost. Ale i z medu se dá pálit, takže i do slivovice může být do medu. Jinak na výkup je spíš vhodné se informovat ve Včelpu. Myslím, že to nikdo jiný nevykupuje. Ale chce to projít inzeráty.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49521


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.70.20.53) --- 2. 1. 2011
Re: Pyl ,pylochyt, vykup (49517)

Asi podstatná bude otázka, zda pyl někdo vykupuje.

Jinak mě nenapadá k čemu by to bylo.
Včelám nechám pyl v plástech, a pro lidi je rouskovaný pyl nestravitelný.

Kdysi jsem čítával, že největší chybou je dávat do těsta pyl, že to rozvijí nosemu, ale nevím, jestli dějiny daly tomuto tvrzení za pravdu.
Faktem je, že ve velmi staré české literatuře toho bylo spousta, teď už se k tomu v těch pár českých knihách moc nepíše.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49520


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vcely.sk (178.41.19.132) --- 2. 1. 2011
Pyl ,pylochyt, vykup

Nejake info je tu:

l.sebosik: Pelochyt - najziadanejsi doplnok ula
http://www.vcely.sk/index.php?name=News&file=article&sid=254

a.turcani: ulové dno prisposobené na odber obnozovaneho pelu
http://www.vcely.sk/index.php?name=News&file=article&sid=176

ls

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49519


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 2. 1. 2011
Re: (49508)

To jako že bych měl být nadšený ? :-D

-----Původní zpráva-----
From: e-mail/=/nezadan
Sent: Sunday, January 02, 2011 12:05 PM
To: Včelařský mailing list


co říkáte na probleskující zprávy ohledně zvýšení ceny cukru ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49518


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 2. 1. 2011
Pyl ,pylochyt, vykup

Dobry den,

chtel jsem se zeptat ucastniku konference, pokud to tedy neni jejich
tajemstvi , na sber (ne perga) a nasledny vykup pylu v Cechach. Drive sice
psal p. Turcani o vykupci - chovateli cmelaku na Slovensku, ale ten tusim
vykupuje zmrazeny pyl pouze tam, nebo ne ? Pokud by jste se byli ochotni
podelit o jednoduche funkcni konstrukce pylochytu (eventuelne mne od takoveho
pocinani rozume odradit), budu take rad. Treba i soukromou postou.



Dekuji vsem.




--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49517


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jan Cervenka (e-mailem) --- 2. 1. 2011
Re: kontakt na včelaře (49352) (49353) (49354) (49356) (49357) (49362)

Dne Tuesday 28 of December 2010 13:02:27 KaJi napsal(a):
> Rady jsou výborný, jenom ten kontakt na někoho jsem nedostal :-)
> ------------------
> No, asi ne každý sedí o vánocích u PC, úspěšní včelaři jsou touto dobou v
> Karibiku, méně úspěšní lyžují v Alpách.

A ti co sedi doma u PC ? :)

--



S pozdravem

Jan Cervenka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49516


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 1. 2011
Probleskující zprávy

Tak je dobře,že už konečně skončila diskuze o vosku a mezistěnách a začíná diskuze o ceně cukru. Asi taky skončí ty akční ceny v supermarketech a včelaři se musí připravit na ceny vyšší.Je to zákon trhu,med podražil a tak podraží i cukr.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49515


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.70.20.53) --- 2. 1. 2011
Re: CUKR - probleskování (49508) (49512)

Je velmi divné, že třeba ještě dlouho předtím než se zaseje se plácá o tom, nebude úroda. No důsledek je jediný - prudce vzroste cena okamžiě. Za několik měsíců se zjistí, že s úrodou to neni až tak špatné, že bude dokonce velmi dobrá. Ovšem ceny už nikdo směrem dolů neupraví. Tak kecejte hlouposti a budete mít v kapse míň.

J.P.
---------------------
perfektní analýza, proč se nevěnovat obchodu s komoditama. Na zimu ke včelařině ideální koníček. A hodil by víc, jak med:-)
:-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49514


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(213.19.17.246) --- 2. 1. 2011
Re: CUKR - probleskování (49508) (49512)

něco na tom bude, pravda je, že vývoj cen na burze může málokdo dopředu odhadnout - pokud je to vůbec možné-
jinak zde je odkaz na jeden ze článků týkající se tohoto tématu: http://finweb.ihned.cz/c1-48902260-cena-cukru-se-dostala-nejvyse-za-tricet-let

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49513


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiří Pala (193.179.175.210) --- 2. 1. 2011
Re: CUKR - probleskování (49508)

Je velmi divné, že třeba ještě dlouho předtím než se zaseje se plácá o tom, nebude úroda. No důsledek je jediný - prudce vzroste cena okamžiě. Za několik měsíců se zjistí, že s úrodou to neni až tak špatné, že bude dokonce velmi dobrá. Ovšem ceny už nikdo směrem dolů neupraví. Tak kecejte hlouposti a budete mít v kapse míň.

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49512


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiří Pala (193.179.175.210) --- 2. 1. 2011
Re: vosk (49497) (49498)

Záměna se může provést kdekoliv. Proto si myslím, že obě výroby by měly být prováděny každá zvlášť v jiném podniku a hotové zboží by mělo být prodáváno také v rozdílných prodejnách. Proto od doby co jsem měl problémy s mezistěnami a různé tahanice zde v diskusi, beru jen celé balíky v orig. balení. A neříkat tady, když na etiketě nic neni, že tam je všechno. A i tady neni záruka jakosti, když se včelařina a svíčkovina vyrábí v jednom podniku - toto by se mělo zarazit! Co se týče zjištění pravosti vosku je vždy malý spotřebitel postaven před otázku zaplacení zkoušek. To ví všichni a může se na to žehrat a ze strany výrobců spoléhat na to, že dědulové to nějak překousnou.

J.P.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49511


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.70.20.53) --- 2. 1. 2011
Re: Cukr (49508) (49509)


O kolik?

--------------------
http://www.kurzy.cz/komodity/nr_index.asp?A=5&idk=96&od=2.1.2008&curr=USD


Těžko říci, ale taky už třeba budemem vzpomínat na to, že cukr volně v pytlích za 15 i a dopravou.

Takže pokud někdo bude vědět, že je někde za 12 míň bez omezení, ať to sem hodí, hned jak si nakoupí.
Já mám na půdě stále cukr, který jsem nakoupil skoro před deseti lety, když klasl na 18. Je v igelitu, tak proč ne, třeba jej ještě rád vybalím.
:-)

Ale na burze nikdo neví co bude zítra. Pokud ano, tak je hodně bohatý a mlčí :-)
Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49510


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiří Macák (e-mailem) --- 2. 1. 2011
Re: (49508)

O kolik?

2011/1/2 <e-mail/=/nezadan>

> co říkáte na probleskující zprávy ohledně zvýšení ceny cukru ?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49509


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(213.19.17.246) --- 2. 1. 2011

co říkáte na probleskující zprávy ohledně zvýšení ceny cukru ?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49508


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 1. 2011
Re: vosk (49497) (49498) (49504) (49506)

Tento vosk se také získával louhováním zbytků z voští a nebyl vhodný na výrobu mezistěn. Ten včely vkusovaly

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: vosk
> Datum: 02.1.2011 10:53:26
> ----------------------------------------
> "já myslím že se to pančování traduje od doby mezi světovými válkami.Tehdy
> se ty pokusy dělali a neuspělo to."
>
> Za socíku se mnou jeden začínající včelař vážně konzultoval možnost použít
> do výkupu vosk používaný ve slévárně na metodu odlévání do ztraceného
> vosku. Základem toho vosku je vosk včelí, ale jsou v něm všelijaké další
> příměsi, parafín a jiné vosky....V socialistickém prostředí se dalo ze
> známosti za kafe či flašku sehnat toho vosku kilogramy... Kdybych mu to
> odsouhlasil, tak by si ten vosk nejspíš skutečně sehnal a zkusil vyměnit za
> mezistěny...
> Vosk se tehdy vykupoval za cca 80 - 90 Kčs za kilo, což v přepočtu na
> dnešní koruny by dnes bylo 850 - 1000 Kč za kilo, takže motivace k
> falšování byla velká....
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49507


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 1. 2011
Re: vosk (49497) (49498) (49504)

"já myslím že se to pančování traduje od doby mezi světovými válkami.Tehdy se ty pokusy dělali a neuspělo to."

Za socíku se mnou jeden začínající včelař vážně konzultoval možnost použít do výkupu vosk používaný ve slévárně na metodu odlévání do ztraceného vosku. Základem toho vosku je vosk včelí, ale jsou v něm všelijaké další příměsi, parafín a jiné vosky....V socialistickém prostředí se dalo ze známosti za kafe či flašku sehnat toho vosku kilogramy... Kdybych mu to odsouhlasil, tak by si ten vosk nejspíš skutečně sehnal a zkusil vyměnit za mezistěny...
Vosk se tehdy vykupoval za cca 80 - 90 Kčs za kilo, což v přepočtu na dnešní koruny by dnes bylo 850 - 1000 Kč za kilo, takže motivace k falšování byla velká....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49506


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(85.70.20.53) --- 2. 1. 2011
Re: NÁDOBY PŘI ZÍSKÁVÁNÍ VOSKU (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49450) (49456) (49457) (49469) (49470) (49484) (49485) (49490) (49494) (49495) (49499) (49502)

Což bude trvat nejméně 14 dní, pokud se v poslední době nic nezměnilo, takže tato aukce stejně uteče...

------------
Vzal jsem šupléru,ale vzhledemk osazení nelze měřit.
Ale plátování kolem ucha je z jedničky, takže si asi nekomplikuí život, že by měli jiný matroš na drobnosti.
Podle mě je to tak jeden mm,ale pokud by byl zájem přinesu měrky a změřím přesně. :-)
Ale hrnec 50x50cm 98l má podle krabice netto 6,2kg, takže vzhůru ke kalkulačce :-)

Postupně jsem se s nimi vybavil, ale ještě nevybalil. Není to nic super, ale když vidím některé plechovky co se vydávají za stáčesí nádoby, tak je to víc než dobré.

Mám je v plánu jako pastovací nádoby a na medovinu. Ventily jsem do nich jetě nezkoušel přidělat a asi nebudu. Někde jsem už zahlédl 200kg stáčecí nádoby za rozumnou cenu.


Jinak u téhož prodejce stojí za zhlédnutí i
http://aukro.cz/item1383550261_gastronadoba_gn_nadoba_bain_marie_1_1_21l_10010.html
pasuje do toho nízká děrovaná se sítem a používám to jako nádobu na víčka.
Mohla by to být i pěkná hranatá forma na vosk.
Zřjmě to je nějaký std. rozměr gastronádob, dají se na webu najít i z plastu za nižší cenu.


Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49505


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 2. 1. 2011
Re: vosk (49497) (49498)

já myslím že se to pančování traduje od doby mezi světovými válkami.Tehdy se ty pokusy dělali a neuspělo to. Později se dělaly u nás pokusy s náhradou voskových mezistěn plasty Dokonce otec v polovině padesátých let koupil dva budečáky u kterých tyto mezistěny byly. Používali jsme je cca 10 let než popraskaly. Od té doby jsem to v naší obchodní síti neviděl.

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: vosk
> Datum: 01.1.2011 18:51:22
> ----------------------------------------
> "Zatim tady řešíte vzhled a rezidua léčiv ale už je tady další problém
> někteří taky včelaři klidně rozpustí do vosku na prodej parafín a to se dá
> zjistit velice obtížně."
>
> No, nevím. Včelí vosk se vykupuje za 80 kč +- a parafín se koupí za 40 - 60
> kč za kilo. Že by to nějakému včelaři stálo, výdělek kolem 40 kč na kilo za
> riziko ostudy? Nebo že by nějaký šetřílek sbíral po hřbitovech zbytky
> svíček, aby měl parafín do včelího vosku zadarmo?
> Ono zas při větším množství příměsi parafínu by zas tak velký problém ten
> parafín objevit nebyl. Zkušený člověk by to měl poznat na tom lomu, potom
> taky kontrola bodu tání vosku je poměrně spolehlivá a nevyžaduje nijak
> zvlášť drahé vybavení. A plynová chromatografie nebo podobné profesionální
> analytické metody to změří s přesností na procenta.
>
> Jinak, pokud se objeví mezistěny s příměsí parafínu, je tady ještě možnost,
> že tyto mezistěny nejsou určeny pro včely, ale pro výrobu svíček. Tam se
> mně jeví jako možné, že včelí vosk je masívně, třetinou, polovinou
> nadstavován parafínem za účelem snížení ceny těch mezistěn. Pokud se ale
> nějaké takové mezistěny dostanou ke včelaři, není to pak nic jiného než
> chyba překupníka.
>
> Jinak by mně zajímalo, jestli to "pančování" včelího vosku parafínem
> nespadá jen do sféry bájí, jinak řečeno jestli někdo ví o případu, kdy byl
> už nějaký včelař či nějaký producent mezistěn přistižen a solidní
> laboratorní rozbor vosku příměs parafínu skutečně prokázal?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49504


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 2. 1. 2011
Re: NÁDOBY PŘI ZÍSKÁVÁNÍ VOSKU (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49450) (49456) (49457) (49469) (49470) (49484) (49485) (49490) (49494) (49495) (49499) (49501)

Sílu stěny nevím protože kvůli obroubeným okrajům se to šuplerou změřit nedá! Míra

Ale dá (aj keď to nie podstatné), z vonkajšej strany podložíme šupler kovovým pásikom hrubším ako je odbrúbený okraj, zmeriame a odpočítame hrúbku kovového pásika. Rozdiel je hrúbka steny hrnca. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49503


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 2. 1. 2011
Re: NÁDOBY PŘI ZÍSKÁVÁNÍ VOSKU (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49450) (49456) (49457) (49469) (49470) (49484) (49485) (49490) (49494) (49495) (49499)

"Jak ten hrnec vypadá? Provedení, materiál, síla stěn, ucycení uší,
síla dna,...?
Děkuju.

Milan Čáp

Cituji "Míra.P" :

> Tady je odkaz na nerez hrnec 100lt.
> Prodávají se tam i 70lt,50lt i menší.Já jsem nedávno vydražil ten na 70lt
> na vaření medoviny.Udělal jsem v něm první várku a v pohodě.Stačilo by mu
> dát kohout a máte hned velkou stáčecí a nebo čeřící nádobu na med.
>
> http://sz.aukro.cz/item1390195494_nerezovy_hrnec_s_poklickou_100_litru_1022
> 1.html
>"

To se asi nejlíp zjistí, když se na ten inzerát přímo podívá a ten hrnec prohlídne.
Pro nákup stejně asi bude nutné se registrovat, to znamená elektronickou registraci plus ověření skutečného jména a adresy registrovaného podle poštou zaslaného dopisu. Což bude trvat nejméně 14 dní, pokud se v poslední době nic nezměnilo, takže tato aukce stejně uteče...

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49502


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Míra.P (213.192.58.221) --- 2. 1. 2011
Re: NÁDOBY PŘI ZÍSKÁVÁNÍ VOSKU (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49450) (49456) (49457) (49469) (49470) (49484) (49485) (49490) (49494) (49495) (49499)

Není to žádná sláva na kterou jsme doma zvyklí.
Žádné zesílené dno.Je to prostě hrnec z nerez plechu.Sílu stěny nevím protože kvůli obroubeným okrajům se to šuplerou změřit nedá.Uši jsou bodované takže ne moc pevné.Já za ně plný hrnec nenosím protože po vychladnutí z něj přetočím hadičkou medovinu do konve na podlaze tak mě to nevadí.
Za ty prachy mě bohatě stačí.
Míra

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49501


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiří Macák (e-mailem) --- 1. 1. 2011
odkazy na domácí výrobu mezistěn

http://vcely.borik.cz/serial08.html

Internetové voskování

Získávání a využití včelího vosku je určitě nedílnou součástí včelaření.
Plánky a fotografie slunečních tavidel vosku najdeme například na
www.vcely.or.cz/files/tavidlo.jpg, mujweb.cz/www/vcelar/tavidlo/index.htm,
www.vcelar.com/download.php, hometown.aol.com/beetools/solar.htm a
www.beesource.com/plans/melter.htm. Zvláště jednoduchá kontrukce je uvedena
na www2.gsu.edu/~biojdsx/solmltr.htm nebo
www.actbeekeepers.asn.au/Hints/solar_wax_melter.htm. Inspiraci pro sluneční
tavidlo můžeme čerpat i mezi solárními vařiči na solarcooking.org/plans.htm.


Pokud nesvítí dostatečně slunce, pomůžeme si elektřinou
www.volny.cz/zlepsovaky/elektricke_tavidlo.htm nebo parou podle
www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=4115 případně
website.lineone.net/~dave.cushman/systonsteam.html.

Pokud už vosk máme, můžeme z něj dělat mezistěny dle postupu
zs.dubenec.indos.cz/vcelari/mezisten.htm. Jednoduchý lis na mezistěny můžeme
vyrobit dle website.lineone.net/~dave.cushman/fondpresses.html.

Zbylý vosk nebo mezistěny můžeme použít na výrobu svíček. Návody najdeme na
svicky.gar.cz/show.php?idk=1, prace.nazory.cz/svice.php nebo
diy.freetekno.cz/svicky.htm. Formy na lité svíčky můžeme vyrobit podle
www.bobrik.cz/art.php/art/133.

Vosk lze použít i jako nátěr dřeva, viz
www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=3802. Návody na voskové pasty a
politury najdeme také na
www.domacidilna.cz/dilna/dilna.nsf/0/8AA96F874833B37CC1256BA6003E5704,
www.honeyshop.co.uk/Polish1.htm nebo www.agric.nsw.gov.au/reader/526.

Klikatelné odkazy z tohoto článku najdete na stránce vcely.borik.cz.

Jiří Bořík, vcelar/=/borik.cz.
Článek byl napsán pro časopis Moderní včelař.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49500


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 1. 1. 2011
Re: NÁDOBY PŘI ZÍSKÁVÁNÍ VOSKU (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49450) (49456) (49457) (49469) (49470) (49484) (49485) (49490) (49494) (49495)

Jak ten hrnec vypadá? Provedení, materiál, síla stěn, ucycení uší,
síla dna,...?
Děkuju.

Milan Čáp

Cituji "Míra.P" <e-mail/=/nezadan>:

> Tady je odkaz na nerez hrnec 100lt.
> Prodávají se tam i 70lt,50lt i menší.Já jsem nedávno vydražil ten na 70lt
> na vaření medoviny.Udělal jsem v něm první várku a v pohodě.Stačilo by mu
> dát kohout a máte hned velkou stáčecí a nebo čeřící nádobu na med.
>
> http://sz.aukro.cz/item1390195494_nerezovy_hrnec_s_poklickou_100_litru_1022
> 1.html
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49499


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 1. 1. 2011
Re: vosk (49497)

"Zatim tady řešíte vzhled a rezidua léčiv ale už je tady další problém někteří taky včelaři klidně rozpustí do vosku na prodej parafín a to se dá zjistit velice obtížně."

No, nevím. Včelí vosk se vykupuje za 80 kč +- a parafín se koupí za 40 - 60 kč za kilo. Že by to nějakému včelaři stálo, výdělek kolem 40 kč na kilo za riziko ostudy? Nebo že by nějaký šetřílek sbíral po hřbitovech zbytky svíček, aby měl parafín do včelího vosku zadarmo?
Ono zas při větším množství příměsi parafínu by zas tak velký problém ten parafín objevit nebyl. Zkušený člověk by to měl poznat na tom lomu, potom taky kontrola bodu tání vosku je poměrně spolehlivá a nevyžaduje nijak zvlášť drahé vybavení. A plynová chromatografie nebo podobné profesionální analytické metody to změří s přesností na procenta.

Jinak, pokud se objeví mezistěny s příměsí parafínu, je tady ještě možnost, že tyto mezistěny nejsou určeny pro včely, ale pro výrobu svíček. Tam se mně jeví jako možné, že včelí vosk je masívně, třetinou, polovinou nadstavován parafínem za účelem snížení ceny těch mezistěn. Pokud se ale nějaké takové mezistěny dostanou ke včelaři, není to pak nic jiného než chyba překupníka.

Jinak by mně zajímalo, jestli to "pančování" včelího vosku parafínem nespadá jen do sféry bájí, jinak řečeno jestli někdo ví o případu, kdy byl už nějaký včelař či nějaký producent mezistěn přistižen a solidní laboratorní rozbor vosku příměs parafínu skutečně prokázal?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49498


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

pavel (88.102.124.123) --- 1. 1. 2011
vosk

Přeji všem včelařům uspěšný rok 2011.
Sleduji diskuzi včelařů o vosku jak se dá získat krásný žlutý a jak se může pokazit v nevzhlednou hmotu. Zatim tady řešíte vzhled a rezidua léčiv ale už je tady další problém někteří taky včelaři klidně rozpustí do vosku na prodej parafín a to se dá zjistit velice obtížně.Potom bude nejlepší si pro svoje včelaření delat mezistěny sám ze svého vosku.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49497


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(193.179.175.210) --- 1. 1. 2011
Re: dom?c? v?roba mezist?n (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49453) (49455) (49458) (49461) (49464) (49468) (49476) (49489)

V té otázce také zaznělo "kde", ikdyž to nebylo napsáno. Skutečně, chtěl bych to vidět!!

Jiřín

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49496


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Míra.P (213.192.58.221) --- 1. 1. 2011
Re: NÁDOBY PŘI ZÍSKÁVÁNÍ VOSKU (49370) (49374) (49380) (49402) (49405) (49407) (49409) (49410) (49419) (49450) (49456) (49457) (49469) (49470) (49484) (49485) (49490) (49494)

Tady je odkaz na nerez hrnec 100lt.
Prodávají se tam i 70lt,50lt i menší.Já jsem nedávno vydražil ten na 70lt na vaření medoviny.Udělal jsem v něm první várku a v pohodě.Stačilo by mu dát kohout a máte hned velkou stáčecí a nebo čeřící nádobu na med.

http://sz.aukro.cz/item1390195494_nerezovy_hrnec_s_poklickou_100_litru_10221.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 49495


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 78252 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 49495 do č. 49555)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu