78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek --- 7. 1. 2004
Re: Medovina (4834)
Kvasinky se přestávají množit při koncentraci alkoholu 8 - 10 % etanolu a přestávají zkvašovat cukr a umírají při koncentraci etanolu 12 - 18 %, hlubokoprokvášející vydrží více alkoholu než ostatní. Na 10 % etanolu v 100 litrech se tam musí dát 20 kg cukru nebo cca 24 kg medu. Viděl jsem postup na výrobu medoviny, kde bylo předepsané až dvojnásobné množství medu. V takové medovině určitě cukr zůstal. Párkrát jsem medovinu dělal a to vždy s dvojím kvašením. V prvním jsem namíchal med tak, aby po zkvašení bylo v medovině cca 8-10 % alkoholu, toto kvašení proběhlo rychle do měsíce, kvasinky se usadily na dně a čistou medovinu jsem stáhnul. Pak jsem doplnil med tak, aby po zkvašení bylo nakonec v medovině cca 16 %. Pokud bych tam dal medu více, už by nezkvasil a zůstal by v medovině. To druhé kvašení probíhalo několik měsíců a skončilo zase usazením kvasinek. (a stočením do lahví)
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Tomá Jaa" <tomas.jasa/=/email.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, January 06, 2004 6:14 PM Subject: Medovina
> Zdravím všechny kolegy, > Už jsem vyprodukoval několik várek medoviny. Některá se nechaly pít některé > byly dobré, po některých ani nebolela hlava, jedna byla na vylití. > Ale stále mě trápí jeden problém s kterým si nevědí rady ani kamarádi- > technologové vinaři z VŠ. A to ten, že mi to pokaždé prokvasí téměř do > sucha. Jinak řečeno neobsahuje žádný zbytkový cukr. Napadlo mě několik > možností, ale buď nejsou technicky proveditelné nebo nejsem tak odvážný. > Medu dávám podle návodu, kvasinky jsem zkoušel hlubokoprokvášející, i pro > vína se zbytkovým cukrem. Zkoušel jsem přerušit kvašení i různé teploty, > siru, čeření, ale pořád nic. Momentálně mě napadá ty kvasinky odfiltrovat, > ale nevím o nikom kdy by mi zapůjčil takový filtr. > Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenosti a jste ochotni se o ně podělit?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4840
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu