78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 10. 2010
Re: Pastovan? kv?tov? med (47783)

Ahoj,

k očkování použij na konev alespoň 1 kilo medu a důkladně zamíchej. Dobře sleduj druhý až 3 den by se měl po zamíchání dát do flašek když ještě teče.
Já ale upřednostňuji (nerad rozpouštím med z důvodů kvality, tvrdím lidem, že předností pastovaného medu je , že nikdy nebyl rozpuštěný teplem, že obsahuje i tu smetanu, která jinak zbyd včelařovi doma) v Tvojí situaci jinou metodu a to, že spirálou částečně rozpustím med, který jsem předtím nechal cca 2 dny v teplém pokoji apak do něj vlítnu s nerezovou vrtulí a po zamíchání šup do sklenic. Výsledek je pastovaný med mírně hrubší konzistence, zákazníky po objasnění bez protestů opakovaně kupovaný. Barva není úplně bílá. Dělal jsem vždy hodně pastovaného medu, letos jsem udělal jen trochu medovicového pastovaného, kvěťák jsem neměl.

Radek Hubač

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jakub <bsvoboda/=/centrum.cz>
> Předmět: Pastovan? kv?tov? med
> Datum: 26.10.2010 19:19:44
> ----------------------------------------
> Prosím o radu zkušenější. Přestože jsem napastoval proti jiným létům
> dvojnásobek květového medu, poptávka stále roste a zásoby se tenčí. Máte
> někdo zkušenost s výrobou pastovaného medu z již přirozeně
> zkrystalizovaného květového medu (event. květového + řepka)? Mám na mysli
> vzít např. konev krystalického, rozehřát v termokomoře při 45°C, sebrat
> pěnu a po schlazení naočkovat malou dávkou pastovaného a pak postupovat
> jako při pastování čerstvého medu. Nevím, jak rychle probíhá krystalizace
> takovéto "očkované" směsi, jak vypadá konečný produkt z hlediska barvy ,
> chuti, celkového vzhledu a viskozity v porovnání s medem pastovaným "za
> čerstva". Něco asi bude jinak, protože i při šetrném ohřevu se nějaká pěna
> vytvoří a něco tedy z medu bude odstraněno. Podotýkám, že před       ponecháním
> medu přirozené krystalizaci při teplotách ca. 10-15°C seberu šum a filtruji
> přes jemný uhelon.
> Díky za zkušenosti.
> Jakub
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47786


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Bronislav Gruna - Re: Pastovan? kv?tov? med
Předchozí:Jan Bűrgel - Re: Uteplen? v?elstev, f?lie


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu