78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Jakub (83.240.117.122) --- 26. 10. 2010
Pastovaný květový med
Prosím o radu zkušenější. Přestože jsem napastoval proti jiným létům dvojnásobek květového medu, poptávka stále roste a zásoby se tenčí. Máte někdo zkušenost s výrobou pastovaného medu z již přirozeně zkrystalizovaného květového medu (event. květového + řepka)? Mám na mysli vzít např. konev krystalického, rozehřát v termokomoře při 45°C, sebrat pěnu a po schlazení naočkovat malou dávkou pastovaného a pak postupovat jako při pastování čerstvého medu. Nevím, jak rychle probíhá krystalizace takovéto "očkované" směsi, jak vypadá konečný produkt z hlediska barvy , chuti, celkového vzhledu a viskozity v porovnání s medem pastovaným "za čerstva". Něco asi bude jinak, protože i při šetrném ohřevu se nějaká pěna vytvoří a něco tedy z medu bude odstraněno. Podotýkám, že před ponecháním medu přirozené krystalizaci při teplotách ca. 10-15°C seberu šum a filtruji přes jemný uhelon.
Díky za zkušenosti.
Jakub
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 47783
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu