78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 20. 10. 2010
Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni (47659)

Záleží, na kolik včelstev to je. Podle mně do skutečné zimy určitě ještě bude teplé období, kolem poledne 15 st C, v noci jen pár stupňů pod nulou, za takových podmínek by se mohlo zkrmit v malých uteplených sklenicích nebo podobných uteplených krmítkách ještě litr dva litry na včelstvo během cca dvou týdnů bez jakýchkoliv problémů pro včely. Záleží i na uteplení, včely musí být hodně uteplené. Šlo by zkrmit i víc, ale pravděpodobně by to už včely oslabilo.
V takovém případě by podle mně stačilo zbytky ze sklenic slít, pokud tam je ještě pevný cukr, roztok zahřát tak, aby se cukr všechen rozpustil a vmíchat na každý litr roztoku několik kapek koncentrovaného roztoku propolisu v lihu. Barel s cukrem dát potom někde k severní stěně baráku, kde nesvítí slunce a počkat na oteplení.

Druhá možnost je počkat a cukr zkrmit opatrně na jaře. Tam si nejsem stoprocentně jistý výdrží roztoku, ale předpokládám, že by mělo stačit to slití zbytků do jednoho prakticky plného barelu, rozpuštění nerozpuštěných zbytků, konzervace propolisem a vystavení toho roztoku v chladu venku. Chce to asi nějakou občasnou kontrolu a pokud to vypadá podezřele, přidání dalšího propolisového roztoku. Podezřelý roztok je potom dobré před krmením podle mně krátce převařit, aby včelky nepřišly do kontaktu s živými bakteriemi z roztoku.

Pokud by cukr měl vydržet až do teplého období, na třeba krmení oddělků v květnu a červnu nebo dokonce na krmení na zimu na příští rok, bylo by podle mně třeba roztok zahřát na takových 40 - 50 st C a vmíchat do něho další cukr, co se v něm rozpustí a ještě co silnější vrstva zůstane na dně, aby vznikl nasycený cukerný roztok. Takový koncentrovaný roztok cukru by se neměl nijak zvlášť kazit ani přes léto, zvláště když se tomu ještě pomůže propolisem. Aspoň co mně občas zůstaly ve flaškách nebo v kanystrech zbytky pevného cukru a roztoku, většinou jsou použitelné ke krmení další rok, buď je přímo přimíchávám k novému cukernému roztoku, naliji na ně vařící vodu nebo pokud vypadají podezřele, před přimícháním je rovnou převařuji. Pokud v zbytku roztoku není na dně žádný nerozpuštěný cukr, občas se stane, že veškerý rozpuštěný cukr je za ten necelý rok skladování jakýmisi potvůrkami přeměněn na něco jiného , rosol nebo jiný hnus, potom by to ani po převaření včely nebraly a takové zbytky se musí vylít.

Síření nebo jiná konzervace je dobrý nápad, ale musí být jasné, že to nebude vadit včelám, doporučil bych konzultaci ve VUVČ v Dole.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47662


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radek Hubač - Re: Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni
Předchozí:Pavel Zajicek - Re: Nespotrebovany roztok-uskladneni


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu