78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067)
U kvasinek od Schimanského, které používám třetím rokem zákvas nepřipravuji. Také v návodu to není předepsáno. Jelikož z jednoho svaření (mám malý kotel) nenaplním kvasnou nádobu najednou, svařím polovinu dávky kvasu ( 50 - 60 l) a po zchladnutí na cca 25 °C rozmíchám kvasinky a živnou sůl na celý plánovaný obsah kvasné nádoby a kvasnou nádobu uzavřu - do druhého dne stačí bílou přežehlenou plachetkou. Ihned svařím druhou dávku kvasu a po zchladnutí, druhý den, doplním kvasnou nádobu na cca pět šestin (někdo doporučuje pouze čtyři pětiny - nebezpečí překypění kvasu) a nechám kvasit. Již třetí den je možno sledovat počátek bouřlivého kvašení. Ještě se mě nestalo, že by kvasinky od Schimanského zklamaly. Odhaduji, že tyto kvasinky prokvášejí hlouběji a také obsah alkoholu bude patrně (domnívám se) 13 - 15 %. U Dolských kvasinek, kvasinek Vínka a kvasnic je však dobré (podle mých zkušeností) předem udělat zákvas. A ještě něco. Jak kvasnou nádobu před použitím i ihned po použití tak i nádoby na dokvášení vymývám horkou vodou s přídavkem Sava. Zanedbaná hygiena bývá příčinou neúspěchu.
Po druhém a každém dalším stáčení přeji dobrou chuť a na zdraví.
JK
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46073
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu