78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067) (46068)
"Ma to fungovat i bez zakvasu.... Zkuseni doporucuji zakvas udelat...
Sam jsem zatim ve fazi pokusu."
Teoreticky zákvas není potřeba, a kvasinky se tam mohou sypat přímo. Prakticky pokud surovina, med at není úplně čistá, jsou v ní nežádoucí mikroorganismy, tak nežádoucí mikroorganismy mohu převládnout a kvas úplně zkazit. Případně se mohou podílet na zpracování významného množství cukru a ovlivnit tak ztráty nebo výslednou chuť a vůni. Platí to, ale podstatně méně, i při převaření. Navíc konzervované, hlavně sušené kvasinky nejsou aktivní, aktivní se stanou až po nějakých hodinách po namočení. Takže je podstatně výhodnější použít ten zákvas. Umožňuje bez převaření dobře zakvasit i trochu horší med s nějakým menším množstvím nežádoucích mikroorganismů a hlavně potom výsledná kvalita není kolísavá podle toho, které nežádoucí mikroorganismy se v medu objeví. Protože aktivní a namnožené správné kvasinky v zákvasu ty nežádoucí prostě přečíslí.
Obecný návod pro použití zákvasu je převařený 10 - 15 roztok cukru nebo tak 13 - 18 % roztok medu ve vodě nebo čaji ( já používám lípový květ nebo kopřivu) nebo dobrý jablečný mošt bez konzervačních činidel atd opatřený živnou solí po varu nechat zchladit na takových 25 st C a rozmíchat v něm kvasinky. vše za dodržování co nejvyšší čistoty. Během pár hodin se kvasinky začnou množit a zákvas začne uvolňovat oxid uhličitý. Při spotřebě tak poloviny, dvou třetin cukrů, při 20 st C tak za dva tři dny, se udělá hlavní kvas, zase nechá ochladnout na těch cca 25 st C a zákvas se v něm rozmíchá.
Kvasinky Vínka jsou 0.6 gramů a mají se dávat při zákvasu do cca 0,4 - 0,6 litru, pivní kvasinky jsou tuším 20 gramů a mají se dávat do litru zákvasu, u pekařských kvasinek jsem dával asi 1 - 2 cm krychlové na půl litru.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 46071
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu