78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 18. 7. 2010
Re: tavidlo vosku (45942) (45956)
Já bych řekl, že dneska vzhledem k nízké výkupní ceně vosku je třeba si uvědomit, co z "vyvařování" vosku kdo preferuje za produkt.
Někteří včelaři podle příspěvků nepreferují čistý vyvařený vosk, ale očištěné vydenzifikované zadrátkované rámky bez nějaké zvláštní další práce použitelné k zatavování mezistěn. Tedy vlastně preferují úsporu práce. To je něco úplně jiného než když se preferuje vyvařený čistý vosk.
To je třeba si rozmyslet a podle toho prostě to zařízení stavět nebo kupovat. Protože aby obojí současně vyšlo dobře je drahé nebo složité a pracné nebo obecně vhodné až od počtu nějakého tisíce rámků.
Když preferuji plásty, tak v první řadě to dělám tak, aby vyšly ty plásty. A vosk pak třeba vychází hůře.
Když preferuji vosk, tak zase nebude vadit, když plásty pak budu muset dodatečně a pracně čistit či rovnou i znova drátkovat.
A do toho zase padá systém včelaření, jestli včelařím tak, že rámky postupně vyřazuji od května po srpen a postupně po dávkách zpracovávám nebo jestli dokážu všechny plásty používat a vyřadit najednou třeba v srpnu či září či postupně plásty a voští shromažďovat,chránit před zavíječi a skladovat nepoškozené od zavíječů několik měsíců až do podzimu či zimy, kdy všechno vyvařím najednou....
Já preferuji vosk, vyřazuji postupně a průběžně zpracovávám. Tomu odpovídá jako nejoptimálnější vyřezávání voští z rámků a jeho zpracovávání v menším, snadno použitelném a skladném zařízení, kde se definitivní produkt, kostka v podstatě čistého vosku, dá vyvařit v jedné operaci. Na začátku mám barel vyřezaného voští a zbytků, za dvě hodiny mám roztavený vosk s vodou nalitý v plastové izolované kostce, kde bude minimálně 24 hodin tuhnout a hrnec horkých zbytků po vyvařování, které vysypávám k vysušení na půdě.
Akorát ještě definitivně nevím, co s těmi zbytky. Kdyby je šlo postupně shromažďovat a skladovat nepožrané od zavíječů do množství nějaké stovky kilo, vyplatilo by se možná sehnat vařák s lisem a někdy v zimě roztopit pecek a během cca dne ještě z toho vylisovat nějaký vosk...
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 45963
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu