78207

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 6. 5. 2010
Re: Leceni nemoci vcel (44083) (44091) (44094)

Právě že to tak jednoduše jako s motory nefunguje. Jde při hledání
optima o hodně neměnných a proměnných vlivů.

Základem je vhodná výživa. Je známo, že tam, kde byla podzimní snůška
květového medu s bohatostí pylu, má zpravidla včelstvo ideální
podmínky. Není to ale také pravidlem. Pokud dojde včelař a tento med
domrtě vybere, vzniká mezera v příjmu potravy pro plod. Jde o velmi
kritické období, kdy je hlavně u vyšších koncetrací včel je nebezpečí
slídivosti. Malí včelaři potom svalují chybu na velkovčelaře, protože
se neumí přizpůsobit takové koncentraci a dojdou o včelstva vlastní
chybou.

Pokud se včelstvo vyskytuje před zimováním u těžce medovicových
zdrojů, může mít velké nebo i malé problémy. Běžně ale v mých
podmínkách se to projevuje úplavicí při prvních proletech. Takové
odchylky umí vyřešit dvě věci, vlastnosti úlu a obsah potravy.
Vlastnosti úlu jsou alchymií včelaře, osobně nedám dopustit nad
naddimenzovaném uteplení vík. Dále u potravy nezáleží ani tak na síle
včelstva, které se dá spravit v dalším pokročilém stadiu vyrovnáváním
síly, ale na "vařením" dělnic, které chystají potravu celému takovému
oslabenému (slabšímu) včelstvu. Pokud mají tyto "kuchařky" zdroj
sladiny, která obsahuje pro zdolání "absence síly včelstva" vhodnou
potravu, i takové včelstvo je v tuto květnovou chvíly nachystáno pro
hlavní snůšku. Proto je kravina jakkékoli spojování slabých včelstev,
protože se takovým spojováním ničeho nedosáhne, krom snížení počtu
matek kladoucích plod. A kolik plodu má v jistém období správně vedené
včelstvo, znamená to až trojnásobek plástové plochy medu!

Další problémy nastávají najaře, kdy je zase pozorovatelná májovka,
kvůli jinému patogenu ve spojitosti s pylem. V zásadě lze říci, že
přirozené potravinové zásoby co si včela vyrábí pro své zimování po
tisíciletí byly ve spojení s jinými, otázkou života a smrti a tím
pádem i přirozené selekce. V mých podmínkách JM jde z 98%
bezproblémový stav. 2% jsou problémem nyní krmné jeteloviny (silná
krystalizace zásob) a občas těžká snůška z listnatých stromů v
podletí.

_gp_
...........
6.5.10, Milan Čáp <kutil/=/bydlo.net>:
> ... Většině se umí organismus účinně bránit,
> ale musí k tomu mít pokud možno ideální podmínky.
> Pro přirovnání: co se stane, když motor určený pro provoz na 230V
> zapojím na 400V, nebo naopak jen na 110V? Odpovězte si sami.
>
> Milan Čáp
>
> Tomáš Heřman napsal(a):
>> Odpovedi bych zkusil hledat na webu p. Dvorskeho ci p. Jindry. Zimovani
>> na medu. Gusta a dalsi o tom take vedi sve...
>>
>> T.H.
>>
>>
>>
>>
>>> Muze hrat nejakou roli v nachylnosti k nemocem u vcel jednostranna strava
>>> (= cukr), podobne jako je tomu u cloveka -> tzv. civilizacni choroby?
>>>
>>>
>>
>>
>>
>


--
___
/ __| _ _
| (_ || || |
\___|\___/
____
| _ \ __ _
| |_) / _\ |
| _ /\__/_|
|_|

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44098


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polášek - Re: Leceni nemoci vcel
Předchozí:a.turčáni - Re: Mateří mřížka


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu