78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radek Hubač (e-mailem) --- 26. 4. 2010
vysoký obsah vody v medu (43710) (43711) (43715) (43717)
Mám taky bohužel problém s jarními medy, které často (více posledních let) mívají z plně zavíčkovaných plástů i 21% což v praxi pak znamená, že se časem rozkvasí. Zajímavé je, že vloni úplně první med měl pouze asi 17% vody a po 14 dnech druhý ke 20%...Velcí včelaři si postupně pořizují sušičky na med, takže bohužel je to asi realita. Sám takového medu nemívám moc, pokud začne nakvašovat dám ho do medoviny. Každopádně je dobré mít refraktometr a měřit každou konev. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Re: > Datum: 26.4.2010 08:51:23 > ---------------------------------------- > V EU je u medu 20% , což tedy platí i pro nás. Ve světě se pohybují hodnoty až > k 23% vody Jen značka český med je 18%. > > Pepan > > > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: P.Kr?tk? <Beeforman/=/seznam.cz> > > Předmět: Re: > > Datum: 26.4.2010 08:03:15 > > ---------------------------------------- > > "Já souhlasím s tím co vyjádřil Gustimilián o tlučhubech a řekl bych, že > > tvůj problém s řídkým medem je ůplně jinde. Minulý rok se nemůže brát jako > > vzorkový, vždyť téměř celá sezona propršela a řidký med měl každý. Čekat až > > ho včely zahustí je nesmysl, protože se tím připravíme o spoustu dalšího. > > Jinak v běžné sezoně je vše úplně jinak. Meteorologové straší, že díky > > sopce zase bude deštivo a tak se vše možná bude opakovat a je třeba být > > připraven. Rozhodně s prvním medem do 12. 6. čekat nebudu jako vloni. > > Zdraví R. Stonjek" > > ___________________________________________________________ > > > > Máte pravdu,nicméně problémy s řidším medem mám už několikátou sezonu,a to > > předtím nepršelo,také je pravda,že pod víčky bývá někdy při vydatných > > snůškách větší procento vody,než v nezavíčkovaných zásobách.Jak to asi > > dělají v zahraničí,kde jsou ve velkoprovozech tyto technologie se systémy > > Dadant a Langstroth běžné?Určitě nečekají na zahuštění medu,jinak by > > nemohli vytáčet 100 kg a více na včelstvo?Moje dlouhodobé výnosy už se této > > hranici blíží,proto i ty problémy s vodou,kterou nestačí včely odpařit,tady > > je námět pro diskusi.Tedy JAK DOCÍLIT VYSOKÝCH VÝNOSŮ MEDU BEZ VYŠŠÍHO > > OBSAHU VODY?Já to nevím. > > Zdraví Pavel. > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 43720
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu