78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Pavel Votrubec (e-mailem) --- 30. 3. 2010
Re: stačeci a čeřici nadoba (42777) (42792) (42798) (42800) (42803) (42804)

Ahoj,

1) já právě neplním "poctivě až po víčko" ale tak pod závit cca 4 mm pod okraj. Po té co to pár zákazníkům "přeteklo" při transportu v teplém počasí, to už nedělám

2) ohřívání jednoznačně svým zákazníkům nedoporučuji a učím je "pastovat med".

3) nepohybuji se v medu po tunách, ale jen do 300 kg. Co chci do budoucna, je jiná otázka, ale snažím se včelařit co nejracionálněji, což u mne znamená minimum zásahů do včelstev a přitom nulové rojení a maximální výnosy.

4) uhelon nepoužívám, jen husté síto při stáčení. Pyl a jemné částečky vosku nechávám - znak nešizeného medu přímo od včelaře :-)). Je to prostě optický rozdíl od kupovaných cezených, s prominutím, "sraček" v supermarketech. Po konzumaci, už jen potvrzení, že si ode mne berou další a další med. Mít ho tuny, tak odeberou tuny.

5) Cena za 1kg 100 Kč a letos zvyšuji cenu na 110 Kč. Kupoval jsem nové úly od pan Břinka (5 kousků po 4 nástavcích) a chci ještě dál rozšiřovat do nových.

Pavel

----- Original Message -----
From: "P.Krátký" <Beeforman/=/seznam.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, March 30, 2010 8:05 AM
Subject: Re: stačeci a čeřici nadoba


Na 30 kg medu.
> A po vyčeření (cca 24 hodin) ihned stáčíme do 1 kg sklenic (Objem sklenic
> 750 ml)... neskladuji v nádobách, ale ve sklenicích.

diky, to ja take se snazim ihned s medem do sklenic, ono se tim usetri dost
prace...
T.H.

Zdravím.Něco jiného už ale je,když už mednou produkci počítáte na
tuny,každý med po čase zkrystalizuje(snad jen ten dovážený v řetězcích
ne,ten je tak dokonale přehřátý a přefiltrovaný,že už nezkrystalizuje
nikdy),a s rozpouštěním medu ve sklenicích můžou být problémy,nahřátý med
trochu nabyde a kdo plní pctivě až po okraj,tak mu to pak skrz víčko teče
ven,může se porušit těsnění,případně ta sklenice rovnou praskne(i při
teplotě těch 40-45 stupňů).Sám skladuji med v plastových nádobách a nalévám
do sklenic jen podle potřeby,ty kýble s medem nejdříve 2 až 4 dny
rozpouštím v termoboxu při regulované teplotě okolo čtyřicítky,potom naleji
do stáčecí nádoby,kde mám filtr z uhelonu a spodním střihovým uzávěrem
plním.
Po vytočení a následném pastování plním rovnou do sklenic jen med
pastovaný(takže neprochází tepelnou úpravou a zachovává si všechny látky v
čerstvém stavu).
Zdraví Pavel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 42810


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polášek - Re: stavba úlu
Předchozí:Zdeněk Brentner - Re: stavba úlu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu